Kris81 Napisano 1 Stycznia 2014 Napisano 1 Stycznia 2014 WItam Jestem tu poraz pierwszy ,postanowiłem zakupic pierwszy rower szosowy , chce dodać ta aktywność fizyczną jako areoby potrzebne mi do uzupełnienia trenigu na siłowni , do tej pory głównie to był rower stacjonarny, bieżnia i steper, rower na swierzym powietrzu tylko typowy miejski rower.Myslałem o spinnigu stacjonarnym schwinna ale stwierdziłem ze w tej samej cenie kupie rower szosowy i pojeżdze na zewnatrz . Poczatkowo bedzie to 3 razy w tygodniu ,myśle 20-30km) moze załapie bakcyla i sie wkrece, mam kolegi który tak sie wkrecił ze do pracy dojezdza dzienie 20km , No i mam problem co wybrać, zastanawiam sie nad tym czy w moim wypadku warto dopłacać do pełnego karbonu , wybrałem poczatkowo Kellys ARC 3.0 http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-typu/rowery-szosowe/kellys-arc-3-0 za 3700 go dostane , wydaje sie dobrej klasy rowerem z dobrym osprzetem na ramie alu i widelec karbon sprzedawca zaproponował mi tez rower na karbonie za 4500zl , http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-typu/rowery-szosowe/haibike-challenge-rc_1 i niewiem czy dopłacac , bo zapewne ten drozszy bedzie karbonem z dolnej półki , Chciałem jeszcze trenazer dokupic i koszty rosna, jeszcze osprzet , sam niewiem co zrobić Co byście doradzili, co myslicie o tym Kellysie?
qrczakzul Napisano 1 Stycznia 2014 Napisano 1 Stycznia 2014 Author, Canyon i Dema mają po jednym modelu na 105 w atrakcyjnych cenach. Zalukaj i odpowiedz sobie na pytanie co się bardziej opłaca
Kris81 Napisano 1 Stycznia 2014 Autor Napisano 1 Stycznia 2014 Może rozwiniesz swoją wypowiedz , ja sie za bardzo na tych sprzetach nie znam i nie chce sie kierować cenną
Scarper Napisano 1 Stycznia 2014 Napisano 1 Stycznia 2014 A w jakim terenie mieszkasz? Masz lasy blisko siebie? Jak tak to możesz się pokusić o rower MTB i sobie śmigać po lasach, pod górkę, w piasku i też po ulicy. To tylko taka propozycja.
Kris81 Napisano 1 Stycznia 2014 Autor Napisano 1 Stycznia 2014 mam dużo lasow , też myslałem nad takim MTB , zastanawiam sie o wiele wiecej energi pochłonie(trzeba wydać) taki MTB , wiesz o co mi chodzi,czy nie bedzie poprostu jak na miejskim rowerze, Na asfaldzie ma o wiele wieksze opory? Co byś polecił z MTB ?
qrczakzul Napisano 1 Stycznia 2014 Napisano 1 Stycznia 2014 Jak masz ładny asfalt w okolicy to nawet nie myśl o mtb, chyba że masz wymagający teren po którym chcesz poszaleć :-) ogromną przyjemność miałem jak pierwszy raz wsiadłem na szosę i tobie również polecam jeśli masz gdzie jeździć. Co do konkretnej marki, to wszędzie zdarzają się wpadki. Tajwan rządzi, nie łudźmy się :-) patrz w tym wypadku na kasę i staraj się kupić w stacjonarnym Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka
Kris81 Napisano 1 Stycznia 2014 Autor Napisano 1 Stycznia 2014 powiem szczerze asfalty.oraz widoki po drodze mam niezłe, jestem z okolic Wodzislawia Ślaskiego ,blisko do ciebie:) do wisły tez nie daleko , powiem szczerze z kupnem niema problemu , tylko na co tu zwracac uwage gdy za bardzo sie nie znam tym,
qrczakzul Napisano 1 Stycznia 2014 Napisano 1 Stycznia 2014 Głównie żeby wybrać odpowiedni dla siebie rozmiar i nie przepłacić Tu masz test jednego z rowerów o których wcześniej wspomniałem: http://szosowaszosa.blogspot.com/2013/11/canyon-roadlite-al60-recenzja-na-jesien.html Pamiętaj też ze nie każdy rozmiar u jednej marki jest taki sam jak drugiej. Za 4 kafle będziesz mieć dobry sprzęt. Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka
Kris81 Napisano 1 Stycznia 2014 Autor Napisano 1 Stycznia 2014 no niezły ten Canyon Roadlite AL6.0 , powiedz mi gdzie go mozna kupic , bo jakoś nigdzie go nie moge znaleźć ?
qrczakzul Napisano 1 Stycznia 2014 Napisano 1 Stycznia 2014 Tylko przez internet, podajesz wymiary i ci oblicza ramę. Poczytaj opinie ludzi o nich w goglach Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka
Kris81 Napisano 1 Stycznia 2014 Autor Napisano 1 Stycznia 2014 Już wysłałem zapytanie , obliczylem rozmiar, wychodzi na to ze jest dostepny od reki ,zobaczymy, chyba sie zdecyduje dzieki
kamyk880 Napisano 1 Stycznia 2014 Napisano 1 Stycznia 2014 Posiadam wspomnianego Canyon-a i szczerze polecam, świetny sprzęt w tej cenie, idealny na pierwszą szosę, kalkulator na stronie Canyon-a dobrze dobrał rozmiar Jeśli chodzi o wysyłkę to rower był u mnie po czterech dniach od złożenia zamówienia. W razie jakichś pytać możesz śmiało do mnie pisać.
Kris81 Napisano 3 Stycznia 2014 Autor Napisano 3 Stycznia 2014 czym wiecej sie zastanawiam tym wiecej opcji teraz do reszty dołaczyła firma ROSE , w 5000zł można sie zamknąc , jak z ta marką , czytam tu i tam, może coś wiecie na ten temat
mwegrzyn Napisano 3 Stycznia 2014 Napisano 3 Stycznia 2014 Jeżeli rower miałby być w okolicach 4500 zł to ja polecam Cube Peloton Race 2014 . http://www.cube.eu/bikes/road-race/peloton/peloton-race-white-blue-red/ Jest cały na Shimano 105 i ma koła Mavic AkSium S. A jeżeli rower miałby kosztować około 5000 zł to można zakupić Cube Agree GTC. http://www.cube.eu/bikes/road-race/agree/agree-gtc/ Tu już mamy karbonową ramę .
Kris81 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Napisano 4 Stycznia 2014 z tego co widze to osprzet słabszy w tym cube a jak mam podejsc do wyboru korby , jedne rowery posiadaja dwie zebatki z przodu a drugie trzy przedstawiciel ROSE (obecny na forum:)) skonfigurował szose która wydaje sie być w sam raz, http://www.rosebikes.pl/bike/rose-pro-sl-2000-2014/aid:668081#H-NM1T-NM1U-NM1c-NM1d-NM1e-NM1f-Vn6n-NM1i-NM1j-NM1k-NM1n-NM1o-NM1p-bwwc-bwwb-OJb3-Q5wN-T34Y-bwzS-bwzT-Vn2P-Vn2Q Ta szosa ma korbe Omega CK-C4000ST 50/34 a można za dopłata zamienic na Shimano 105 5703 3-speed 50/39/30, wtedy reszta automatycznie sie zmienia pod ta korbe, co daje wiecej takie rozwiązanie?
qrczakzul Napisano 4 Stycznia 2014 Napisano 4 Stycznia 2014 Cube są ciężkie, nawet ten carbonowy ;/ Trzy blaty są stereotypowo przeznaczone dla amatorów, wg mnie to zbytek, bo po prostu powtarzają się tylko przełożenia. Dwa blaty są poza tym "pro"
Kris81 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Napisano 4 Stycznia 2014 czyli ma to pomoc w podjazdach ,tak? mówisz ze zbyteczne i pozostać przy dwóch
qrczakzul Napisano 4 Stycznia 2014 Napisano 4 Stycznia 2014 Oczywiście, wystarczą ci spokojnie dwie tarcze, no chyba że wybierasz się codziennie w góry z kondycją babci :-) Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka
mwegrzyn Napisano 4 Stycznia 2014 Napisano 4 Stycznia 2014 Cube Peloton występuje również z korbą dwu tarczową compact. http://www.cube.eu/bikes/road-race/peloton/peloton-race-black-red/ Korba trój blatowa nie jest żadnym zbytkiem , wszystko zależy od tego przez kogo rower ma być używany . Za mało informacji o użytkowniku aby stwierdzać to jednoznacznie , no ale niektórzy potrafią Kris81 - Cube Peloton ma raczej lepszy osprzęt od Rose który podałeś . Waga roweru wynika bezpośrednio z zamontowanego osprzętu , różnice między ramami aluminiowymi podobnego przeznaczenia to maks.200 gram , tutaj żadnych czarów nie ma . Można zaryzykować stwierdzenie że Rose który bierzesz uwagę oraz Cube Peloton w tych samych rozmiarach będą ważyć prawie identycznie.
Kris81 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Napisano 4 Stycznia 2014 czyli ta trzecia tarcza nie wpływa jakoś negatywnie na rower , poza dodatkowym gramem ? używać będę rekreacyjnie, asfalt, górki się trafiają ale nie góry nie wiem jakiego CUBE oglądałeś bo tego co ja znalazłem to był na tiagrze a ROSE na 105 podeslij link gdzie go znalazłeś
qrczakzul Napisano 4 Stycznia 2014 Napisano 4 Stycznia 2014 Gramy gramami, pół kilo się uzbiera w tej samej półce cenowej ;p byłem w Wiśle z kasetą 25 i niekompaktową korbą z przodu, i spokojnie dawałem radę. Nie ma tak mocno pochylonych dróg w Polsce żeby dwurzędówką wprawiony jeździec nie dał rady, takie rzeczy tylko w terenie Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka
Kris81 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Napisano 4 Stycznia 2014 to teraz mam dylemat czy Canyon albo ROSE w poniedziałek jade do naszych sąsiadów ,Czech , mam tam kawałek a przy granicy duży sklep z rowerami ,dzis dzwoniłem maja dużo na sklepie a i zamówić idzie pod klienta, zobaczę może coś fajnego będzie
mwegrzyn Napisano 4 Stycznia 2014 Napisano 4 Stycznia 2014 czyli ta trzecia tarcza nie wpływa jakoś negatywnie na rower , poza dodatkowym gramem ? używać będę rekreacyjnie, asfalt, górki się trafiają ale nie góry nie wiem jakiego CUBE oglądałeś bo tego co ja znalazłem to był na tiagrze a ROSE na 105 podeslij link gdzie go znalazłeś Cube Peloton Race 2014 jest cały na Shimano 105 łącznie z korbami które są lżejsze o 200 gram o tych FSA które są w omawianym Rose . Podaje jeszcze raz linki do modelu Peloton : http://www.cube.eu/bikes/road-race/peloton/peloton-race-white-blue-red/ http://www.cube.eu/bikes/road-race/peloton/peloton-race-black-red/ Kris81 - jeżeli jesteś osobą aktywną fizycznie ale z rowerem szosowym nie miałeś do tej pory do czynienia , to korba trójblatowa zapewni dużo większą elastyczność .
Rulez Napisano 4 Stycznia 2014 Napisano 4 Stycznia 2014 Po co podajesz "jeszcze raz" link, spamerze ?
Kris81 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Napisano 4 Stycznia 2014 szosówka posłuży mi do aerobów uzupełniających trening siłowy , 3 -4 razy w tygodniu, po godzinie-dwie , 10 lat temu miałem szosówkę , ale zwykłą na ramie metalowej ,śmigała aż milo teraz chciałem kupić spinnig shwinna ,pomyślałem ze w tej cenie kupie szose ,zamiast w domu pojeżdżę na powietrzu, a nóż się wciągnę ) własnie na stronie producenta co innego , a jak poszukasz w sklepie to też inna konfiguracja
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.