Skocz do zawartości

[napęd] Co to jest i dlaczego ?

Mrów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bo firma GT często ma finezyjne pomysły :) . To jest poprostu inny sposób przeniesienia napędu na tylnie koło..i z tego co czytam w opisie napęd ten ma 8 biegów. Można spotkać w sklepach rowery z przerzutkami w piastach w tylnym kole...w tym przypadku taka piaste zamocowali po prostu w ramie zamiast w piaście...ale nie wiem czy to jest jakieś specjalnie dobre rozwiązanie i jakie korzyści płyną z takiego rozwiązania.

Pozdro :)

Napisano

Korzyści tego rozwiązania są oczywiste.

Po pierwsze łańcuch jest dużo wyżej niż normalnie, więc ciężej go zerwać na nałęziach, kamieniach

Po drugie nie ma przerzutki z tyłu więc nie ma co się urwać. Ktoś może powiedzieć że w każdy biku można wymontować przerzutkę, ale wtedy traci się możliwość zmiany biegów, a w tym biku biegi są, zmieniane przez przerzutkę planetarną.

Napisano

To jest poprostu gear-box. Rozwiązanie już spory czas powszechnie znane, ale nie stosowane ze względu na cene i trudną konserwacje, lecz firmy coraz częsciej przełamują się i je stosują. Sądze, że za 2-4 lata to rozwiązanie będzie powszechnie stosowane z bardziej zaawansowanych downhilóówkach.

Swoją drogą gdyby stworzyć specjalną piaste i rame (oraz gear-boxa i hamulce) można by zrobić wahacz idealny (tzn. napęd byłby przekazywany z dwóch stron, a tarcze z zaciskami również byłyby z dwóch stron, a to wszystko aby odciążyć, czyt. wyrónać, siły działające na piaste i koło. Rozwiązanie to jest też zastosowane w downihill'ówkach rosyjskiej armi (te co mają po 300 mm skoku z przodu i tyłu). Pzdr!

PS. Rozwiązanie to jest też zastosowane w downihill'ówkach rosyjskiej armi (te co mają po 300 mm skoku z przodu i tyłu)- chodzi o gearboxa.

Napisano

Powiem Ci Ecia, że troszke mnie zmyliłaś i zanim zorientowałem się, że temat mógł być przeniesiony troszke mineło, ale "pozdrówka porządkowe"!

Wracając do tematu to przeszukałem dysk i w tym rowerze rosyjskiej armii jest ta rama Nicolai co pokazywaliście. Maszyna wygląda bosko: tutaj! Pzdr!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...