Skocz do zawartości

[Łańcuch Korba, Kaseta oraz Przerzutki] Wymiana na 2x10

Piotero

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kiedyś już zadawałem podobne pytanie ale poprzednia modernizacja z różnych powodów nie doszła do skutku, robię więc drugie podejście :) 

Rower Kross Level A2 z 2011 roku. Praktycznie wszystko jest do wymiany - dość mocno się już zużyło.

Celuję w 2x10 i prawie wszystko XT.

Rower będzie służyć również do rajdów, gdyby ktoś kwestionował sens zakupu aż XT :)

Prośba o pomoc w ocenie całości oraz szcezgólną pomoc w dwóch punktach ( korba przerzutka przód )

Aha i najważniejsze - czy muszę na coś szczególnie zwrócić uwagę pod kątem dopasowania całości do ramy ?

Korba 38x24

i tu waham się czy jest sens płacić aż tyle za XT - cena ponad 500 PLN

czy lepiej kupić:

Korba Shimano Deore FC-M615 za ok 300 PLN ?

kaseta (11-34) + łańcuch

XT CS-M771 10speed + CN-HG94

Przerzutka tył

XT RD-M780 SGS

przerzutka przód

obecnie mam przerzutkę TopSwing

ale chciałem założyć DS

XT FD-M786

problem w tym ze w specyfikacji jest podany Kąt rury podsiodłowej: 66 - 69 stopni, a moja rama ma 71

Pytanie cze te 2 stopnie robią różnice ?

Z góry dzięki za konstruktywną krytykę :)

• Mod Team
Napisano

Korba: miedzy deore a XT jest różnica tylko wagowa, jakościowa jest na tyle nie odczuwalna ze nie ma sensu za nią płacić, chyba ze liczysz gramy. Twój wybór.

Kaseta: jak najbardziej ok, ale deore także by była ok. Znowu przewaga wagi w cenie, jakość troszkę dalej.

Przerzutki: ok, nie wspominasz o manetkach, najlepiej także XT, zwłaszcza prawą. Jeżeli planujesz manetki SLX to głupota, lepiej wziąć przerzutki SLX a manetki XT.

Odnośnie kątów, nie powinno to kolidować, shimano z ego co wiem nie robi zmieniarek na więcej jak 69*.

Napisano

Dzięki za odpowiedź

Odnośnie korby tak właśnie myślałem :) chyba stanie na zwykłym deore  zawsze to ponad 200 PLN mniej

Ale z kasetą dałeś mi do myślenia. W sumie nawet nie brałem pod uwagę innej... A w takim razie jaki łańcuch polecisz ? Tutaj chyba nie ma aż tak dużych różnic w cenie więc CN-HG95 będzie ok ?

Manetki obie będą z grupy XT SL-M780

• Mod Team
Napisano

W 10 rzędowych czainach sie nie bardzo orientuje. Shimano póki co są dobre. Korbę możesz też wziąć 590tke, jest jeszcze tańsza, równi sie tylko wyglądem, tylko nie wiem czy były modele stricte 2 rzędowe.

Napisano

W kwestii różnicy wagowej to jest to coś chyba koło 100 gram na korzyść xt. No i blaty są trochę dokładniej wykonane, lepiej zazębiają piny na blatach, to pomaga przy wbijaniu biegów z przodu. Jeśli chcesz się ścigać o setne sekundy, zastanów się, jeśli nie, weź korbę deore, za resztę kasy kup inne graty. Kaseta deore będzie dobra, ale jest nierozbieralna, znitowana. Moim zdaniem za podobne pieniądze kupisz kasetę srama x5 i to będzie lepszy wybór. Kwestię koronek i rozmiarów pewnie sam ogarniesz. Łańcuchy shimano są dobre, ale jeśli zależy Ci na naprawdę dobrym, kup campagnolo. A w ogóle to napęd 10s jest dość drogi i warto byłoby kupić dwa łańcuchy i je zmieniać.

Napisano

M590 chyba nie, ale M615 są dwurzędowe. Cena prawie taka sama jak M590.

O setne sekundy ścigać się nie zamierzam, bardziej mi się uśmiechają setki złotówek oszczędności :D

• Mod Team
Napisano

Kaseta deore będzie dobra, ale jest nierozbieralna, znitowana.

Rozwiercasz nit i włala :D masz w pełni rozbieralną kasetę. Z XT tak nie podziałasz.

Napisano · Ukryte przez Puklus, 18 Lutego 2014 - Chcesz coś kupić, sprzedać, odwiedź dział giełda.
Ukryte przez Puklus, 18 Lutego 2014 - Chcesz coś kupić, sprzedać, odwiedź dział giełda.

Ma ktoś z was na sprzedaż używanej kasety/wolno biegu w dobrym stanie budżet max 15zł ???

• Mod Team
Napisano

Możliwa jest różnica w klatce prowadnicy. Jednak z moich obserwacji wyniki że przerzutki tej samej rzędowości są od siebie tak samo różne jak innych. Najważniejszy by parametry przerzutki pasowały do korby, to zapewni optymalna prace. Parametry mogą być nie spełnione do nawet całkowitych różnic, kiedy posiada sie manetkę z mikro indeksem.

Napisano

Nowe Deore naprawdę jest udaną grupą - zbudowaliśmy już kilka rowerów na pełnej grupie i za każdym razem działało to bardzo fajnie.

Według mnie nie ma sensu pakować się w XT poza manetkami i łańcuchem. Zwiększysz tylko koszt zakupu, i ew. serwisu (np zębatki, blaty korby itp). Jakość pracy nawet pod obciążeniem jest w zupełności wystarczająca na ambitne starty w maratonach.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Skorzystałem z Twojej rady miskov17 i korbę oraz kasetę zamówiłem z grupy Deore. Łańcuch oraz manetki XT.

Mozę trochę za późno ale naszły mnie pewne wątpliwości :icon_confused:  

Mianowicie korba Deore FC M615 ma w opisie 

Mechanizm korbowy specjalnie zestopniowany z dla coraz bardziej popularnych rowerów MTB na kołach w standardzie 27,5" oraz 29 cali...

A moja rama ma tylko 26. Czy to będzie mieć jakieś znaczenie,czy nie powinno ?

• Mod Team
Napisano

Do większych kół w MTB wstawia sie zazwyczaj mniejsze zębatki do korby. Mi by osobiście to nie przeszkadzało a czy tobie to nie wiem. Znaczenie ma tylko takie, choć nie wiem jakie to stopowanie, że ewentualnie wolniej pojedziesz, bo korba mniejsza będzie, ja sam nie używam końca kasety dlatego mi to bez różnicy.

Samo działanie napędu nie będzie w żadnym stopniu pogorszone.

Napisano

No tak w sumie to logiczne :)

Teraz mam 42 i testowo udało mi się rozpędzić do ponad 50 Km/h, ale zazwyczaj jeżdżę dużo wolniej. Sporo też po lesie i nierównym terenie więc 38 w zupełności powinno wystarczyć.

Dobra ostatnie pytanie.

Im bliżej celu tym więcej wątpliwości. Czy przy takiej wielkości kół ( 26 ) na podjazdy wystarczy mniejsza z przodu 28 a z tyłu 36/34 ?

Czy lepiej mniejszą mieć 24 ?

Obecnie mam 22-32 rzadko wrzucam 32.

Dodam że w górach nie jezdze :)

• Mod Team
Napisano

Ciężko odpowiedzieć na to pytanie bo nie wiadomo jakie masz podjazdy w okolicy :P ja bym na wypadek wszelki wziął 24, ja lubię jeździć kadencyjne.

Napisano

Ja jeżdżę na dwublatowych Shimano Slx 40-26 z kasetą 32-11 i na tereny górskie takie stopniowanie jest dla mnie za twarde. Teraz zmieniam zębatke 26 na 24, tobie radzę wziąć kasete 34 i malą zębatkę 24. Na takim zestawiw wszędzie podjedziesz, albo prawie wszędzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...