inactiv3 Napisano 16 Stycznia 2014 Napisano 16 Stycznia 2014 Witam , Jestem nowy, a co do samych rowerów również nie jestem expertem więc proszę was forumowiczów o pomoc w doborze akcesoriów. Chciałbym dodać iż na co dzień korzystam z roweru do pracy jak i w okresach cieplejszych na wypady do lasu W obecnym rowerze rama jest już wysłużona i w zasadzie jest to jakiś noname. Mam w planie zakupić na dniach nową ramę taką jak Accent El Norte , Ranger lub Tormenta [ przedział pomiędzy 300-400 zł ] i potrzebuję do niej pozostałego osprzętu takiego jak przerzutka , kaseta , łańcuch , korba + suport Po przeczytaniu kilku różnych tematów znalazłem kilka interesujących mnie elementów takich jak : Przerzutka tył : Deore 2014 RD-M610 Shadow GS [ już zamówiłem ponieważ znalazłem w cenie 135 zł , okazja jednak nie wiem czy będzie ona kompatybilna z kastą 9rz w ferworze zakupów gdzieś mi to umkneło ponieważ wydawało mi się iż 10rz bedzię działać z 9rz kastą ale nie odwrotnie ] Kaseta : Deore LX CS HG-61 Łańcuch : Campagnolo C9 Korba + suport : ? [ jeszcze nie dokonałem wyboru ponieważ kompletnie nie mam pojęcia od czego zacząć , budżet myślę do 200 zł ] Prosiłbym was serdecznie o opinie , komentarze na temat w/w zestawu oraz pomoc w doborze innych lepszych części, a przede wszystkim pomoc w doborze korby . Pozdrawiam , Inactiv3
Grzeslaw Napisano 16 Stycznia 2014 Napisano 16 Stycznia 2014 Może korba SHIMANO DEORE FC-M590kiedyś miałem i było ok.
inactiv3 Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Napisano 16 Stycznia 2014 Jeśli polecasz tą korbę to wezmę ją w takim razie pod uwagę , a co do samej przerzutki to bede musial ja w takim razie sprzedać lub zwrocic, Wiec co moge zakupic w jej miejsce ?
beskid Napisano 16 Stycznia 2014 Napisano 16 Stycznia 2014 A gdzie w tym wszystkim są manetki?? Tylna zmieniarka mogła by zostać ale musiał byś kupić manetki od Sram'a.
inactiv3 Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Napisano 16 Stycznia 2014 Jeśli chodzi o manetki to myślę o takich Alivio SL-M43
beskid Napisano 16 Stycznia 2014 Napisano 16 Stycznia 2014 Ale shimano ma na 100% 1:1? w 10s? Zgadza się i tak samo ma przecież Sram.
Scarper Napisano 16 Stycznia 2014 Napisano 16 Stycznia 2014 Ale przerzutka będzie miała węższy wózek i kółka bo łańcuch 10s... Może działać,ale to będzie kombinacja.
Mod Team Puklus Napisano 16 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 16 Stycznia 2014 Jeżeli chodzi o przerzutkę shimano i manetki srama 9s pracuje to ponoć bardzo dobrze a przy delikatnej modyfikacji nawet idealnie.
Scarper Napisano 16 Stycznia 2014 Napisano 16 Stycznia 2014 Manetki sram x0 i przerzutka x0 działają dobrze, A zamowienia cofnac nie morzesz? Bys kupil all sram x5 przerzutki manetki sram x7 kasete i korbe shimano.
inactiv3 Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Napisano 16 Stycznia 2014 Dlatego właśnie napisałem na tym forum, jeśli sram jest lepszy to dlaczego nie. Nie mam żadnych uprzedzeń
Mod Team Puklus Napisano 16 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 16 Stycznia 2014 Lepszy ... hmmm nie wywołuj kolejnej wojny pracuje inaczej, zdaniem jednych lepiej, innych gorzej. Ja sie przesiadłem na sram i jestem zadowolony.
Scarper Napisano 16 Stycznia 2014 Napisano 16 Stycznia 2014 Ja po zmianie z alivio na sram x0, poczułem różnicę, ale nie mam porównania do XTR, więc bierz to co jest w lepszej cenie. Kasetę bym preferował SHIMANO Łańcuch CAMPAGNOLO C9 Korbę SHIMANO Manetki sramowskie Pancerze Clarks'a Przednia przerzutkę to co chcesz.
inactiv3 Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Napisano 16 Stycznia 2014 Z tego co się na szybko zorientowałem to przerzutki sram x5 wychodzą w podobnych pieniądzach co shimano wiec zrezygnuje z tej co zamówiłem i zamawiam sram plus manetki od x7. Kaseta taka jak podałem w 1 poście czy może być tańsza, jak myślisz? Nom i kwestia tej nieszczesnej korby, jaka?
Fenthin Napisano 17 Stycznia 2014 Napisano 17 Stycznia 2014 Zdecyduj się najpierw, czy stawiasz na 9, czy 10-rzędowy napęd, a dalej się już coś dobierze. Mieszanie komponentów różnych rzędów i różnych producentów może mieć sens, ale tylko wtedy, gdy wiesz, co mieszasz.
inactiv3 Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Napisano 17 Stycznia 2014 Zdecydowanie wystarczy mi napęd 3x9
Mod Team Puklus Napisano 17 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 17 Stycznia 2014 Mieszanie komponentów różnych rzędów i różnych producentów może mieć sens, ale tylko wtedy, gdy wiesz, co mieszasz. Podobnie jak z piciem Jeżlei chcesz 9s masz 2 rozsądne opcje: - masz już przerzutkę dyna sys, wiec kupujesz prawą manetka i kasetę - zamiast kasety wymieniasz manetkę na sramowską 9s. lewe mogą zostać. - ostatecznie możesz tam wsadzić jakąś nie indeksowaną manetkę i mnie wszystkie systemy daleko gdzieś , ja tak jeździłem jakiś czas.
inactiv3 Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Napisano 17 Stycznia 2014 W tym momencie mam jeszcze jedną propozycję która w zasadzie dostałem od użytkownika Hogg, a mianowicie zaoferował się oddać swój średnio używany sprzęt z Treka Mamby, a mianowicie : Manetki Shimano Alivio M430, 27 biegów Przerzutka przednia Shimano Acera Przerzutka tylna Shimano Deore M591 Korba Shimano Alivio M4308, 44/32/22 Oś suportu Cartridge type Kaseta Shimano HG20-9 11-34, 9 speed hamulce Hayes Dyno Sport A to wszystko w okolicy 500 zł . Co o tym myślicie ?
Mod Team Puklus Napisano 17 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 17 Stycznia 2014 Hamulce dyna sport ponoć są mizerne. Reszta jest ok.
inactiv3 Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Napisano 17 Stycznia 2014 Dobra no to się w takim razie na to zdecyduje i będzie po problemie . Zobaczymy jak to będzie wyglądać .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.