Skocz do zawartości

[korba] wymiana ramion w sram

scooby

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

proszę o doradztwo:

mam w tej chwili korbę Sram S1000 GXP 44/33/22 ramiona 175mm i chcę przejść na 2x10. Jest oferta nowej korby S1000 GXP 38/24 (taka jaką chcę) lecz ma ramiona o długosci 170mm. Chcę koniecznie pozostać przy ramionach 175mm. Czy można tak po prostu odkręcić ramiona z pająkiem od mojej korby i skręcić to z zębatkami 38/24 ? Czy rozstawy śrub będą pasować ?

dzięki z góry

Napisano

Z tego co się orientuję to są to dwa rożne pająki i tym samym tarcze, pewnie rozstaw śrub jest taki sam ale tarcze z dwójki na trójkę mogą nie wejść. A może zastanów się nad kupnem samych tarcz do swojej korby? Zawsze będzie to sporo taniej.

Napisano

to dziwne bo ja też szukałem i wychodzi na to, że wszystkie dwublatowe mają rozstaw 120 na blacie a trzyblatowa 104 na blacie, sam już nie wiem

Napisano

SRAM S1000 GXP w wersji na 2 i 3 blaty ma ten sam rozstaw śrub czyli 104mm ale przez to że mają różne pająki to mimo tego że otwory są te same to nie wiadomo czy blaty są tak samo wycięte od wewnętrznej strony a wnioskuję to na podstawie zastosowanych różnych pająków. Inaczej wyprofilowana zębatka może nie pasować, najlepiej odezwij się do dystrybutora, jak będą mieli czas to Ci odpowiedzą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...