Skocz do zawartości

[kaseta i łańcuch] co kupić

Rocco26l

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam szose gianta na osprzęcie shimano sora. Mam do wymiany łańcuch i kasetę 8 rzędową. Jest to mója pierwsza w karierze szosa i chciałbym poznać wasze propozycje co mam kupić bo nie zawsze cena idzie z jakością.

Pozdrawiam i czekam na wasze odpowiedzi.

• Mod Team
Napisano

Szkłu nie ma na 8 rzędów to chyba tylko sora i tiara zostały ... Oczywiście z kaset szosowych czyli takich 12-25. Łańcuch polecił bym connexa 800, tani żywotny.

Napisano

a co do kaset 8 rzedowych to wszystkie maja zebow na najmniejszej i na najwiekszej przerzutce ???

chodzi mi dokładnie o liczbę koronek na kasecie czy producenci kaset 8 rzędowych robią taką samą liczbe koronek na najmniejszej zębatce...

Mam nadzieje że teraz jaśniej napisałem ;)

Napisano

Kaseta SRAM pg 830 ma rozpiętość 11-28, obecnie dostępna na allegro. 

Niekiedy pojawiają się jeszcze bardzo stare modele kaset mtb Shimano z ośmioma rzędami.

Są też nowe 8sp ale mają często większą koronkę 30,32, 34 zęby, takiej przerzutka którą masz raczej albo na pewno nie obsłuży.

• Mod Team
Napisano

Skrajne zębatki sa takie bo inne być nie mogą nie ma mniejszych jak 11t, są czasami 12t i nie ma większych jak 36t i tyle

to co w środku jest ... w sumie dowolne. Choć 36t i 8 rzędów to jakoś nie za bardzo realne chyba.

Napisano

a jak bym kupil 10 rzedowa kasete a po jakims czasie zamienil manetki ktore obsluguja takie kasety??

Da sie ustawic tak prowadnice zeby 2 najwiekszych nie obslugiwala ???

Realne jest to ustawic zeby jezdzic bez problemow ???

Napisano

chodzi mi dokładnie o liczbę koronek na kasecie czy producenci kaset 8 rzędowych robią taką samą liczbe koronek na najmniejszej zębatce...

Mam nadzieje że teraz jaśniej napisałem ;)

kasety mają 11 lub 12 koronek na najmniejszej koronce,wolnobiegi 13-14.W przypadku szosy uważam nie ma co dywagować czy lepsza jest 11 czy 12,bo blat z przodu jest duży 50-53 zęby więc rozpiętość przełożenia będzie twarda

• Mod Team
Napisano

Są wolnobiegi z 11t ;) i nie chodzi o przełożenie miedzy 11 12t tylko o stopniowanie by pracowało to jak najpłynniej tam gdzie to potrzebne :P

Napisano

To moja pierwsza szosa wiec mam jeszcze jedno pytanie.

Wymieniajac lancuch i kasete to zostac przy 8 rzedowej czy dolozyc kasy kupic 10 rzedowa lancuch i manetki ???

jaka jest roznica w jezdzie ???

• Mod Team
Napisano

Różnica w jeździe jest w sumie żadna, jedyna różnica to taka ze poszczególne biegi zmieniają sie bardziej miękko, co w przypadku kaset szosowych i tak jest dość miękkie. Miękko czyli między sąsiednimi biegami jest różnica 1-2 zębów a nie 3 czy 4

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...