jacekpo1 Napisano 13 Lutego 2014 Napisano 13 Lutego 2014 Witam serdecznie. Potrzebuje pomocy z doborem suportu. Posiadam rower giant Revel 3 ( http://www.giant-bic...#specifications ) Chciałbym wymienić suport lecz nie wiem jaki zamówić. Prosiłbym o pomoc jaki suport wybrać (o jakich parametrach). Mechanizm korbowy jaki posiadam w rowerze to SR SUNTOUR XXC, 42/32/22. Suport chciałbym wymienić ponieważ nieraz dziwnie strzela przy mocniejszym naduszeniu w pedały, dlatego mam nadzieje, ze zmiana suportu pomoże. Czy może jest jakiś inna tego przyczyna ? Prosiłbym o pomoc. Z góry dziękuję.
mklos1 Napisano 13 Lutego 2014 Napisano 13 Lutego 2014 Jesteś pewny że to suport? U mnie za każdym razem były to pedały. Przesmaruj gwinty i dokręć odpowiednio.
realkrzysiek Napisano 13 Lutego 2014 Napisano 13 Lutego 2014 Sprawdź, czy wszystko jest porządnie skręcone, bo może gdzieś się coś poluzowało. Zakładam, że korba jest na kwadrat, więc podjedź rowerem do jakiegoś sklepu i poproś o wymianę, chyba że masz własne klucze, to ściągnij korbę, wykręć suport i poproś o taki sam nowy. W tamtym roku w dość drogim sklepie kupowałem za jakieś 30 zł, więc nie jest to ogromny wydatek.
jacekpo1 Napisano 13 Lutego 2014 Autor Napisano 13 Lutego 2014 Jesteś pewny że to suport? U mnie za każdym razem były to pedały. Przesmaruj gwinty i dokręć odpowiednio. Wcześniej w serwisie rowerowym niby mi dokręcał, a i tak strzelało więc wolę wymienić. Sprawdź, czy wszystko jest porządnie skręcone, bo może gdzieś się coś poluzowało. Zakładam, że korba jest na kwadrat, więc podjedź rowerem do jakiegoś sklepu i poproś o wymianę, chyba że masz własne klucze, to ściągnij korbę, wykręć suport i poproś o taki sam nowy. W tamtym roku w dość drogim sklepie kupowałem za jakieś 30 zł, więc nie jest to ogromny wydatek. Sam nawet nie próbowałbym tego robić. Chciałem kupić suport na allegro i wtedy udać się do naprawy. Ale chyba podjadę w takim razie bezpośrednio do sklepu i poproszę o wymianę.
realkrzysiek Napisano 13 Lutego 2014 Napisano 13 Lutego 2014 Zanim poprosisz o wymianę w sklepie poproś o sprawdzenie, ewentualne skręcenie i jak zauważył kolega mklos1 mogą to być pedały, i pewnie to one są. A jeszcze. Jakbyś tak podszedł z własnym suportem to licz się z tym, że policzą Ci za montaż nie koniecznie mniej niż za nowy. Jak kupisz u jakiś normalnych ludzi, to pewnie nie policzą nic za wymianę, choć tego nie gwarantuję.
lyndowss Napisano 14 Lutego 2014 Napisano 14 Lutego 2014 Suport chciałbym wymienić ponieważ nieraz dziwnie strzela przy mocniejszym naduszeniu w pedały, dlatego mam nadzieje, ze zmiana suportu pomoże. Czy może jest jakiś inna tego przyczyna ? Prosiłbym o pomoc. Z góry dziękuję. A napęd cały, bo to może też być jego wina. A jeszcze. Jakbyś tak podszedł z własnym suportem to licz się z tym, że policzą Ci za montaż nie koniecznie mniej niż za nowy. Jak kupisz u jakiś normalnych ludzi, to pewnie nie policzą nic za wymianę, choć tego nie gwarantuję. Jeżeli tak jest to w cenę suportu i tak jest już wliczony montaż. Poza tym każdy serwis ma inaczej. Jeżeli montują za darmo to się jest, albo ich zaprzyjaźnionym klientem, albo mają kosmiczną marżę. Darmowy montaż to jest, albo po zniżce jeżeli zamawia się jakieś konkretne zakupy, a nie takie 30 zł. Suport na kwadrat powinien kosztować gdzieś 25 zł. Gdzieś na pewno sobie musza to odbić i trzeba sprawdzić, czy my za to nie zapłacimy. Wcześniej w serwisie rowerowym niby mi dokręcał, a i tak strzelało więc wolę wymienić. Bardzo "profesjonalny" serwis jeżeli na hasło, że coś stuka/trzeszczy serwisant wpadł na pomysł jedynie, aby dokręcić pedały. Sam odkręć pedały i przeczyść cały gwint i w pobliżu niego. Nasmaruj obficie smarem stałym i wkręć. To co wyleci zbierz. Sprawdź też łańcuch i stan zużycia zębatek. Do tego masz odpowiedni dział na takie pytania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.