Skocz do zawartości

[pedały] VP-196 luz na pedałach

hartkor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam maly problem a mianowicie zakupilem sobie w/w pedaly i po przejechaniu ok 200km zaczely sie luzy platformy na osi. Dokrecalem nakretke na osi ale nic to nie dalo. Moze ktos wie jak sobie z tym poradzic

Napisano

Hmmm.. a wiesz ze nie wiem. co do tej podkladki w zasadzie nie odkrecalem calej nakretki tylko dokrecilem to znaczy ze moze tam nie byc podkladki? mozliwe ze jest ale nie dam sobie glowy odciac. nie mam klucza zeby odkreci musialem porzyczac ale czy podkladka cos zmieni?

Napisano

Zawsze istnieje taka ewentualność że podczas montażu komuś się spieszyło i zapomniał o jakimś drobiazgu ;)  Generalnie moja propozycja - rozkręć jeszcze raz, sprawdź czy jest podkładka, jeśli jest to fajnie, jeśli nie ma to dokup za grosze w metalowym. Na nakrętkę daj klej do gwintów, np. Loctite a samą nakrętkę dokręcasz z wyczuciem na tyle żeby skasować luz.

Napisano

to w ogóle jak są zbudowane te pedały? najpierw jest czarna zaślepka na klucz nasadowy, jak ją odkręcisz, masz pod nią nakrętkę, którą dokręcasz?

Napisano

No wszystko ladnie pieknie ale czy podkladka cos zmienia? przeciez jak dokrece nakretke do lozyska tez powinno zlikwidowac luz a w moim przypadku dokrecenie nic nie dalo dalej mozna bylo wyczuc niewielki luz zanim jeszcze wsiadlem na rower. Moze trzeba dobic lozysko glebiejl ub je nasmarowac a moze mam jakas okrutna paranoje i minimalny luz powinien byc bo wystepuje on na obydwoch pedalach

Napisano

żeby takie skręcenie miało sens, w korpusie musi być jakiś taki schodek, na którym opierała by się zewnętrzna część łożyska, może go tam po prostu nie ma

Napisano

Czyli znaczy ze mam wybrakowane pedaly? Bedzie to mialo wplyw na zywotnosc pedalow? Ten luz nie jest jakis duzy ale irytujacy.  Zauwazylem ze jak poruszam platorma wzdluz osi to luzu nie ma

Napisano

a łożysko nie siedzi może luźno w korpusie? jesteś w stanie to ocenić?

jeśli jest luz na samym łożysku to nic strasznego, bo zawsze można je wymienić, ale jeśli luz jest na połączeniu łożysko-korpus to gorzej, bo potem łożyska trzeba wklejać

Napisano

Wydaje misie ze luz jest na polaczeniu lozysko korpus i jest wyczuwalne od strony korby. Niestety na ta chwile nie posiedam klucza aby rozkrecic te pedaly. Mozna je calkowicie rozebrac tzn. zdjac korpus z osi?

Napisano

Można, nie trzeba nawet wykręcać pedałów z korby. Ale łożysko w tych pedałach nie jest od strony korby, jest od strony zaślepki. Sprawdzając ten luz za co chwytasz - za korpus czy ramkę?

Napisano

Hmmm To jezeli da sie zdjac korpus to moge napakowac tam towotu i powinno byc git. Czyli nie mam luzu na lozyskach tylko ta laczeniu os korpus.

• 3 tygodnie później...
Napisano

I udalo sie w koncu znalazlem chwile i dostalem sie do srodka pedalow. Podkladki sa lecz zwykle to prawdopodobnie powoduje ze nakretki sie odkrecaja. Wymienilem na sprezynowe problem powinien zniknac. A upierdliwe stukanie wcale nie pochodzilo z pedalow lecz zbyt slabo dokreconego suportu. Dziekuje wszystkim za pomoc i zycze wszystkiego naj w nowym roku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...