Skocz do zawartości

[Pedały] Crank Brothers Mallet 3 vs. Crank Brothers DH

beniek80

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

chcę zakupić pedały SPD do roweru MTB. Aczkolwiek chciałbym użytkować również rower w normalnych butach bez zaczepów SPD. Waham się pomiędzy zakupem Crank Brothers Mallet 3 lub Crank Brothers DH. Nie udało mi się znaleźć w specyfikacji technicznej dokładnych wymiarów pedałów. "Na oko" DH wydają się być nieco większe, więc pewnie też lepsze podczas jazdy w zwykłych butach.

Czy ktoś miał podobny dylemat do mojego, jeżeli tak to jakie rozwiązanie wybrał. A może warto wybrać pedały innego producenta bądź jeszcze inny model.

Zależy mi na solidnych pedałach na których będę mógł jeździć zarówno w butach SPD jak i zwykłych butach. 

Pozdrawiam

beniek80

Napisano

Na pedały SPD są nakładki do kupienia. Może rozważysz taką opcję? Są też np Shimano PD-M324

Napisano

nakładek na pedała pedały nie brałem pod uwagę, ze względu na negatywne opinie od znajomego. Wg niego są one dosyć problematyczne ponieważ się zsuwają lub też czasami pękają. Ten otóż sam znajomy zachwalał natomiast pedały Crank Brothers, dlatego pytałem o te dwa konkretnie modele.

Shimano PD-M324 wydają się dokładnie tym czego szukam, mianowicie "Pedały uniwersalne, z jednej strony zatrzask typu SPD, z drugiej platforma do normalnego buta."

Czy Mallet 3 i DH są mają takie same dwojakie zastosowanie jak PD-M324 ? Jeżeli tak, to które charakteryzują się większą niezawodnością i wytrzymałością ?

beniek80

Napisano

http://www.bikerumor.com/2013/03/15/hands-on-with-the-new-crank-brothers-mallet-dhrace/
O ile się nie mylę to na obrazku widać że pałąki wystają po obu stronach pedału może to przeszkadzać w jeździe w zwykłych butach.

Co do nakładek to mam takie z alu utwardzonego zrobione. Pracuje w firmie gdzie zajmujemy się obróbką cnc więc nie miałem z tym problemów.

Napisano

Pedały takie jak 324 to pedały stosowane najczęściej w rowerach miejskich czy turystycznych, ze względu na to, że użytkownicy czasami korzystają z butów spd a czasami ze zwykłych, dlatego właśnie mechanizm spd jest tylko z jednej strony. 

Jeśli chodzi o dwustronne platformowe pedały spd to obecność mechanizmu wpięcia nie przeszkadza jeśli ma się buty spd - podeszwa jest na tyle twarda że mechanizm nie uwiera a stopę całkiem dobrze można postawić bez wpięcia. 

Jeśli ktoś preferuje spd a chce mieć dodatkowe podparcie to wg mnie dwustronne spd z platformą są lepszym rozwiązaniem niż pedały typu 324.

Napisano

dokładnie takiego rozwiązania szukam, tzn w tygodniu użytkuje rower w "trybie miejskim" a na weekend zgodnie z jego przeznaczeniem czyli MTB.

Z tego względu też zastanawiam się czy np. Mallet 3 będą nadawały się do użytku w tygodniu, kiedy to jeżdżę w butach "cywilnych".

W tygodniu nie są to duże odległości około kilku może kilkunastu kilometrów dziennie. Chodzi o to żeby w tygodniu też w miarę wygodnie mi się jeździło.

Napisano

Do takiego użytku jak pisze Beniek80 wybrałbym jednak 324 lub zwykłe spd + nakładki. Te moje aluminiowe naprawdę fajnie się spisują.

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Sonix możesz podesłać zdjęcia Twoich nakładek ? Znasz dokładnie oznaczenie materiału z jakiego wykonałeś nakładki ?

W poprzdeniej firmie, w której pracowałem było dużo obróbki CNC, a kontakty zostały więc też węzmę taką opcję pod uwagę.

Szukałem również w sieci nakładek ale wszystko co znalałem to były nakładki z tworzywa sztucznego, czego chce uniknąć. Może, ktoś znalazł aluminiowe nakładki godne polecenia oraz dostępne w sklepach internetowych ?

Znalazłem róweniż osłone podeszw do pedałów. http://www.cyklomania.pl/index.php?p409,crank-brothers-shoe-shield-oslona-podeszwy Zastanawiam się czy osłona podeszw w połączeniu z Crank Brothers Mallet 3 nie spełniła by funkcji nakładki, co pozwoliło by mi również w miare komfortowo jeździć w normalnych butach.

beniek80

Napisano

Na Malletach możesz jeździć w normalnych butach bez potrzeby stosowania nakładek.  Skrzydełka nie wpijają się w stopy.

Oczywiście dobrze byłoby, aby były to buty na grubszej podeszwie, ale od biedy dadzą radę zwykłe tenisówki.

Trzeba liczyć się z wydrapaną podeszwą (piny).

Ja używałem Malletów w czasie, gdy woziłem na foteliku dzieciaka.  Nie chciałem się wpinać w ruchu miejskim, żeby mieć więcej szans na wyratowanie majdanu w razie sytuacji podbramkowej.

Innego powodu używania hybryd w mieście szczerze mówiąc nie widzę. No ale co kto lubi.

Napisano

podkladki plastikowe shimano sa beznadziejne, daja bardzo male podparcie pod stope i stopa sie zsuwa. Minusem jest tez to ze nie ma przeciwwagi i podkladka zawsze wedruje w dol chociaz tu nie mam pomyslu jak temu zaradzic. ja uzywam pedalow z platforma 545 obustronne spd i noga jest duzo stabilniej umocowana w zwyklych butach, chociaz czuc zapiecie spd pod podeszwa.

Napisano

Zdjęcia mogę zrobić jak wrócę z delegacji. Nakładek takich nie kupisz. Moje są zrobione na wzór z tworzywa. Co do oznaczeń materiału to Ci nie pomogę bo nie pamiętam. Wiem jedynie że razem z innymi częściami szły jeszcze do utwardzania.

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...