Bartek3033 Napisano 31 Grudnia 2013 Napisano 31 Grudnia 2013 Siema, koledze osatnio zaczał szwankować ostatnio trochu już leciwy rowerek. po oglądnieciu okazało się, że pada mechanizm wolnobiegu i łańcuch przeskakuje. Da się to jakoś naprawić, czy lepiej się w to nie bawić i kupić nowy wolnobieg? Obstawiam to drugie... I tutaj pytanie, a właściwie dwa. Jest coś lepszego niż Shimanowski TZ20 (nie 21, bo staruszek ma tylko 6 biegów), I jeśli by wybór padł na niego, to czy są dostępne inne przełożenia oprócz tego co widziałem: 14-28? No i jeśli wymiana wolnobiegu, to w takim wypadku wypadałoby też zmienić łańcuch co nie? Tutaj już się zdaję na was. bo nie wiem co tam pasuje. HG będzie dobre, czy tam jakiś starszy typ siedzi?
Mod Team Puklus Napisano 31 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 31 Grudnia 2013 No więc ... zależy co sie zepsuło czy zębatki czy zapadki. Jednak cokolwiek by to nie było nie ma sensu tam zagląda gdyż nowy wolnobieg 20zl i tyleż samo łańcuch, choć lepiej dać troszkę więcej. Odnośnie zakresu ... ciężko będzie znaleźć cokolwiek innego jak 14-28.
Bartek3033 Napisano 31 Grudnia 2013 Autor Napisano 31 Grudnia 2013 No ten tz20 za 30 zł widziałem. A co do łancucha, modelami mógłbyś coś zarzucić? na googlach znalazlem jakies informacje o seri UG A i tak btw, serwis za wymianke ile moze skasowac? Bo niestety nie mam klucza żeby mu to odkręcic.
Mod Team Puklus Napisano 31 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 31 Grudnia 2013 Ug to najtańsze badziewie, lepszy troszkę jest hg40, ale jak chcesz tanio to cóż, nie za bardzo jest w czym wybierać ale jak twój kolega jeździ nie więcej jak 1000km to i ug51 może być ... Jak jeździ więcej to stanowczo cos lepszego od ug 51 i hg40. hg50 kosztuje ok 50zł i jego nie polecam, jest dobry ale za drogi, za tyle można mieć connexa 800 kilkukrotnie lepszy a tak to szukać jakiegoś KMC z serii 8, x8 ... wszystko rozbija sie o cenę w tym przypadku.
Bartek3033 Napisano 31 Grudnia 2013 Autor Napisano 31 Grudnia 2013 Ale to wszystko jest ze sb kompatybilne? Bo szczerze powiedziawszy tych starszych (gorszych patentow od shimano nie znam) Dlatego widząc w necie info o ug, nie byłem pewien czy coś lepszego podejdzie. A wracając i oftopicujac, czy HG50 masz coś do zarzucenia prócz ceny? Bo do swojego roweru który się składa, kupiłem właśnie ten łańcuszek. (za 90zł komplet z kasetą 8sp)
Mod Team Puklus Napisano 31 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 31 Grudnia 2013 Nic, jak by kosztował 30zł to pewnie bym go polecał w tym przedziale. Łańcuchy i wolnobiegi sa kompatybilne możesz brać każdy od 5 do 8 rzędów, nawet i 9 ale to przerost formy nad treścią, za drogo
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.