Skocz do zawartości

[łańcuch, zębatki korby] łańcuch 9-ka, a zębatki korby 8 lub 10-ka

Andys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Proszę Was o podzielenie się doświadczeniami dotyczącymi współpracy łańcucha 9-ki (np. C9 lub HG93) z zębatkami od napędów 8 lub 10. Pytam, ponieważ wątek ten zrodził się z poprzedniego, w którym prosiłem o radę z doborem całego napędu na 9-kę i otrzymałem pomoc z Waszej strony (za którą dziękuję). Powstał jednak pomysł zmiany napędu z 3x9 na 2x9 i zastosowanie zębatki 38T. Teraz zasadnicze pytanie, czy do testu mógłbym bezpiecznie kupić tanią zębatkę Alivio (czyli 8), w razie gdybym nie był zadowolony z testu będzie mniejszy żal ją wyrzucić? Z drugiej strony, gdyby testy zakończyły się sukcesem 38T, być może skusiłbym się w przyszłości na nową korbę FC-M615 38-24, tyle że ona jest z założenia 2x10 i tu kolejny dylemat czy łańcuch będzie poprawnie współpracował z deczko węższymi zębatkami?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli chodzi o zębatki do korb 8 czy 10 rzędowych ( takie pojecie nie istnieje bo sa 1,2 lub 4 rzędowe :D i ewentualnie 4), nie będzie problemu, będzie to działać prawidłowo.

• Mod Team
Napisano

Niby czemu miałby tak robić, skoro wszystkie zębatki mają taką różnice w grubości są pomijalne, to zazwyczaj setki mm czasami dziesiątki.

Napisano

Nie znam się na wszystkim, dlatego pytam. Jeśli różnice są tak minimalne, bardzo się cieszę. Wracając na moment do obaw o zabraknięcie twardych przełożeń na 38-11, przypomniałem sobie dawne czasy ze stalowym góralem, z blatem 42T i wolnobiegiem z najmniejszą koronką 14T, czyli przełożenie 3. Wtedy brakowało mi go trochę, ale 38-11 to 3,45 więc mam nadzieję, że będzie widocznie lepiej.

• Mod Team
Napisano

No niestety, od dawna juz nie praktykuje wchodzenia w obce ciała, wiec nie odpowiem ci na to pytanie :D Sam musisz, sobie odpowiedzieć. Metode obliczeń znasz, różnice miedzy nimi możesz odczuć ... teraz to pytanie tylko do samego siebie czy będzie dobrze czy nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...