wojnest Napisano 28 Grudnia 2013 Napisano 28 Grudnia 2013 Witam, wiem że podobnym wątków na forum jest bardzo dużo ale niestety nie znalazłem odpowiedzi. Zmierzyłem suwmiarką średnicę rury sterowej w starym widelcu: - wewnętrzna średnica - 1 cal - zewnętrzna średnica - 26 mm - 1 i 1/4 cala I teraz nie jestem pewny który rozmiar wziąć pod uwagę - wydaje mi się że muszę kupić stery 1 cal ale nie mam pewności. Pozdrawiam
Fenthin Napisano 28 Grudnia 2013 Napisano 28 Grudnia 2013 To w końcu 26mm czy 1 1/4"? I jakie to stery, klasyczne, ahead? Może też pomóc informacja o ramie.
wojnest Napisano 28 Grudnia 2013 Autor Napisano 28 Grudnia 2013 26 mm. Rama z końca lat 50-tych Mesko Olimp. Stery oczywiście klasyczne.
Fenthin Napisano 28 Grudnia 2013 Napisano 28 Grudnia 2013 Z tak starymi rowerami lubią być problemy. Szczególnie, że trochę standardów sterów było, a podajesz niedokładne dane: http://sheldonbrown.com/cribsheet-headsets.html Któreś muszą pasować. Ale pomierzyć musisz dokładniej. Jeśli okaże się, że to coś niespotykanego dziś, sprawdź stan bieżni. Może wymiana samych wianków/kulek wystarczy.
wojnest Napisano 28 Grudnia 2013 Autor Napisano 28 Grudnia 2013 Nie wiem czy to istotne ale mam jeszcze średnicę główki ramy: średnica główki ramy: 30,5 może 30,6 mm czyli 1 3/16 cala EDIT: Zmierzyłem i są to na pewno stery 1" w zwykłym standardzie ISO. Jakie stery polecacie, zamierzam zbudować przyzwoity rower w oparciu o tę ramę. Chciałbym nim jeździć po drogach leśnych, gruntowych czasem po asfalcie. Niestety w internecie znalazłem tylko nowe stery chińskie albo Campy. A wydaje mi się że kupowanie używanych jest bez sensu.
wojnest Napisano 28 Grudnia 2013 Autor Napisano 28 Grudnia 2013 Oczywiście z gwintem. Czy jest jakaś alternatywa dla Campy?Nie chcę sterów chińskich a stery klasyczne innych dobrych firm(poza Campagnolo) są tylko w rozmiarze 1 i 1/8.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.