Maciek226 Napisano 7 Grudnia 2013 Napisano 7 Grudnia 2013 witam szukam Kasku do mtb , jeżdże głownie po szlakach staram się jak najmniej koRZystać z dróg wstępnie wybrałem kask MET terra i chciałem się dowiedzieć czy ktoś go używa i jak go ocenia , oraz czy jest dobry kask do tego typu jazdy ?? edit Pixon Ze słownika chyba też się starasz jak najmniej koRZystać?
benek Napisano 7 Grudnia 2013 Napisano 7 Grudnia 2013 Kask jako zupełnie nieelastyczna cześć garderoby rowerowej powinien być bezwzględnie przymierzony przed zakupem. Nie chodzi tu jedynie o obwód głowy, tylko o kształt czaszki i wzorzec na jakim oparto skorupę kasku. Jedne kaski mają bardziej okrągłą dziurę (np. BELL) inne owalną - mniej lub bardziej (np. Giro, Specialized). Więc musisz sam zaobserwować jaki masz kształt czaszki patrząc z góry i pod tym kątem szukać. Przykładowo na mój czerep najlepiej pasują BELL'e, choć przyznam że wielu nowych (na rynku polskim) marek nie przymierzałem.
Maciek226 Napisano 7 Grudnia 2013 Autor Napisano 7 Grudnia 2013 dziś mierzyłem meta terre i crossover oba leżą ok ale w mecie jest częśc potyliczna bardziej wystawiona na gleby a w terra boje się że wentylacja niewyrobi
benek Napisano 7 Grudnia 2013 Napisano 7 Grudnia 2013 Nie miałem przyjemności ani z 1, ani z 2. Ale patrząc pod kątem udogodnień to Crossover jest ciekawszy, choćby ze względu na siatkę przeciw owadom w otworach z przodu. Jak masz gęste włosy to może nieistotne, ale z moją fryzurą (łysiną) tylko w tym roku 3x osa/pszczoła/czy coś innego mnie urąbała w czubek głowy podczas jazdy.
marlotnik Napisano 7 Grudnia 2013 Napisano 7 Grudnia 2013 Może ja coś powiem. Mam kaska met. Kupiłem go kilka dni temu. Przymierzałem w kilku sklepach kilka kasków i jeden mnie uwierał z boku głowy inne z tyłu. Niektóre nie wchodziły do końca głowy tylko wisiały na niej. Jedynie on po dobrze pasuje, nie spada głowy, reguluje go pokrętłem z tyłu głowy. Bardzo dobrze sie w nim jeżdzi. Jestem zadowlony z zakupu. Choć wiem że to kask może z niezbyt wysokiej pułki bo nie jest on kaskiem zawodowym. Ale jak na pierwszy kask jest spoko. Najważniejsze to przymierzyć kask przed zakupem. Wystarczy że będzie uwierał w jednym miejscu i już jest nie dobry. Kask jak buty MTB nie rozklepią się
mant3z Napisano 18 Grudnia 2013 Napisano 18 Grudnia 2013 Mam MET Crossover, lekki wygodny z szybką i przyjemną regulacją. Jedyny minus to chińskie światełko, zbędne badziewie. Przyjął już kilka ciosów od gałęzi i raz rower mnie uderzył w głowę po koźle. Nie pękł, jest tylko delikatne wgniecenie. Idzie do wymiany na wiosnę bo sporo tego było. Zimę chyba jeszcze przetrwam w nim Widać że produkt wytrzymały ale nie ma co ryzykować ze zbyt długi użytkowaniem jak się nie potrafi pohamować swoje zapędy w trudnych warunkach.
Maciek226 Napisano 22 Grudnia 2013 Autor Napisano 22 Grudnia 2013 znalazłem jeszcze kellys race u mnie na miejscu gość chce za niego 250 zł miał ktoś styczność z nim , bardzo odczuje brak daszku? dodam że bardzo zależy mi na dobrej wentylacji
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.