Skocz do zawartości

[Napęd] Potrzebny nowy napęd do ramy Accent El Norte

inactiv3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , 

Jestem nowy, a co do samych rowerów również nie jestem expertem więc proszę was forumowiczów o pomoc w doborze akcesoriów. Chciałbym dodać iż na co dzień korzystam z roweru do pracy jak i w okresach cieplejszych na wypady do lasu  :) W obecnym rowerze rama jest już wysłużona i w zasadzie jest to jakiś noname.

Mam w planie zakupić na dniach nową ramę taką jak Accent El Norte , Ranger lub Tormenta [ przedział pomiędzy 300-400 zł ] i potrzebuję do niej pozostałego osprzętu takiego jak  przerzutka , kaseta , łańcuch , korba + suport 

Po przeczytaniu kilku różnych tematów znalazłem kilka interesujących mnie elementów takich jak :

Przerzutka tył : Deore 2014 RD-M610 Shadow GS [ już zamówiłem ponieważ znalazłem w cenie 135 zł , okazja jednak nie wiem czy będzie ona kompatybilna z kastą 9rz w ferworze zakupów gdzieś mi to umkneło ponieważ wydawało mi się iż 10rz bedzię działać z 9rz kastą ale nie odwrotnie ] 

Kaseta : Deore LX CS HG-61

Łańcuch  : Campagnolo C9

Korba + suport : ? [ jeszcze nie dokonałem wyboru ponieważ kompletnie nie mam pojęcia od czego zacząć , budżet myślę do 200 zł ]

Prosiłbym was serdecznie o opinie , komentarze na temat w/w zestawu oraz pomoc w doborze innych lepszych części, a przede wszystkim pomoc w doborze korby . 

Pozdrawiam , 

Inactiv3

Napisano

Jeśli polecasz tą korbę to wezmę ją w takim razie pod uwagę :) , a co do samej przerzutki to bede musial ja w takim razie sprzedać lub zwrocic, Wiec co moge zakupic w jej miejsce ? 

• Mod Team
Napisano

Jeżeli chodzi o przerzutkę shimano i manetki srama 9s pracuje to ponoć bardzo dobrze a przy delikatnej modyfikacji nawet idealnie.

Napisano

Manetki sram x0 i przerzutka x0 działają dobrze,

A zamowienia cofnac nie morzesz?

Bys kupil all sram x5 przerzutki manetki sram x7 kasete i korbe shimano.

• Mod Team
Napisano

Lepszy ... hmmm nie wywołuj kolejnej wojny pracuje inaczej, zdaniem jednych lepiej, innych gorzej. Ja sie przesiadłem na sram i jestem zadowolony.

Napisano

Ja po zmianie z alivio na sram x0, poczułem różnicę, ale nie mam porównania do XTR, więc bierz to co jest w lepszej cenie.

Kasetę bym preferował SHIMANO

Łańcuch CAMPAGNOLO C9

Korbę SHIMANO

Manetki sramowskie

Pancerze Clarks'a

Przednia przerzutkę to co chcesz.

Napisano

Z tego co się na szybko zorientowałem to przerzutki sram x5 wychodzą w podobnych pieniądzach co shimano wiec zrezygnuje z tej co zamówiłem i zamawiam sram plus manetki od x7. Kaseta taka jak podałem w 1 poście czy może być tańsza, jak myślisz? Nom i kwestia tej nieszczesnej korby, jaka?

Napisano

Zdecyduj się najpierw, czy stawiasz na 9, czy 10-rzędowy napęd, a dalej się już coś dobierze. Mieszanie komponentów różnych rzędów i różnych producentów może mieć sens, ale tylko wtedy, gdy wiesz, co mieszasz.

• Mod Team
Napisano

Mieszanie komponentów różnych rzędów i różnych producentów może mieć sens, ale tylko wtedy, gdy wiesz, co mieszasz.

Podobnie jak z piciem :D

Jeżlei chcesz 9s masz 2 rozsądne opcje:

- masz już przerzutkę dyna sys, wiec kupujesz prawą manetka i kasetę

- zamiast kasety wymieniasz manetkę na sramowską 9s. lewe mogą zostać.

- ostatecznie możesz tam wsadzić jakąś nie indeksowaną manetkę i mnie wszystkie systemy daleko gdzieś :D , ja tak jeździłem jakiś czas.

Napisano

W tym momencie mam jeszcze jedną propozycję która w zasadzie dostałem od użytkownika Hogg, a mianowicie zaoferował się oddać swój średnio używany sprzęt z Treka Mamby, a mianowicie : 

Manetki Shimano Alivio M430, 27 biegów Przerzutka przednia Shimano Acera   Przerzutka tylna Shimano Deore M591   Korba Shimano Alivio M4308, 44/32/22   Oś suportu Cartridge type   Kaseta

Shimano HG20-9 11-34, 9 speed 

hamulce Hayes Dyno Sport

A to wszystko w okolicy 500 zł . 

Co o tym myślicie ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...