soku Napisano 4 Lutego 2014 Napisano 4 Lutego 2014 Cześć, przygotowuję rower do dłuższej wyprawy i uznałem że przy okazji mogę wymienić korbę. Rower to MTB Cube'a LTD pro sprzed paru lat. W normalnej jeździe stara korba mi zupełnie nie przeszkadza. Jedyny 'problem' jaki mam to brak osłonki na niej przez co przy dłuższych wycieczkach (>2 tyg.) zawsze albo się babram albo wręcz zdzieram skórę (na wycieczkach jedno - dwu dniowych nie ma to żadnego znaczenia ale przy dłuzszych wojażach już mi przeszkadza. A jak już mam wymieniać to na pare klas wyższy zestaw czyli XT i tu pytanie do Was - czy podana w temacie korba (absolutnie się nie znam na kompatybilności sprzętu obecnie - przestałem śledzić nowinki mniej więcej właśnie jak kupiłem rower) będzie współgrała z 'normalnym' zestawem MTB (przerzutki przednia i tylna to też XT z DynaSys z 2012 r. - dokładnych nr modeli nie pamiętam Z tego co wyczytałem w necie to chyba nie ma problemu (poza ceną) ale chciałem się upewnić. pozdr. pytanie bonusowe - czy ktoś ma pomysl gdzie w kraju tę korbę kupić żeby nie kosztowała ~700 pln (chyba że z zagramanicy)
Artwro Napisano 4 Lutego 2014 Napisano 4 Lutego 2014 Największy blat w dziesiątce nie jest mniejszy od dziewiątki?Wydaje mi się że tak,ale czy to ma jakikolwiek wpływ na samą jazdę nie wiem.Wiem natomiast że po zakupie korby na 10 założyłem niewiele starsze blaty z 9.Gdyż cała reszta jest na 9.Poza tym wszystko będzie działać.
AntyIdiota Napisano 4 Lutego 2014 Napisano 4 Lutego 2014 Jeżeli masz przednią przerzutkę dyna sys, to jest ona dedykowana do korby z 42z. a nie 44z. niemniej i tak to działa, w sytuacji na odwrót też. Ja wolę mieć korbę 44z mimo że miałem taką przez 5 dni może, a tak to wcześniej 42z STX i teraz 42z 590-10, bardziej mi pasują przełożenia. Moim zdaniem jeżeli chodzi o użytkowanie żadnej róznicy poza zmianą przełożeń nie odczujesz.
Mod Team Puklus Napisano 4 Lutego 2014 Mod Team Napisano 4 Lutego 2014 Jeżeli masz przednią przerzutkę dyna sys, to jest ona dedykowana do korby z 42z. a nie 44z. Zwróciliście uwagę ze autorowi chodzi o magiczną T a nie M ??
wiekszygofer Napisano 4 Lutego 2014 Napisano 4 Lutego 2014 Witam wydaje mi sie , że korby z oznaczeniem T z przodu , są przeznaczone do turystyki rowerowej . Wizualnie rożnica jest tylko w osłonce na korbe , blaty chyba będą takie same jak w wersji M , choć mogę sie mylić .
Mod Team Puklus Napisano 4 Lutego 2014 Mod Team Napisano 4 Lutego 2014 Nie nie są takie same bo mają większe zębatki, w tym przypadki 48/36/26, wiec przerzutka dyna sys może tego nie chapnąć choć nie wiadomo. Niby stopniowanie takie jak trzeba ale dużo większa korba.
soku Napisano 4 Lutego 2014 Autor Napisano 4 Lutego 2014 Dokładnie tak, chodzi mi o tę korbę turystyczną - akurat liczba zębów w modelu który mnie interesuje to 44-32-24 (patrz link) http://www.bikestacja.pl/pl/korba-shimano-deore-xt-fc-t781-srebrna-175-mm-44-24t.html Faktycznie moja przerzutka jest dedykowana do 42z ale tak jak mówi AntyIdiota - jeśli to jest jedyna kwestia to raczej nie powinno być problemów.
dziobolek Napisano 4 Lutego 2014 Napisano 4 Lutego 2014 @soku - a musi być XT??? Miałem podobny dylemat i wybrałem w końcu Deore FC-M591 (nie mylić z 590), bo poza ceną i wagą istotnych różnic nie stwierdziłem no i wizualnie bardziej mi podeszła, a kupę kasy zaoszczędzone ;-) Sent from my HTC One using Tapatalk
Mod Team Puklus Napisano 4 Lutego 2014 Mod Team Napisano 4 Lutego 2014 Fakt, to prawda ale urody XT odmówić nie można ale czy sama uroda tyle jest warta...
dziobolek Napisano 4 Lutego 2014 Napisano 4 Lutego 2014 Tys prowda - te nowe XT dużo ładniejsze niż poprzednie do których ja się wtedy przymierzałem ;-) Sent from my HTC One using Tapatalk
soku Napisano 4 Lutego 2014 Autor Napisano 4 Lutego 2014 Zdecydowanie uroda korby nie jest warta dodatkowych 500 złotych (dla mnie przynajmniej) więc idąc za radą @dziobolek raczej wezmę tę FC-M591. Pod warunkiem oczywiście że ona będzie kompatybilna z resztą sprzętu. Mam na myśli, że ma 48 ząbków, a jak już zostało wspomniane moja przerzutka jest dopasowana do mniejszych korb. Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze mogę przeznaczyć na odchudzanie roweru , co jest moim drugim priorytetem - ale rozumiem, że to w osobnym dziale muszę przedyskutować
Mod Team Puklus Napisano 4 Lutego 2014 Mod Team Napisano 4 Lutego 2014 Podaj model przerzutki przedniej.
Mod Team Puklus Napisano 4 Lutego 2014 Mod Team Napisano 4 Lutego 2014 Jak znajdziesz korbe deore 48/38/26 to powinno pasować bez problemu ( chyba ze masz E type albo mocowaną na hak) Ale standardowa 48/38/28 też powinna działać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.