Bartek90CB Napisano 9 Lutego 2014 Napisano 9 Lutego 2014 Cześć Postanowiłem kupić swój pierwszy porządny rower typu MTB. Przez ostatnich kilka sezonów jeździłem na sztywnym Victusie... Jeździć będę prawie codziennie po kilkanaście, kilkadziesiąt kilometrów. Stosunek ulic do lasów mniej więcej 50-50. Rozejrzałem się trochę i mam 2 typy: 1. http://www.unibike.pl/mission.html 2. http://www.unibike.pl/fusiongts.html Zależy mi na przyzwoitym amortyzatorze z przodu oraz sprawnych i bezawaryjnych przerzutkach. W grę wchodzą tylko v-brake. Wydaje mi się, iż Unibike mają korzystny stosunek ceny do jakości. Jakich innych producentów i ich modele polecicie? Nie mam zbyt dużego rozeznania w temacie... Tytułowe 1500zł można oczywiście delikatnie nagiąć (Fusion jest za 1650zł - też ok). Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam, Bartek
Ziemko Napisano 9 Lutego 2014 Napisano 9 Lutego 2014 Podobny do Fusion'a (o grupe lepsza przednia przerzutka) http://rowerykands.pl/rowery/12-kands-energy-1300-2x-tarcza.html W grę wchodzą tylko v-brake A to czemu? I czy musi być MTB? IMHO w stosunku 50/50 asfalt/las wystarczyłby cross
Bartek90CB Napisano 9 Lutego 2014 Autor Napisano 9 Lutego 2014 Na MTB jeździ mi się o niebo lepiej dlatego nie biorę innego pod uwagę. A co do hamulców... Ja i moi znajomi mamy wiele nieciekawych doświadczeń z tarczówkami montowanymi w rowerach z tego przedziału cenowego - odpadają. W każdym razie dzięki za odpowiedź i czekam na kolejne
PjeseczeQ Napisano 9 Lutego 2014 Napisano 9 Lutego 2014 Odwiedź Martes Sport (jak masz w pobliżu) - za 1300/1400 teraz są tam Krossy Black Edition 2 - w zasadzie takie niekatalogowe Levele A2 robione dla tej sieci sklepów.
Bartek90CB Napisano 9 Lutego 2014 Autor Napisano 9 Lutego 2014 To może być dobra opcja jednak porównałem sobie Unibike Fusion (1649zł) z Krossem Level A2 (1899zł) i porównanie to wypadło na korzyść Unibike (pod względem przerzutek - tył taki sam, przód Acera M360 vs M190 oraz hamulców). Dodając do tego różnicę w cenie, wygląda na to, iż Unibike to lepszy wybór?
PjeseczeQ Napisano 9 Lutego 2014 Napisano 9 Lutego 2014 Przerzutka przednia wielkiej roli nie gra w zasadzie, a między altus vs. acera nie ma wydaje mi się wielkiej różnicy. Hamulce bo ja wiem czy lepsze ? Nie wiem jak Acerowskie działają, ale 855-tki Tektro sam używam i są jak na takie niższej półki bardzo dobre (jedynie na zjazdach im brakuje siły). Porównywalne hamulce, więc lepsza przerzutka o klasę jakościowo, a cenowo o dychę : http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-przednia-altus-fd-m190-top-swing-obejma-28-6-31-8-34-9mm-shimano,14560.html http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-przednia-acera-fd-m360-shimano,129180.html Black Edition 2 - chyba 1399 teraz, unibike 1649 - ja bym do uni nie dołożył.
Bartek90CB Napisano 9 Lutego 2014 Autor Napisano 9 Lutego 2014 A jakaś inna alternatywa dla Unibike? Z Martes Sport u mnie będzie problem ze względu na odległość. Z zakupem, przeglądami...
PjeseczeQ Napisano 9 Lutego 2014 Napisano 9 Lutego 2014 Ale jakbyś miał okazję, to się wybierz. Przegląd zerowy w ciągu 30 dni od zakupu u nich bezpłatny, kolejne realizujesz na własną rękę - chciałem kupić BE2, to się zdążyłem doinformować.
Bartek90CB Napisano 10 Lutego 2014 Autor Napisano 10 Lutego 2014 W sumie jestem już na 90% zdecydowany na unibike fusion ale natknalem sie na fatalne opinie nt. ich ram, ktore lubia pekac i olbrzymie problemy z reklamacja tego... Nie wiem czy sie tym sugerowac...
Ziemko Napisano 10 Lutego 2014 Napisano 10 Lutego 2014 Od pół roku ujeżdżam Unibike Expert 29 i jeszcze nie pękł nie wiem więc czy dać wiarę temu co przeczytałeś. Tym samym nie wiem jak z gwarancją :/
PjeseczeQ Napisano 10 Lutego 2014 Napisano 10 Lutego 2014 To się zgadza akurat. Małe firmy muszą na czymś oszczędzać - oberwie się serwisowi. Z tego powodu nie kupiłem Kross'a/Unibike'a mimo wyraźnie lepszego osprzętu, który z czasem sobie wymienię. Rozważ Meridkę może : http://www.rowerymerida.pl/produkt693/matts-20-v-rower-merida.html jak będziesz miał troszkę $$$ to wymień widelec, bo XCT to naprawdę niska półka, reszta jest nawet nawet IMO.
Bartek90CB Napisano 10 Lutego 2014 Autor Napisano 10 Lutego 2014 Bardzo ciekawa ta Merida... juz wczoraj sie jej przygladalem... Tak na marginesie... Merida to lepszy producent niz Uni/Kross/Kellys? Da sie ich jakos usystematyzowac? Bo szczerze mowiac moge wydac wiecej kosztem osprzetu, to ma sens moim zdaniem p.s. a moze jakis Giant?
PjeseczeQ Napisano 10 Lutego 2014 Napisano 10 Lutego 2014 podlinkuj Gianta który cię interesuje i zobaczymy. Marki działające od paru ładnych lat na wielu rynkach z dobrymi opiniami warto brać pod uwagę - Kellys, Author, Scott, Trek, Specialized, Merida tak przykładowo. "Mniejsze marki" typu Unibike po prostu muszą na czymś oszczędzać jak chcą na tym zarabiać i temu serwis może kuleć i jak się okazuje - kuleje. Są też marki, które dość urosły w siłę na przestrzeni ostatnich lat, ale mają beznadziejną politykę i chcą się nachapać jak najwięcej w danym momencie, bo nie rozumieją, że zadowolony klient będzie się u nich zaopatrywał i dawał im zarobić, a olany klient oleje ich firmę - Kross. Rozważ może dokładkę do http://velo.pl/rowery/gorskie/cross-country-26/author/solution-2014 - 5 lat gwarancji na ramę, lepszy widelec, łańcuch, hamulce etc. w porównaniu do tej Meridy.
Bartek90CB Napisano 10 Lutego 2014 Autor Napisano 10 Lutego 2014 W sumie nie slyszalem jeszcze nic o widelcach RST a model bardzo ciekawy Faktycznie te modele w tej samej cenie co np Uni mają klasę niższy osprzęt... Ale skoro dla przykladu Author ma gwarancje na rame 5 lat to co tu sie zastanawiac
PjeseczeQ Napisano 10 Lutego 2014 Napisano 10 Lutego 2014 A widzisz, niektórzy wolą lipną ramę i lipny serwis byleby im dać lepszą przerzutkę, którą za pięć dych można wymienić. RST ma dobre widelce w ciekawych cenach - chyba taka główna konkurencja suntour'a. Używam ich budżetowego Neon'a i jak na miasto/szutry/leśne ścieżki jest całkiem ok tak nawiasem mówiąc. Więc decyduj - lepsze ramy i wsparcie techniczne vs. klasę lepszy osprzęt na start - trza się zdecydować w tej półce cenowej.
Bartek90CB Napisano 10 Lutego 2014 Autor Napisano 10 Lutego 2014 zdecydowalem lepsze ramy i wsparcie techniczne rozumiem, ze w takim przypadku w gre wchodzi tylko author/merida? bo giant jednak nie ma nic na v-br.
Ziemko Napisano 10 Lutego 2014 Napisano 10 Lutego 2014 Author jest na tym samym poziomie co Kross. IMHO wolałbym zainwestować w polski produkt jak płacić czechom za produkt tej samej jakości. Na temat Meridy się nie wypowiem. Može tylko tyle że na wyprzedarzy się opłaca ale generalnie droga inwestycja
Bartek90CB Napisano 10 Lutego 2014 Autor Napisano 10 Lutego 2014 Chyba musze sie z tym przespac bo juz nic nie wiem xD ale dzieki za odpowiedzi
PjeseczeQ Napisano 10 Lutego 2014 Napisano 10 Lutego 2014 Author jest na tym samym poziomie co Kross. Eee... ? Tylko, że to ramy w MTBkach właśnie Kross'a strzelały jak gumy od gaci w 2012/2013. Nie wydaje mi się żeby to był ten sam poziom...
Ziemko Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Kross, Author, Kellys, Unibike - Jeden poziom. Na temat strzelania ram mam raczej inne podejście. Jeśli dana marka, jak Kross jest popularna to nie dziwota że jak pęknie kilka egzemplarzy to się robi szum. A po prawdzie to odsetek nadal jest ten sam. Osobiście jeszcze nie złamałem ramy Kross'a 2012. A przecież powinna pęknąć skoro "ramy w MTBkach właśnie Kross'a strzelały jak gumy od gaci w 2012/2013". W każdym razie nie gloryfikowałbym Spec'ów i Scott'ów czy innych bo też pękają a ich wysokie ceny biorą się raczej z tego że są zza wielkiej wody a nie dlatego że są lepsze czy mają super system gwarancyjny. W moim przypadku magia loga już wyblakła.
PjeseczeQ Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Uwierz, że jeździ znacznie więcej Kellysów czy Authorów po całej ziemi niż Krossów i nigdy aż takiej akcji nie było, a bynajmniej ja nie słyszałem...
Ziemko Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Nie będę się kłócił bo żeby zobaczyć coś innego niż Kross musiałbym pojechać ~25km dalej. W mojej okolicy rządzą Kross'y a ja jestem jedynym "zdrajcą" (po prawdzie posiadam Unibike'a i dwa Kross'y) i nie spotkałem się żeby ktoś narzekał że mu pękł. Koniec dyskusji
PjeseczeQ Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Tak jest, a ja nadal utrzymuję, że jednak lepiej brać coś lepszej marki (konkretnie tego Matts czy Solution) i osprzęcik sobie za rok zmienić, nie ma co wariować w przedziale do 2k.
Bartek90CB Napisano 12 Lutego 2014 Autor Napisano 12 Lutego 2014 Kupiony http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/revel.1/17698/74025/ Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam!
PjeseczeQ Napisano 12 Lutego 2014 Napisano 12 Lutego 2014 Oprócz kiepskiego amortyzatora, to cała reszta całkiem wporzo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.