Opera Napisano 1 Grudnia 2013 Napisano 1 Grudnia 2013 Hej, Posiadam w chwili obecnej hydrauliczne hamulce tarczowe avid juicy 5. Odkąd tylko pamiętam zdarza się że klocek delikatnie trze o tarczę(zazwyczaj z tyłu). Nawet jeśli jakimś cudem uda się to poprawnie wyregulować to każde ściąganie koła przy przebitej dętce to kolejne problemy z delikatnie trącym klockiem o tarcze(zazwyczaj z tyłu). Nie wpływa to może znacząco na moje osiągi ale strasznie mnie irytuje fakt że jeśli sobie na postoju zakręcę kołem to coś tam delikatnie się przyciera. Wydawało by się że o hamulce dbam bo w tym roku wymieniłem, tarcze, tłoczki, jak i cały płyn ale problemu to nie rozwiązuje. W serwisie powiedzieli mi że jest to typowa przypadłość dla tego modelu(jako iż jest jedno zaciskowy/tłokowy kiepsko się na tym znam) i nic się nie da z tym zrobić(brak złotego środka). Postanowiłem że w 2014 roku wreszcie pozbędę się tego problemu i wymienie hamulce jak i pewnie klamki (z konieczności) na takie które nie mają takiej dolegliwości. Proszę o polecenie modelu, który jest pozbawiony takich problemów, a i większa siła hamowania też się przyda. Chętnie też dowiem się jak ten problem jest rozwiązany w innych modelach?(wynika to z większej liczby zacisków/tłoków?) Co do budżetu to myślałem o max 1500 pln ale jeśli to konieczne to dołoże! PS. Jeśli może ktoś polecić na śląsku bardzo dobry serwis rowerowy to też chętnie przetestuje. Można podesłać na PW najlepiej z danymi polecanego serwisanta ;-)
Mod Team sznib Napisano 1 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 1 Grudnia 2013 Przyczyną takiego ocierania może być też mało sztywna tarcza. Polecę zestaw SLX675 plus tarcze rt76/86 i zapomnisz o ocieraniu, a na silę i modulację na pewno nie będziesz narzekał. Dodatkowo powinieneś się zmieścić w 1tys. pln. P.S. Popraw nazwę tematu bo wyląduje w koszu.
Mod Team durnykot Napisano 1 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 1 Grudnia 2013 Temat został usunięty. Prawdopodobna przyczyna usunięcia: - pkt 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu - podobny temat już istnieje - narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności. Regulamin forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.