Skocz do zawartości

[Wolnobieg + łańcuch]

Bartek3033

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema, koledze osatnio zaczał szwankować ostatnio trochu już leciwy rowerek. po oglądnieciu okazało się, że pada mechanizm wolnobiegu i łańcuch przeskakuje. Da się to jakoś naprawić, czy lepiej się w to nie bawić i kupić nowy wolnobieg? Obstawiam to drugie... I tutaj pytanie, a właściwie dwa. Jest coś lepszego niż Shimanowski TZ20 (nie 21, bo staruszek ma tylko 6 biegów), I jeśli by wybór padł na niego, to czy są dostępne inne przełożenia oprócz tego co widziałem: 14-28?

No i jeśli wymiana wolnobiegu, to w takim wypadku wypadałoby też zmienić łańcuch co nie? Tutaj już się zdaję na was. bo nie wiem co tam pasuje. HG będzie dobre, czy tam jakiś starszy typ siedzi?

• Mod Team
Napisano

No więc ... zależy co sie zepsuło czy zębatki czy zapadki. Jednak cokolwiek by to nie było nie ma sensu tam zagląda gdyż nowy wolnobieg 20zl i tyleż samo łańcuch, choć lepiej dać troszkę więcej. Odnośnie zakresu ... ciężko będzie znaleźć cokolwiek innego jak 14-28.

Napisano

No ten tz20 za 30 zł widziałem. A co do łancucha, modelami mógłbyś coś zarzucić? na googlach znalazlem jakies informacje o seri UG

A i tak btw, serwis za wymianke ile moze skasowac? Bo niestety nie mam klucza żeby mu to odkręcic.

• Mod Team
Napisano

Ug to najtańsze badziewie, lepszy troszkę jest hg40, ale jak chcesz tanio to cóż, nie za bardzo jest w czym wybierać ale jak twój kolega jeździ nie więcej jak 1000km to i ug51 może być ... Jak jeździ więcej to stanowczo cos lepszego od ug 51 i hg40. hg50 kosztuje ok 50zł i jego nie polecam, jest dobry ale za drogi, za tyle można mieć connexa 800 kilkukrotnie lepszy a tak to szukać jakiegoś KMC z serii 8, x8 ... wszystko rozbija sie o cenę :P w tym przypadku.

Napisano

Ale to wszystko jest ze sb kompatybilne? Bo szczerze powiedziawszy tych starszych (gorszych patentow od shimano nie znam) Dlatego widząc w necie info o ug, nie byłem pewien czy coś lepszego podejdzie.

A wracając i oftopicujac, czy HG50 masz coś do zarzucenia prócz ceny? Bo do swojego roweru który się składa, kupiłem właśnie ten łańcuszek. (za 90zł komplet z kasetą 8sp)

• Mod Team
Napisano

Nic, jak by kosztował 30zł to pewnie bym go polecał w tym przedziale. Łańcuchy i wolnobiegi sa kompatybilne możesz brać każdy od 5 do 8 rzędów, nawet i 9 ale to przerost formy nad treścią, za drogo :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...