Skocz do zawartości

[Stery] Jakie z wysoką dolna miską?

grabek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Poszukuje metody na podniesienie przedniego amortyzatora. Idealna byłaby jakaś specjalna podkładka między dolna miskę sterów a amortyzator lub po prostu stery z wysoką dolną miską. Czy ktoś miał do czynienia z takimi rozwiązaniami? Może inne patenty?

• Mod Team
Napisano

Można by to było zrobić trochę prościej jednak taką podkładkę z mocnego kawałka najlepiej stalowego wypada mieć. Wszelkie podkładki pod mostek by było ok ale nie takie super wylajtowane, bo by nie wytrzymały obciążeń. Lita carbonowa powinna dobie poradzić. Jak już znajdziesz sobie takie dystanse, pozostaje umieścić pierścień łożyska tak by sie trzymał na miejscu.

Mój z niewiadomych mi przyczyn był luźny nad koroną, poradziłem sobie pogrubiając rurę sterową warstwą taśmy aluminiowej. Myślę ze to by było prowizoryczne ale całkiem skuteczne rozwiązanie twojego problemu.

Napisano

Chyba przesadzasz z tą prowizorką , jedynym rozsądnym rozwiązaniem (pomijając stery z wysoką miską) jest wykonanie podkładki jaką przedstawiłem (dopasowanej do zmiennej średnicy sterówki ze stożkiem dopasowanym do łożyska)

• Mod Team
Napisano

Pytanie, ile ci trzeba podnieść główkę ??

Czy przesadzam to nie wiem, najtańsza opcja, tam nie ma się co i gdzie przemieścić, jak się to zrobi dokładnie, nie ma obaw, można spokojnie na tym jeździć. Taka przejściówka wbijana w ramę jak w 2 linku też jest ok ale to trzeba kupić, albo zamówić u tokarza.

Napisano

Stery z podwyższona dolna  bieżnią produkowała firma YST . Miłem takie stery, domontowałem je z poprzedniego roweru około pół roku temu, ale wysokość dolnej biezni wynosi około 10 mm plus łozysko i może to podnieść rame około 11-12 mm. Dawniej takie stery montowane były tam , gdzie do ramy zmontowany był sztywny widelec i zachodziła potrzeba podniesienia ramy. Jakby cie to urzadzało to mogę poszukać . Stery w ramie 1i 1/8 cala czy półzintegrowane ?

Napisano

Możesz zastosować stery FSA ze specjalną dolną miską z łożyskiem 1,5" pasującą do główki 44 mm, do tego podkładka na widelec z rurą 1.1/8 dopasowująca do łożyska 1,5".

Dzięki temu zyskasz kilka mm.

Czyli dolna miska z tych sterów :

http://rowerowy.com/sklep/czesci/stery/tapered/prod/fsa_orbit_ita

i podkładka na widelec (jednak pewności nie mam czy ta redukcja podejdzie do łożyska FSA) :

http://dhshop.pl/stery/76-gubbike-bieznia-do-sterow-tapered-redukcja-15-na-1i1-8-2012.html

Napisano

Ja mam pewien pomysł . Z trzech rodzajów sterów/TIOGA,NECO i CST/ udało mi się właśnie zlozyć w miare pasującą podkładkę pod bieżnię dolną i dopasowana do sterów półzintegrowanych. Łączna wysokość podniesienia 23 mm . Jakbyś chciał to pisz na prv.

Napisano

Ja mam pewien pomysł . Z trzech rodzajów sterów/TIOGA,NECO i CST/ udało mi się właśnie zlozyć w miare pasującą podkładkę pod bieżnię dolną i dopasowana do sterów półzintegrowanych. Łączna wysokość podniesienia 23 mm . Jakbyś chciał to pisz na prv.

Może poeksperymentuj na sobie,  a później opisz wrażenia.

Napisano

Właśnie że zamontowałem na próbe w ramie , działa to narmalnie i konstrukcyjnie podobnie jak bieżnia dolna z wysoką podkładką.Według mnie nie ma szansy na wyłamanie tej konsttrukcji , szybciej musiałaby się złamać sztyca widelca.

Napisano

Właśnie że zamontowałem na próbe w ramie , działa to narmalnie i konstrukcyjnie podobnie jak bieżnia dolna z wysoką podkładką.Według mnie nie ma szansy na wyłamanie tej konsttrukcji , szybciej musiałaby się złamać sztyca widelca.

No i przy takiej kombinacji i wysokości 20 mm ma szansę się złamać ...

Z innych rozwiązań znalazłem:

Wyższa (5mm) bieżnia nabijana na widelec (pasuje chyba tylko do sterów Chris King):

http://chrisking.com/parts/baseplates

Ale to tylko 5 mm, w dodatku pamiętaj, że stożek tej bieżni musi pasować do łożyska, a łożyska mają dwa  standardy podcięcia wewnętrznego 45* lub 36" (znacznie częściej 45*) ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...