Skocz do zawartości

[manetka] Problem z Sram x4

krystiancross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Od 5 godzin staram się wyregulować przerzutkę-Sram x5 po zakupieniu manetki Sram x4. Na początku wyregulowałem śrubki L i H (według poradnika), chwilę potem wszystkie przerzutki od ósmej do pierwszej bez zarzutu wskakiwały lecz większy problem jest z zrzuceniem łańcucha na zębatki poniżej pierwszej. Próbowałem chyba wszystkiego mocniej, słabiej napiąć żyłkę, ruszałem pancerzami i nic !

Stąd moje pytanie co może być tego powodem bo podejrzewam że to wina manetek x4.

Napisano

mam manetki x4 w napędzie 3x8  z tylną przerzutką sram x7 9 rz..

wszystko działa bez najmniejszych problemów , byc może masz mocno sfatygowane pancerze i linka wewnątrz się blokuje

Napisano

Objawy takie jak w skrzywionym haku albo w skrzywionym wózku przerzutki.

Niech łańcuch będzie na środkowej zębatce z przodu i po środku zakresu z tyłu.

Patrząc z tyłu, z pewnej odległości, zobaczysz czy kółka wózka przerzutki pokrywają się z łańcuchem oraz zębatkami.

• Mod Team
Napisano

Wg mnie objawy skrzywionego haka to poprawne działanie do ok 3-4 biegu a wyżej już nie bardzo. Jeżeli biegi wskakują a nie chcą zeskoczyć w dół od 1 do 8 to ja bym linkę i pancerze obstawiał.

Napisano

Zależy od stopnia skrzywienia, kierunku skrzywienia.

To musi być jakaś oczywista wada czy podstawowy błąd podczas regulacji.

Regulacja takiego napędu to jedna z przyjemniejszych i prostszych czynności serwisowych (tylna przerzutka, 8 rzędów, w dodatku Sram). Regulacja- przeprowadzana sprawnych komponentach, z nowymi linkami, pancerzami, prostym hakiem- nawet początkującemu rowerzyście nie powinna zająć dłużej niż kwadrans.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...