Skocz do zawartości

[ Manitou R7] Od zakupu do montażu-moja historia

kamar59

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...

Odświeżę temat.

Witam dziś takie coś przyuważyłem, jak składałem koło u siebie, nie za mało to wchodzi, nie powinno być do końca wchodzić i się opierać na widelcu. Chociaż w szosie patrzyłem i jest tak samo że po bokach na tym się opiera też mało, aż strach pomyśleć jak by pękło coś, na 3-4 gwintach jadę.

Też tak macie? Wiadomo to jest 9mm, bakja jest w osiach 12 czy 15 sztywna rura inna technologia.

p1210071.jpg

Edytowane przez kamar59

Właściwe przesunięcie osi piasty w przypadku MTB wynosi od 5 do 5,50 mm - czyli właśnie te mniej więcej 4 czy 5 gwinty, gdybyś kiedyś rozkontrował piastę ta wartość przydaje się, możesz sprawdzić suwmiarką. Zauważ że w QR 9mm dochodzi sprężynka w szybkozamykaczu.

• 2 tygodnie później...

Chyba zrobię serwis amorka mojego (R7) w sierpniu. Dla przypomnienia 16 ml w każdą goleń i 5 ml w komorę powietrzną tego samego oleju syntetycznego 5W/40 ? A dlaczego nie 10W/40 co mi to zmieni?

Coś jeszcze jakieś porady?

Motorex http://allegro.pl/olej-do-amortyzatora-motorex-100-ml-gestosci-i6884049662.html

A te śruby co są, to jak się nazywają co przykręcone są do hamulca zacisku do dolnej goleni amortyzatora. Pytam bo widziałem że jedna ma już w środku słabe gwint żebym ją czasem nie miał problemu wykręcić i będzie mi się klucz imbusowy kręcił w środku. Chyba kupie to w sklepie pierwszym lepszym ze wkrętami itp. Tylko długość odpowiednią dostosować i tyle.

Edytowane przez kamar59

• 2 tygodnie później...
  • 4 lata później...