krystiancross Napisano 9 Stycznia 2014 Napisano 9 Stycznia 2014 Witam. Od 5 godzin staram się wyregulować przerzutkę-Sram x5 po zakupieniu manetki Sram x4. Na początku wyregulowałem śrubki L i H (według poradnika), chwilę potem wszystkie przerzutki od ósmej do pierwszej bez zarzutu wskakiwały lecz większy problem jest z zrzuceniem łańcucha na zębatki poniżej pierwszej. Próbowałem chyba wszystkiego mocniej, słabiej napiąć żyłkę, ruszałem pancerzami i nic ! Stąd moje pytanie co może być tego powodem bo podejrzewam że to wina manetek x4.
Maciek226 Napisano 9 Stycznia 2014 Napisano 9 Stycznia 2014 mam manetki x4 w napędzie 3x8 z tylną przerzutką sram x7 9 rz.. wszystko działa bez najmniejszych problemów , byc może masz mocno sfatygowane pancerze i linka wewnątrz się blokuje
krystiancross Napisano 9 Stycznia 2014 Autor Napisano 9 Stycznia 2014 Ale gdyby to byłą wina pancerzy to by nie wskakiwały, a w tym problem ze nie zrzuca.
Scarper Napisano 9 Stycznia 2014 Napisano 9 Stycznia 2014 Tak to manetka ciągnie do 1 a potem na 8 to luzuje linkę.
M333 Napisano 9 Stycznia 2014 Napisano 9 Stycznia 2014 Objawy takie jak w skrzywionym haku albo w skrzywionym wózku przerzutki. Niech łańcuch będzie na środkowej zębatce z przodu i po środku zakresu z tyłu. Patrząc z tyłu, z pewnej odległości, zobaczysz czy kółka wózka przerzutki pokrywają się z łańcuchem oraz zębatkami.
Mod Team Puklus Napisano 9 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 9 Stycznia 2014 Wg mnie objawy skrzywionego haka to poprawne działanie do ok 3-4 biegu a wyżej już nie bardzo. Jeżeli biegi wskakują a nie chcą zeskoczyć w dół od 1 do 8 to ja bym linkę i pancerze obstawiał.
M333 Napisano 9 Stycznia 2014 Napisano 9 Stycznia 2014 Zależy od stopnia skrzywienia, kierunku skrzywienia. To musi być jakaś oczywista wada czy podstawowy błąd podczas regulacji. Regulacja takiego napędu to jedna z przyjemniejszych i prostszych czynności serwisowych (tylna przerzutka, 8 rzędów, w dodatku Sram). Regulacja- przeprowadzana sprawnych komponentach, z nowymi linkami, pancerzami, prostym hakiem- nawet początkującemu rowerzyście nie powinna zająć dłużej niż kwadrans.
Scarper Napisano 9 Stycznia 2014 Napisano 9 Stycznia 2014 Za 2 metry dobrych pancerzy zapłacisz 15zł+końcówki, więc warto zmienić pancerze, i linki jak są w złym stanie.
Mod Team durnykot Napisano 10 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 10 Stycznia 2014 Linka założona i podpięta do przerzutki prawidłowo?
krystiancross Napisano 10 Stycznia 2014 Autor Napisano 10 Stycznia 2014 Problem rozwiązany. Oddałem do serwisu i powodem było złe założona linka (bolec nie był prawidłowo). Przy okazji wymieniłem pancerze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.