Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana kasety,łańcucha, zębatek i przerzutki

maciej1408

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, chciałem prosić o podpowiedź bardziej doświadczonych kolegów. Mianowicie mam rower górski, koła 26, napęd 3x9, do wymiany jest:

-kaseta

-łańcuch

-przerzutka tył

-zębatki (średnia i duża)

Na ten cel mam przeznaczone 430 zł, za czym konkretnie się rozglądać? Lepiej dołożyć do przerzutki a kasete, łańcuch tańszy, czy może na odwrót ? Jeśli możecie dajcie jakieś propozycje :) No i nigdy niewiem jak to jest z tą długością wózka..

Napisano

moga być używane? jak tak to

przerzutka x9/xt wózek sredni lub długi

kaseta xt m770 11-32

łańcuch pc951/hg53 lub jak chcesz to droższy (najlepiej 2 łańcuchy, dłużej pojeździ)

blat duzy alu(44t,42t) sredni stal (32t)

Napisano

A co się stało z tym XTkiem (przerzutką), że cała do wymiany? Nie lepiej kupić nowe kółeczka i masz więcej $$$ na pozostałe komponenty?

- kółeczka w zależności jakie mają mieć łożyska - ślizgowe to koszt kilku/kilkunastu PLN, pakiety ("maszynowe") za 40 PLN kupisz sprawdzone (jakieś TACX/BBB/itp.)

- kaseta - jak nie walczysz o każdy gram DEORE CS-HG50 (9 rzędówka) 11-32T powinna być uniwersalna - jakieś 75 PLN

- blaty Shimano jak wyżej - 32t stalowy ~ 45 PLN, 44t alu/stalowy ~ 50/90 PLN

- zostaje na 2 łańcuchy (do używania naprzemiennie co kilkaset km) Campagnolo Record C9

• Mod Team
Napisano

Jak kaseta XT to proponował bym C9, (sam osobiście używam o połowę tańszego connexa 800 ale on jest 8 rzędowy), zębatkę shimanowską stalową nie sa drogie, i na przerzutkę ile zostanie.

kaseta xt m770 11-32 łańcuch pc951/hg53

Jedna z najlepszych kaset i taki kiepski łańcuch toż to sie nie godzi już lepiej wziąć deore lub alivio.

Napisano

Niestety przerzutka po kilku "kraszach" kilka razy już była prostowana a mimo to już wykrzywiona tak, że prostowanie nie pomaga :bye2:  No i zależy mi jednak na nowych rzeczach, sprzęt funduje mi tata a wiadomo jak to jest z rodzicami, uparli się na nowe :thumbsup: Czyli teraz nie bardzo wiem o co chodzi, bo z tego co widzę to cena samej kasetki waha się w okolicach 200 zł + przesyłka czyli wychodzi że na tą przerzutke to prawie nic nie zostanie :sweat: 

Napisano

Najważniejszy jest łańcuch, jak kupisz "rozciągliwy" to nie wiem jakiej super jakości będziesz miał koronki w korbie i kasecie to i tak je zniszczysz, nie mówiąc już o zajechaniu kółeczek w przerzutce. Z łańcuchów minimum to CN-7701 (XTR/DURA-ACE), już HG-93 (XT) jest zauważalnie słabszy - choć to może moje odczucia, bo jestem "waga ciężka" :P

Jak masz napięty budżet i musi być wszystko nowe, to moja propozycja:

- kaseta j.w. - DEORE CS-HG50 (9 rzędówka) 11-32T

- blaty j.w. - SHIMANO od DEORE/ALIVIO - 32t stal/ 44t aluminium/stal (zależy jak "twardo" jeździsz)

- łańcuch - niestety 1 szt. Campa C-9 + spinka do łatwego zdejmowania i czyszczenia

- przerzutka tylna - Deore Shadow/SLX pod 9 przełożeń (w zależności jaką okazję trafisz) i skoro masz predyspozycje do uszkadzania wózka, to może średni wózek będzie lepszy (ale tu musisz poszukać tematów o pojemności przerzutki i poczytać o konsekwencjach wyboru wózka innego niż długi)

Napisano

Tak patrze patrze i jestem trochę podłamany, podliczyłem wszystko i wyszło tak:

Kaseta DEORE CS-HG50 - 80 zł

Blaty 32t - 45 zł, 44t ~90zł

łańcuch ~ 100 zł

Przerzutka ~ 150 zł

Samo to wychodzi 465 zł + dodać przesyłki.. Będę musiał pojeździć po mieście i popytać w rowerowych o ceny, ale podejrzewam, że z allegro z przesyłkami wyjdzie taniej.. Zobaczymy, ewentualnie będę musiał kupić trochę tańsze hamulce a dołożyć do napędu, no trudno, jak coś będę pisał ! :):thanks:   Aa i jeszcze jedno pytanko, na pewno będą pasowały blaty shimano do korby truvativ firex?

• Mod Team
Napisano

Ja bym łańcuch wziął jak napisałem connexa 800 bo jest sporo tańszy, może trochę gorszy od C9 ale zdecydowanie lepszy od hg53. Ale ja to ja :D Przerzutkę deore a nawet i alivio, nie ma sensu sie pchać w SLX a XT już poza zasięgiem. i tak byśmy mieli:

kaseta ok 90zł - deore

łańcuch ok 60zł - connex 800

przerzutka ok 100-120zł alivio-deore

zębatki ok 90zł 2 zębaki po ok 40zł

Podsumowując : wychodzi 360 ... jest spory zapas na lepsze części :P

Napisano

Tak patrze patrze i jestem trochę podłamany, podliczyłem wszystko i wyszło tak:

...

Blaty 32t - 45 zł, 44t ~90zł

...

Aa i jeszcze jedno pytanko, na pewno będą pasowały blaty shimano do korby truvativ firex?

ad 1 - Jak dasz stalową 44t od ALIVIO to oszczędzisz ~40PLN

ad 2 - Powinny, mogą nie pasować dokładnie do pająka kształtem (będą np szpary), ale rozstaw otworów mają przecież standardowy więc i tak będą zachowane odległości pomiędzy blatami i będą sztywno siedzieć jak skręcisz. Zawsze można podjeść do jakiegoś serwisu, zanim przyjedzie "złomiarz" ;) i poprosić o jakiś stary blat np od DEORE i sobie popróbować w domu.  

Napisano

Dzięki wielkie!

Co do łańcucha to ten connex byłby ok - mógłbym nawet wziąć 2 i na zmianę dawać ale jest jedna wada - na allegro nie ma pod 9, same 6,7,8

Wydaje mi się, że z shimano blaty powinny pasować bo chyba już kiedyś wymieniałem środkową i właśnie kupowałem shimanowską :)

Napisano

No bo 800 jest na 8 rzędów :D ale spokojnie pracuje w 9 rzędowym napędzie.

Na wiosenna wymianę sprzętu nabylem drogą okazji kasetę pg970 i zacząłem się zastanawiać nad conneksem 800 do niej i ni jak mi szerokość łańcucha nie chce pasować. 7.2mm według danych producenta, czyli nie będzie działać. Dlatego zastanawiam się jak on u ciebie działa? Czyżby kaseta xt miała węższe tryby?

• Mod Team
Napisano

Hmm no może sie zdarzyć nie przeczę ja jeździłem na pg950 i działo to wyśmienicie. Działa również na kasetach xt 760 i 770 bo takie obecnie używam. Bardzo wielu użytkowników także jeździ na innych kasetach głównie shimano. Może nie wyregulowałeś tego dobrze ?

Napisano

Sprawdziłem na pg950 i łańcuchu hg40, który ma 7.3mm i nie działało, może faktycznie trzeba wózek przesunąć trochę w stronę małych koronek. 50zł nie pieniądz tym bardziej że wyrwałem pg970 za 75zł z przesyłka, to sprawdzę, jak nie zadziała to będziecie dla żony do napędu 3x8 ;)

Napisano

Cześć, piszę z kolejnym zapytaniem ponieważ zębatki musiałbym zamówić przez internet a po rozmowie z jednym sprzedawcą (którzy mieli te zębatki w swojej ofercie) dowiedziałem się, że niestety zębatki nie będą pasować, co w tym przypadku zrobić? Tzn. za czym się rozglądać :thumbsup: 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...