Skocz do zawartości

[Widelec] Pękniecie czy łączenie?

przemolinko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam oryginalny widelec w rowerze dema alvito. Kupiłem go używanego. Po jakimś czasie zauważyłem że na widelcu z dwóch stron są przyklejone naklejki w odcieniu lakieru, zakrywały one jakąś delikatną szczelinę. Olałem sprawę, po roku (w dniu dzisiejszym) postanowiłem odkleić naklejki. Oczą ukazały mi się szczeliny. Po dwóch stronach wyglądają podobnie, są w tym samym miejscu i na tej samej wysokości.

Na zdjęciach widać że lakier jest również w szczelinie co chyba świadczy o fabrycznym takim stanie. Dodam że naklejki były symetryczne, odbite lustrzanie. Naklejone w sposób trudny do wykonania.

Pytanie brzmi: Czy na pewno jest to swojego rodzaju spojenie czy też pękniecie?

Zdjęcia

• Mod Team
Napisano

zakrywały one jakąś delikatną strzeline

Jeżeli chodzi o szczelinę to jest to miejsce łączenia dwóch elementów. Jeżeli jest to jedyny problem przy tym sprzęcie to śpij spokojnie. ;)

Napisano

Jeżeli chodzi o szczelinę to jest to miejsce łączenia dwóch elementów. Jeżeli jest to jedyny problem przy tym sprzęcie to śpij spokojnie.  ;)

Zakleić to czymś czy zostawić?

Napisano

W tym miejscu połączone są ze sobą golenie widelca i korona, która prawdopodobnie wykonana jest jako jeden element z górną częścią goleni.

W kiepskich produktach połączenie to pracuje i lakier pęka ponieważ nie jest dość sprężysty. 

Jeśli wiesz kim jest sprzedawca roweru i jaka jest jego historia to możesz spróbować "dobijać się" u producenta o wymianę. Niektórzy producenci traktują takie sytuacje jako sprawy honorowe i wymieniają wadliwe komponenty za darmo. 

Napisano

Producent roweru/widelca zdawał sobie sprawę z problemu, dlatego zamaskował to miejsce naklejkami, podejrzewam, że nie po to maskował, żeby wymieniać widelce ... trzeba było nie ruszać ;)

Podobny "zabieg" stosował Felt w miejscu łączenia karbonowych widełek tylnych z aluminiową ramą (czerwone naklejki) :

http://www.cycle-route.com/bikeshop/2387-Felt-Rxc-Team-Frame.html

Napisano
Dodam że naklejki były symetryczne, odbite lustrzanie. Naklejone w sposób trudny do wykonania.

I na pewno sprzedawca tak by się sprężał ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...