Skocz do zawartości

[3000-4000zł] MTB 29er - Jaki będzie dla mnie odpowiedni?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wracając do tematu...

Mimo braku możliwości przymiarki, zainteresował mnie jednak Grande Canyon AL 6.9.

Mam dylemat odnośnie doboru wielkości ramy, bo przy moich 186cm wzrostu i nodze 87-88cm ich kalkulator pokazuje mi ramę M jeśli wpiszę nogę 87cm lub L jeśli dam 88cm. Co doradzicie?

Jeśli chodzi o samą ramę to w innym wątku na forum znalazłem informację, że nie jest to rama do ścigania się a raczej bardziej rekreacyjna co mi odpowiada, bo lubię dłuższe wycieczki.

Jak pod tym kątem wygląda rama w CUBE Acid i LTD? Ktoś mi ostatnio zasugerował, że przy mojej jeździe rama w LTD może mnie trochę zmęczyć.

Czy one się bardzo różnią?

Wymiary poniżej:

http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Cube-ACID-29-grey-n-white-2014/6058

http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Cube-LTD-29-blackline-2014/6061

https://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3208#tab-reiter2

Napisano

Jak poczekasz jeszcze ze 2-3 dni to będę miał porównanie.

Mierzyłem Cube LTD Race z 2013 roku w rozmiarze 19" i powiem szczerze, że byłem na styk z przekrokiem (84 cm), ale to już w butach było, więc pewnie z 86 było. Więc Ty miałbyś 3-4 cm zapasu w butach. Nie wiem jak z rozmiarem jeszcze wyżej. Może się więc zdarzyć, że braknie Ci miejsca (albo przynajmniej będzie niebezpiecznie) w przypadku ramy 21".

W takim wypadku masz do wyboru długość górnej rury 600 (Cube, 19") lub 610 (Canyon, rozmiar L). Jedno i drugie będzie za mało, bo dla mnie 610 było optymalne.

Ale prawda jest taka, że jeżeli wolisz bardziej rekreacyjną geometrię, to Ci to 610mm nie będzie aż tak przeszkadzać.

Ja szukałem roweru, który zastąpi mi mojego skradzionego crossa i jednocześnie będzie na tyle wytrzymały, żebym mógł nim wjechać w las i góry. Dlatego wybrałem 29era.

I myślę, że skoro szukasz bardziej rekreacyjnej geometrii to możesz mieć podobne wymagania. Wtedy krótsza górna rura nie jest taka zła.

Drugim ważnym wymiarem jest długość tylnych widełek (im krótsze, tym bardziej zrywny powinien być rower), tutaj Cube jest krótszy (438) niż Canyon (446).

Generalnie uważa się, że 438-440 to taki optymalny wybór, ale to też kwestia gustu.

Ja mierzyłem Cube LTD Race (438mm, ale cholernie mało miejsca pomiędzy podsiodłówką, a oponą) i jakiś niższy model Cube'a, który miał 450 mm. I powiem Ci, że pewniej czułem się na tym dłuższym (chociaż niestety nie miałem przyjemności poczuć tego w terenie, a tylko na śliskiej podłodze sklepu, więc nie jest to aż tak miarodajna opinia i przekonam się dopiero na żywo na moim Canyonie czy mi to tak bardzo przeszkadza).

Kąty są w nich w sumie takie same.

Ja bym brał Canyona, bo:

- przekrok na pewno starczy,

- ma dłuższą górną rurę (niż w 19" Cube),

- w mojej opinii będzie bardziej stabilny (dłuższe tylne widełki),

- jest lżejszy (nie wiem, dla jakiego rozmiaru jest 12,8 kg Cube'a, ale zakładam, że nie dla najwyższego tylko pewnie po środku gdzieś, więc 19tka akurat może tyle ważyć) - wagi są podane dla rozmiarów M (11,5 kg plus jakieś 0,4 kg pewnie pedały, Shimano m520 gdzieś tyle ważą) na stronie Canyona, ale możesz jeszcze zapytać pietrushkina ile waży jego Canyon w rozmiarze L,

- cenowo chyba wyjdzie w miarę podobnie (4400 za Cube'a z Twojego linku, 4520 z przesyłką za Canyona),

- nie będziesz musiał wymieniać hamulców (Cube ma m395, które mają naprawdę złą sławę).

Porównuję oczywiście Canyona AL 6.9 do Cube LTD.

Acid jest o te 400-500 zł tańszy i są większe różnice sprzętowe. Myślę, że jak już masz wydać te 4000, to warto te 500 dopłacić za Rebę, lepsze koła i ewentualnie lepsze hamulce.

Napisano

Ok, rozwialiście moje wątpliwości co do rozmiaru ramy w Canyonie.

Ostatni dylemat:

Nieco zamętu wprowadził mi wczoraj jeden z forumowiczów linkiem do Aganga 7.29 2012 za 2999zł. Taki jak ten:

http://ambike.pl/rower-agang-gangsta-7-29.html

Agang Gangsta 7.29 2012 jest do wzięcia za 2999zł o ile ten rozmiar ramy jest dedykowany dla mnie. A więc różnica 1300-1400zł.

Podoba mi się wygląd tego roweru. Nie wiem co to za hamulce są w nim zamontowane i mało jest o nich informacji wśród forumowiczów. Tu ewentualnie wchodziłaby w grę wymiana jeśli jest to coś słabego. W moim poprzednim rowerze wnerwiały mnie właśnie słabe hamulce.

Ten właśnie model wypadł ciekawie w teście:

http://www.team29er.pl/testy/695-test-roweru-agang-gangsta-729

Co o tym sądzicie?

Napisano

Co o tym sądzicie?

Lepszej cenowo opcji nie znajdziesz, a jeżeli szukać słabego ogniwa to hamulce ewentualnie do wymiany (chociaż niekoniecznie) - nawet zakładając wymianę tego elementu na SH SLX(M675) i tak warto :)

Napisano

Bocian80 - ja mam 188 i noga ~89. Wybralem 21" LTD. Jak chcesz to moge pomierzyc co tam sobie zyczysz ;)

Czy możesz zmierzyć długości przewodów hamulcowych ?

Napisano

Podjąłem właśnie decyzję i dokonalem zakupu Canyona AL 6.9.

Cena ceną jednak Canyon najbardziej mi sie podoba. Z doświadczenia wiem, że po czasie do ceny nie przywiązuje sie już wagi a zadowolenie i emocje pozostają.

Podziele się wrażeniami kiedy do mnie dotrze. Mamnadzieje, że pogoda się w najbliższym czasie zbytnio nie zmieni ;)

@Pejot1975

Do LTD też się przymierzałem i odpowiedni był dla mnie właśnie rozmiar 21".

Napisano

Jak tak patrze na foty tego canyona ale juz live nei ze strony, to troche zaluje ze go nie wzialem, a cube :D canyon wygalda jakos bardziej sportowo, mimo nieco gorszego osprzetu.

Napisano

@airm

Zawsze możesz go zwrócić, w końcu to sprzedaż internetowa :-).

Mój też już doszedł i jest przepiękny :D. Zdjęcia jednak dopiero w następnym tygodniu się uda, bo weekend w Warszawie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...