Skocz do zawartości

[napęd] 2x10, tak do 2k

tomi85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

przymierzam się do zakupu napędu do 2k zł do MTB - przeróbka roweru kross A4 z 2013 r.

w grę wchodzi 2x10  ;)

zastanawiałem się nad xt deore shadow + manetki xtr ( jeśli można je podłączyć pod przerzutki xt deore )

Co proponujecie ?

Napisano

Pierwsze pytanie jakie mi sie nasuwa, 
napęd do kross'a A4 2013 do 2 000zł - słowie dwóch tysięcy złotych?

Nie myślales nad sprzedażą obecnego nabytku i przelania swoich uczuć na coś innego/nowego?

Napisano

myśłalem nad zakupem roweru za 9-10 k zł (sądziłem ze bede miec taka sume od razu, no ale się nie udało)

takze modyfikuje mojego kross'a A4 po czym na sam koniec wymienie ramę ;)

Obecnie zakupilem hamulce hydrauliczne deore,

teraz planuje kupic cały nowy napęd + gps'a garmin edge 810

następnie nowy amortyzator tak do 2,3k zł

później obręcze ( nie mam pojęcia jakie ;/ )

nowe stery + mostek

no i ramę karbonową

Napisano

ambitne plany..... Kiedyś chciałem montować do siebie xt, póżniej slx, a teraz byle co aby do przodu ;)

Shimano z tego co widziałem robi komplety napędów i sprzedaje całe zestawy. Weź pod uwagę też takie rozwiązanie :D

Napisano

Bez sensu ale można i tak. I nie modyfikujesz tylko budujesz całkiem nowy sprzęt. Ja bym zastosował system 2x9 z korbą i kasetą Shimano, zmieniarkami i manetkami Srama.

Panowie przeginacie z tymi 2k. Mam wam tu wyliczyć wszystko po kolei??

Napisano

dlaczego ?

patrz:

korba przód xt deore - około 600 zł + przerzutka przód około 130 zł + menetka z 200 zł

przerzutka tył około 300 zł + kaseta + 250 zł + manetka około 200 zł

1680 zł tak na szybkiego ;) i to tylko xt

• Mod Team
Napisano

Jak jesteś light maniak znajdzie sie coś lżejszego od korby XT, jak nie, XT nie ma w zasadzie żadnego sensu po za tym że sie ma XT a nie np deore 2x tańsze.

Napisano

nie jestem maniakiem wagi, spokojnie... ani jakimś pozerem co ma parę groszy na wydanie tylko po to aby się chwalić nazwami ;)

Dlatego tutaj napisałem, aby dowiedzieć się od bardziej zaawansowanych rowerzystów co sądzą i co radzą...

Tak czy inaczej na cały napęd chciałbym wydać max 2k zł

Napisano

Korba XT 480, manetki XTR 440, kaseta XT plus łańcuch 250, heble XTR 2014 1000 pln. To ceny z piątku kiedy zamawiałem graty... 2k pln to połka XTR oczywiście bez korby, której zakup jest "lekko" nieopłacalny...

Na Twoim miejscu zacząłbym jednak od ramy a nie od osprzętu.

Napisano

rama to koszt z rzędu 4-5k zł, takiej kwoty obecnie jeszcze nie posiadam...i zarazem zdaje sobie sprawę, że składam nowy rower od dupy strony... ze wszystko przerzuce do mojego kross'a a jak już zakupie ramę to na nową ramę...

co do hamulców to jak już wspominałem kupiłem deorki za około 450 zł

Napisano

Jestem zdania, że mocno przesadzasz z tymi cenami. Prawie 5k za ramę, 3K za wideł?? Jeśli nie masz zamiaru się zawodowo ścigać lub nie jesteś maniakiem lekkości to nie bardzo rozumiem po co aż taka zabawa.

Napisano

no to git :D jestem amatorem zapaleńcem lecz nie mam mani lekkości... ;) co prawda chciałem wziąć udział w kilku maratonach mtb w tym roku ale nie licze na dobre miejsce, raczej na frajdę z scigania i poznaniu nowych ludzi ;)

W takim wypadku widzę ze zaoszczedze pare groszy ;)

Napisano

2k pln za starą XT to żadna rewelacja ale co kto lubi...

W tej chwili są jeszcze wyprzedaże na "stare" rowery 2013. Zakup całości wychodzi zawsze taniej niż składanie roweru od podstaw. A maratony to fajna sprawa jednak w boju nie licz na zawiązywanie znajomości. W ludziach budzą się wtedy demony i o dobre miejsce na mecie walczą niczym o niepodległość.

Napisano

heheh spoko... ale pogadac po zawodach zawsze można ;)

a co do xt to wiesz... szukałem czegoś do 2k i znalazłem tylko xt np. na t-bike.pl

Moja wiedza nie jest zbyt wielka odnosnie sprzetu rowerowego także jesli macie jakies sugestie to walcie smialo ;)

Napisano

Kilka rad z mojej strony. Korba deore odczuwalnie odstaje sztywnością od xt i slx, odczujesz, jeśli jesteś ciężki. Inna budowa ramion. 
Manetki, ważna sprawa. Ale z drugiej strony, w xtr chyba nie warto inwestować. Znalazłbym jakieś okazje na xt, technologie te same, nieco wyższa waga.
Kaseta, podobnie jak manetki, różnice głównie w wadze. 

Przerzutki dobierz pod rozmiar napędu. Wiadomo, przód pod 2rz, tył raczej ze średnim wózkiem, nie ma co szaleć z sgs. Poziom xt zupełnie ci wystarczy. Sh+ to z pewnością dobry pomysł.

http://allegro.pl/shimano-grupa-xt-m785-srebrna-2x10-dynasys-cykloma-i3923248490.html

Z pewnością będziesz zadowolony z działania. No i nie 2tys, a 1400

Napisano

Ja jestem zwolennikiem kupowania idealnych używek. Można oszczędzić czasem 1/3 kwoty lub więcej...

http://allegro.pl/korba-shimano-deore-xt-stan-bdb-okazja-i3953183698.html

http://tablica.pl/oferta/manetki-shimano-xt-sl-m770-3x10-dyna-sys-CID767-ID4gmLt.html#82b8bf76e4

przerzutkę przednią można zablokować ograniczkikiem i nie będzie wchodził 3 bieg

Wystarczy chwilę poszukać, a oszczędzoną kwotę przeznaczyć na wypady w góry :thumbsup:

Napisano

To ja mam sugestię : właduj w rower 5k, a za pozostałe 5k sobie wakacje lepiej zafunduj...

Za 5k kupisz przyzwoity wideł RS, grupę Deore i jakąś fajną ramę alu spokojnie - skoro nie śmigasz cały czas na maratonach, to IMO wielka strata kasy.

• Mod Team
Napisano

A może nie musi zachowywać 5k na wycieczkę bo ma tylko co miesiąc ? :D

Ja bym może w srama celował ? Myślałeś o tym ?

Napisano

Ten zestawik za 1,4k całkiem całkiem. Co do srama to słyszałem ze jest podobno lepszy do napędu 2x10 ale nie mam najmniejszego doświadczenia z tym :/

Napisano

Nie wszystko jest lepsze a jedynie niektóre części. Poza tym trochę więcej informacji ile jeżdzisz w roku, waga, ilu calowe koło, czy sprzęt montujesz na dłuższy okres czasu, czy ma Ci go kto złożyć do kupy. To wszystko jest istotne i w dalszym ciągu nie wiem czemu chcesz się pakować w Dyna Sys.

Napisano

W pół roku robię około 3,2k km. Wzrostu mam 170 cm, waga 73 kg, koła 26 cali ale docelowo chce zmienić na 27'5 cala. Montować bede sam i zarazem chciałbym aby na troche czasu mi starczyl juz :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...