Diablo Napisano 28 Grudnia 2013 Napisano 28 Grudnia 2013 Cześć!Przymierzam się do zakupu kół ponieważ moje już dokonały żywota. Na oku mam te:http://www.szprycha.sklepna5.pl/towar/71/komplet-kol-szosowych-3-kom-black-novatec-maszyny-wys-stoz.html Niby fajne kółka tylko dziwi mnie ich masa. Przy tej kategorii cenowej masa kół zamyka się w 2000g. Te koła wg sklepu mają 2800g (waga wg identycznych kół tylko z niecieniowanymi szprychami ). Skąd taka duża różnica?Ewentualnie czy macie może do zaproponowania jakieś rozsądne kółka szosowe czarne z cieniowanymi szprychami 28'' w cenie ok 500zł bo ja już przeszukałem trochę internetu i wymiękam...
tobo Napisano 28 Grudnia 2013 Napisano 28 Grudnia 2013 Odpowiedz dlaczego sa takie ciezkie masz na zdjeciu Tanie kola z obreczami o wysokim profilu - to z pewnoscia jest przyczyna. 43 mm wysokosci to jakies 20 wiecej niz przecietna obrecz szosowa.
qrczakzul Napisano 28 Grudnia 2013 Napisano 28 Grudnia 2013 Sora ci spokojnie wystarczy, chyba że lecisz na masę to mierz wyżej. Miałem, polecam.
tobo Napisano 28 Grudnia 2013 Napisano 28 Grudnia 2013 Za 589 zl na allegro sa kola Mavic Aksium, masa zestawu 1800 gramow, fenomenalne piasty co do trwalosci. Wg mnie jesli mozesz dolozyc do tej kwoty to zdecydowanie warto.
Diablo Napisano 28 Grudnia 2013 Autor Napisano 28 Grudnia 2013 To jeszcze takie pytanie czy te mavici wytrzymają moją wagę 100kg?;p Bo troche mi się urosło do czasów zakupu szosy, czy lepiej sprzedać w cholerę tą szosę i na MTB się przerzucić?
Schwefel Napisano 28 Grudnia 2013 Napisano 28 Grudnia 2013 http://www.tech-mavic.com/tech-mavic/technical_manual/data/docs/themes/2_16.pdf Jesteś na granicy bo limit to 100kg razem z wyposażeniem.
sivydym Napisano 29 Grudnia 2013 Napisano 29 Grudnia 2013 Wiem że można tak dokładac do budżetu w nieskończoność i z założonych 500 pln szybko zrobiłoby się 1500 pln. ale na Twoim miejscu dołożyłbym jednak 200 pln i kupił coś co normalnie w sklepach kosztuje 2 razy tyle. Mowa o DT Swiss R1700 które ważą 1700 g. z groszem, a do tego nieśmiertelny ratchet - generalnie trochę inna półka niż Aksiumy.
Diablo Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Napisano 30 Grudnia 2013 Z tych swissów ciężko coś znaleźć. http://www.rowerymerida.pl/akcesoria/produkt209/kola-szosowe-r-1900-czarne.html Tylko na stronce meridy były takie. A majątku tez nie chcę wydawać bo rower aktualnie bardziej w celu rekreacyjnych wypadów służy niż treningów jak kiedyś. Myślę bardziej o tych mavicach bo i tak jeszcze szykują mi się wydatki w najbliższym czasie
sivydym Napisano 30 Grudnia 2013 Napisano 30 Grudnia 2013 DT4you.com i ściągasz plik wyprzedażowy. Aksiumy normalnie kosztują ok 600-700 pln więc co to zadna okazja zakup za 580 pln, natomiast normalnie R1700 ciezko kupic nowe za mniej niż 1200-1400 pln w zależności od sklepu. To zupełnie innej klasy koła i te 100 pln róznicy pomiędzy nimi nie odzwierciedla przepaści jakościowej.
Diablo Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Napisano 30 Grudnia 2013 Namówiłeś mnie na swissy;p Rzeczywiście promocja spora, tylko wieszmoże jak tam się zamawia? Trzeba maila do nich słać co chce się zamówić? Bo nigdzie nie ma opcji zamawiania. I jeszcze pytanie czym się różni wersja road od radial? Chodzi i splot szprych?
sivydym Napisano 30 Grudnia 2013 Napisano 30 Grudnia 2013 Piszesz maila na sklep@ z informacją co potrzebujesz, dostajesz proformę, płacisz i w zależności czy coś jest w kraju czy trzeba dopiero ściągnąc czekasz na dostawę. Ja najdłużej czekałem 10 albo 11 dni, a "kilka" rzeczy tam jednak kupiłem. Co do opisów - wazne żeby zdjęcia się zgadzały i kolory btw radial to pewnie o zaplot chodzi a road to wiadomo.
tobo Napisano 30 Grudnia 2013 Napisano 30 Grudnia 2013 Namówiłeś mnie na swissy;p Rzeczywiście promocja spora, tylko wieszmoże jak tam się zamawia? Trzeba maila do nich słać co chce się zamówić? Bo nigdzie nie ma opcji zamawiania. I jeszcze pytanie czym się różni wersja road od radial? Chodzi i splot szprych? Road to dla mnie przeznaczenie kół a radial to sposób zaplotu. Radialnie często zaplatane są koła przednie ewentualnie do zestawu tylne po stronie bez kasety, strona od kasety z reguły zaplatana jest "krzyżowo".
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.