Skocz do zawartości

[3000zł] rower do oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witajcie mógłby ktoś rzucić okiem na specyfikacje tego roweru i powiedzieć czy jest wmiare sensowny za za  2900 zł ??

Specyfikacja:

Rama: HPA 7005 aluminiowa hydroformowana potrójnie cieniowana rozmiar 18 cali
Widelec: Fox 32 RL F100 z manetką blokady na kierownicy

Przerzutka: Shimano ZEE krótki wózek wyposażona w sprzęgło napinające łańcuch dzięki czemu na wybojach nie lata on do góry i do dołu

Korba: Deore XT

Łańcuch: Campagnolo Record C9

Kaseta: Deore XT 11-32t

Blat korby: Renthal SR4 40t

Manetka: SRAM X9

Koła i piasty: DT SWISS XPW 1600

Opony: Panaracer TSERV 1,5

Siodełko: Specialized Phenom

Sztyca: Syntace P6

Kierownica: Syntace Duraflite

Hamulce: hydrauliczne tarczowe Deore XT 2012 BR m785

Pedały: SPD Shimano 540

Mostek: KCNC Flyride

Stery: FSA Orbit Z semi-integrated

Waga: ok. 10kg

Galeria ze zdjęciami tutaj : https://plus.google.com/photos/111795020588227657069/albums/5970749232574125025

Z tego co widzę rower nie ma zbyt wiele wspólnego ze specyfikacją seryjną, tylko czy to plus czy minus ? Jestem laikiem i nie chcę wpakować się w minę ;) Z góry dzięki za odp

Napisano

Sprzęt typowo pod szosę więc terenu ciężkiego nie widział. Jeśli wszystko jest z nim ok to cena bardzo atrakcyjna. Gdybyś potrzebował jednak większej liczby blatów w korbie to koniecznym stają się lekkie zakupy.

Napisano

Jeśli góry to raczej korba trzy blatowa. Do tego przednia zmieniarka i tylna bo ta ma za krótki wózek ale w tej sprawie mogę się mylić. Niech się,ktoś inny wypowie.

Napisano

Nie powiedziałem nie ale musisz dokupić część osprzętu. Nie będzie to mało ale w okolicach 6-7 stów przy zachowaniu klasy osprzętu powinno wystarczyć.

Napisano

Trochę dziwnie jest dograny ten rower moim zdaniem chociaż się nie znam . Jak czytam opinie o poszczególnych częściach to są bardzo dobre i części wydają się być z dość wysokiej półki ;)

Napisano

Bo to sprzęt pod szosę i widać to nawet po zużyciu najmniejszych koronek kasety plus cały napęd w systemie 1x9. Są osoby co montują sprzęt XC tylko na szosę i nic w tym dziwnego. Takie rowery są z reguły bardzo zadbane i nie noszą śladów nadmiernej eksploatacji.

Napisano

Kurde to się trochę zmartwiłem :/ Bo nie wiem czy warto wkładać kasę żeby go uterenowić czy odpuścić temat i szukać czegoś bardziej w teren :)

Napisano

To już twoja decyzja. Już napisałem, że potrzebujesz nowej tylnej zmieniarki Sram'a, przedniej i dodatkowych blatów korby. Nie sądzę abyś dokładając dostał równie zadbany i tak wyposażony rower. Zwłaszcza, że korbę i tylną zmieniarkę możesz sprzedać.

Napisano

Wydawało mi się, że jak w teren to raczej krótki wózek w przerzutce bo mniejsza szansa na zahaczenie czy wykrzywienie. Jak rower był używany na szosę to mogą być obręcze za wąskie na opony >2.0 ? Ktoś coś się wypowie w tym temacie. Ale generalnie fajny sprzęt chociaż rama za chuda nie w moim typie

• Mod Team
Napisano

Sprzęt widać fajnie zrobiony, przez kogoś kto sie zna. W tern na pewnie 2 zębatka, manetka i przerzutka na przód i pewnie choć nie koniecznie przerzutka z tłu. No i łańcuch ... trochę tego jest. Ale można też jeździć tak jak stoi.

Napisano

Próbuje to samo zainteresowanemu wytłumaczyć, że sprzęt jest naprawdę zadbany i zrobiony z pomysłem. Byle kto tego nie robi. Trzeba w niego zainwestować aby hulał w terenie.

Napisano

Panowie

Szukam roweru MTB. Jakieś 80/90% lasy z jazdą na wariata. Pozostałe to asfalt w tempie emeryta, jak jadę sam cisnę.
Rocznie wiele nie jeżdżę (brak czasu) ok. 1 500 km. Trasy jednorazowe 20 km ale raczej na ogniu.
Teren czym trudniej tym lepiej. Planuję pojeździć XC. Nie jestem wymiataczem - tu ścigam się ze sobą ;-)
Jestem niski 167 cm i krótke nogi mam. Więc ogranicza mnie wielkość ramy.

Siedziałem na wielu rowerach i po wielu poszukiwaniach roweru dotarłem do
http://scott.pl/product.php?id_cat=913&id_prod=5133

jak dla mnie b. wygodnie

Paradoksalnie szerokim łukiem omijałem Scott - będąc przekonany, że się przepłaca za nazwę.

Czy warto?

Za taką samą kasę jest Kross Level R4 ale odpada nie wygodnie dla mnie.

Czy możecie polecić coś innego ?

27"5 nie jest koniecznością może być 26"

Napisano

Powracając do tematu uterenowienia tego Cube to podpowiedziałby ktoś co i ewentualnie na co bym musiał zmienić i jakieś orientacyjne koszty/modele ? Z góry dziękuję ;)

Napisano

Myślę, że to jest kwestia na czas jak już byś go kupił. Części jest do wyboru i koloru i tylko od kasy zależy co wymienisz. Przykładowo korba Deore M590, tylna zmieniarka Sram X9, przednia SLX lub XT, manetka lewa ta sama co prawa lub X7. 

Napisano

Cube juz stoi w moim garazu :-P ;-) stan jest jak nóweczka i ogolnie fajne wrazenie robi tylko ja przesiadam sie z motocrossu na rower i dlatego ciagnie mnie do lasu :-P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...