Skocz do zawartości

[Kierownica] Skracanie carbonowej kierownicy.

Nastar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Inne podobne tematy pozamykane więc zakładam nowy.

Zaciekawiła mnie ta kierowniczka: http://www.amazon.com/ORBEA-COMPONENTS-Carbon-Handlebar-Mountain/dp/B00D9BKMPU/ref=sr_1_fkmr1_3?ie=UTF8&qid=1385337358&sr=8-3-fkmr1&keywords=ORBEA+Riser+OC

Ale jest dla mnie ciut za szeroka (chciałbym 620mm).

Jak wygląda sprawa ze skracaniem w przypadku gdy w kierownicy zastosowano "inserty" do rogów ? Rogi lubię i nie chcę z nich rezygnować ?

• Mod Team
Napisano

Niestety najbezpieczniejszą i polecaną metodą skracania kierownicy z insertami jest odcięcie całego odcinka na jaki wchodzi insert, inaczej możesz postrzępić sobie końcówki kierownicy. Warto też wspomnieć że należy użyć bardzo drobnego brzeszczotu lub piłki włoskowej.

• Mod Team
Napisano

Co ma się nie dać, pytanie ile to pracy będzie kosztowało :P Jeżeli kierownica nie zmienia swojego przekroju powinno pasować idealnie.

• Mod Team
Napisano

Nawet markowe kierownice mają w środku różne zadziory jeśli głębiej zajrzeć, tym bardziej takie wyroby. Prawdopodobnie trzeba będzie uruchomić papier ścierny i przygotować sobie rurkę pod montaż. Podejrzewam również że odcięte inserty trzeba będzie wydobywać rozcinając węglową rurkę w który są wciśnięte, o ile oczywiście są wciśnięte a nie wklejone bo wtedy pewnie dojdzie szlifowanie starego kleju/żywicy. 

Wolałbym poszukać kierki o właściwej długości, nie chciałoby mi się kombinować.

Napisano

No to nie będę kombinował.

Zamówiłem tą: http://www.chainreactioncycles.com/us/en/ritchey-pro-mountain-os-carbon-rizer-bar-2010/rp-prod109433

Nie będzie potrzeby skracania :-)

Wydaje się ciężkawa ale po pierwsze może to drobna pomyłka bo mieszają 670mm z 640mm (co do rozmiaru upewniałem się mailowo) a poza tym nawet jeśli to liczę wobec tego na wytrzymałość na odpowiednim poziomie :-)

Napisano

Kierownica przybyła do mnie :-) ładna.

Mam jednak pytanie do was: mailowo upewniałem się u sprzedawcy czy ma inserty pod rogi. Dostałem odpowiedź, że tak. Teraz jak ja obejrzałem to jakoś dziwnie to wygląda. Wrzuciłem linka do fotek.

Nie miałem wcześniej do czynienia z karbonową kierownicą. Czy tak to ma wyglądać ?

https://plus.google.com/photos/112504244925036705397/albums/5954433627965611537?authkey=CMDz8tyh2JjmXQ

• Mod Team
Napisano

No inserty na rogi to to raczej nie są, raczej miejsce na nie  :icon_cool:

Ostatecznie jeśli wybierzesz rogi których typ mocowania nie zgniata kierownicy i dokręcisz z rozsądną siłą, to nic złego się nie stanie. Gorzej już przy upadku, wtedy duże szanse na uszkodzenie.

Napisano

Mail z prośbą o wyjaśnienie już poszedł. Dzięki za pojaśnienie tematu. Kiera kupowana w Chainreactioncycles.com więc istnieje duża szansa, że oryginalna.

Teraz też zwróciłem uwagę na te niedoróbki... :/

Wszędzie człowieka dymają...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...