przemolinko Napisano 24 Stycznia 2014 Napisano 24 Stycznia 2014 Witam. Posiadam oryginalny widelec w rowerze dema alvito. Kupiłem go używanego. Po jakimś czasie zauważyłem że na widelcu z dwóch stron są przyklejone naklejki w odcieniu lakieru, zakrywały one jakąś delikatną szczelinę. Olałem sprawę, po roku (w dniu dzisiejszym) postanowiłem odkleić naklejki. Oczą ukazały mi się szczeliny. Po dwóch stronach wyglądają podobnie, są w tym samym miejscu i na tej samej wysokości. Na zdjęciach widać że lakier jest również w szczelinie co chyba świadczy o fabrycznym takim stanie. Dodam że naklejki były symetryczne, odbite lustrzanie. Naklejone w sposób trudny do wykonania. Pytanie brzmi: Czy na pewno jest to swojego rodzaju spojenie czy też pękniecie? Zdjęcia
Mod Team michuuu Napisano 24 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 24 Stycznia 2014 zakrywały one jakąś delikatną strzeline Jeżeli chodzi o szczelinę to jest to miejsce łączenia dwóch elementów. Jeżeli jest to jedyny problem przy tym sprzęcie to śpij spokojnie.
przemolinko Napisano 24 Stycznia 2014 Autor Napisano 24 Stycznia 2014 Jeżeli chodzi o szczelinę to jest to miejsce łączenia dwóch elementów. Jeżeli jest to jedyny problem przy tym sprzęcie to śpij spokojnie. Zakleić to czymś czy zostawić?
Mod Team michuuu Napisano 24 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 24 Stycznia 2014 Jeżeli jesteś estetą to zaklej.
tobo Napisano 24 Stycznia 2014 Napisano 24 Stycznia 2014 W tym miejscu połączone są ze sobą golenie widelca i korona, która prawdopodobnie wykonana jest jako jeden element z górną częścią goleni. W kiepskich produktach połączenie to pracuje i lakier pęka ponieważ nie jest dość sprężysty. Jeśli wiesz kim jest sprzedawca roweru i jaka jest jego historia to możesz spróbować "dobijać się" u producenta o wymianę. Niektórzy producenci traktują takie sytuacje jako sprawy honorowe i wymieniają wadliwe komponenty za darmo.
Rulez Napisano 24 Stycznia 2014 Napisano 24 Stycznia 2014 Producent roweru/widelca zdawał sobie sprawę z problemu, dlatego zamaskował to miejsce naklejkami, podejrzewam, że nie po to maskował, żeby wymieniać widelce ... trzeba było nie ruszać Podobny "zabieg" stosował Felt w miejscu łączenia karbonowych widełek tylnych z aluminiową ramą (czerwone naklejki) : http://www.cycle-route.com/bikeshop/2387-Felt-Rxc-Team-Frame.html
tobo Napisano 24 Stycznia 2014 Napisano 24 Stycznia 2014 Feralne miejsca zakleił raczej sprzedawca żeby uniknąć pytań i problemów przy odsprzedaży, nie producent.
Rulez Napisano 25 Stycznia 2014 Napisano 25 Stycznia 2014 Dodam że naklejki były symetryczne, odbite lustrzanie. Naklejone w sposób trudny do wykonania. I na pewno sprzedawca tak by się sprężał ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.