Skocz do zawartości

[napęd] przesiadka z 2x10 na 1x10 na 29erze

Placek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Forumowicze

Zdecydowałem się na przesiadkę z 2x10 na 1x10 – chce uprościć budowę roweru oraz zaczać wykorzystywać wszystkie biegi.

29-er na kołach 2.25

Jazda to Mazowsze w 80% okazjonalnie góry.

Mój setup obecny to

Korba XT 28-40

Kaseta XT 11-32

Przerzutka tył XTR GS 10sp.

80% czasu jeżdżę na blacie i tu używam zakresu:

40 – 12,14,16,18,20,22,25

W przypadku ostrzejszych podjazdów używam młynka wyłącznie w takich przełożeniach:

28- 32,28,25

Jak widzicie sporo zostaje nieużyte – ale tak mam tu na Mazowszu.

Chciał bym zachować korbę i podmienić blat na mniejszy a jeśli będzie potrzeba zakupić kasetę o szerszym zakresie.

Niestety nie wiem jak to wszystko policzyć żeby zachować zarówno lekkie przełożenia 28-32  jak i te najcięższe 40-12.

Próbowalem kombinować z kalkulatorem ale średnio to rozumiem i potrafię przełożyć z 2x10 na 1x10.

Pomożecie dobrać mi odpowiednie komponenty?

Napisano

Ilośc zębów korby dzielisz przez liczbę zebów kasety.
40 / 12 = 3.33
38 / 11 = 3.45
36 / 11 = 3.27

28 / 32 = 0.875

Jednak przy tej rozpiętości co podałeś, ciężko będzie coś dobrać bez zmiany kasety na 11-36.

Biorąc blat 36T i kasete 11-36 tracisz na podjazdach 36 / 36 = 1 (wcześniej 0.875), ale tracisz również na V-max --> 36 / 11 = 3.27 (wcześniej 3.33).

Napisano

sam własnie sie przesiadłem na 1x10 rownież z wawy jestem, uważam, że w naszej stolicy nie ma podjazdów ktorych nie można zrobic z rozpędu. Niestety ale "podjazdy" to maks 10metrowe górki. Polecam kasete 11-36 i wcale nie nie shimano a sunrace ponieważ ujeżdżam już którąś kasete tej firmy i modele najwyższe które sa w cenie slx'a są naprawdę żywotne i ładnie biegi chodzą. Do tego dorzucamy blacik hcc components, który ma zęby jak xx1 lub zwykły blacik i prowadnice(boplight ma fajne i lekkie). Działa to naprawdę fajnie, na razie minusów nie dostrzegłem 

Napisano

Na mazowsze wybrałbym między zębatkami 36 a 38 i koniecznie zmienił kasetę na 11-36. Sam mam 38-24, w góry młynek 22 zakładam. Blat niedawno zamówiłem 36, bo zwyczajnie nie korzystam z 38-11. Kiedyś testowo dokręcałem z górki i 65km/h jest do zrobienia na takim secie spokojnie. Ale w górach nawet 24 bywa za twarde by komfortowo kręcić długie i ostre podjazdy. Da się, ale kadencja niszczy. Dla tych, co ciągle coś im nie gra dodam, że 22-36 w 29er jest wciąż nieco twardsze niż 24-36 na małym kole.

Tak więc w góry blat 38 czy nawet 36 odpada. Chyba że lubisz pchać.

Xtr masz shadow plus? Jeśli tak, szukaj zębatek jak w sramie xx1, są takie dostępne, np.: http://mtb.pl/hcc-components-nowa-polska-marka-2464

Powinno grać bez dodatkowych napinaczy z sh+

Napisano

czyzu6491

- ile zębów masz na blacie,

- czy jeżeli wrzuce blat HCC nie potrzebuje już prowadnicy i będzie kompatybilny z łańcuchem shimano?,

- czy zwykły Shimano nie da rady bez prowadnicy ?

Excell uruchomiony i przeliczam 

u mnie najlżej to 0.9 a najcięzej 3.3

w przyp 36/11-36 tak jak napisał musze odpuścić v max jak i v-min.

Pytania dodatkowe mam:

1. Czy w przypadku korby wystarczy zdjąc młynek i blat a potem założyć w miejsce blatu nowy?  - nie trzeba np zblizyć nowego blatu do suportu celem wypośrodkowania?

2. Czy wózek GS podpasuje pod kasetę 36?

Napisano

Pod 1x10 podpasuje nawet SS, prowadnica nie będzie potrzebna jeśli masz shadow plus, suportu nie musisz przesuwać, bo w korbach 2x10 zwykle blat jest mniej więcej na  środku kasety, a gdybyś przeczytał artykuł o tych zębatkach wiedziałbyś, ze są kompatybilne z łańcuchami dziesiątkowymi.

Napisano

czyzu6491

- ile zębów masz na blacie,

- czy jeżeli wrzuce blat HCC nie potrzebuje już prowadnicy i będzie kompatybilny z łańcuchem shimano?,

- czy zwykły Shimano nie da rady bez prowadnicy ?

Excell uruchomiony i przeliczam 

u mnie najlżej to 0.9 a najcięzej 3.3

w przyp 36/11-36 tak jak napisał musze odpuścić v max jak i v-min.

Pytania dodatkowe mam:

1. Czy w przypadku korby wystarczy zdjąc młynek i blat a potem założyć w miejsce blatu nowy?  - nie trzeba np zblizyć nowego blatu do suportu celem wypośrodkowania?

2. Czy wózek GS podpasuje pod kasetę 36?

na blacie mam 36 i przy hcc faktycznie nie potrzeba żadnych prowadnic ale warto dodoać, że producnet zastrzega sobie, że  to  działa tylko z 10 akowym łańcuchem ale tutaj inaczej nie bedzie. Nie wiem jak kondycja  u Ciebie ale objeżdżałem w warszawie kopiec powstania warszawskiego, lasek bielański, lasek kabacki, forty bema i lasy ursynowskie. W większości wjeżdżałem na ≈1,14 a gdy byłem zmeczony na 1.0(chodzi o przełożenia korba-kaseta). Jeśli posiadamy korbę na 3 blaty to ten jeden montujemy w miejsce środkowej i ewentualnie(jeśli hollowtech) można pobawić sie podkładkami dla najlepszej lini łańcucha ale z reguły wystarczy zamontować tylko w miejsce środkowej i śmigać.Odpowiadając na 2 pytanie tak wózek gs spokojnie ogarnie, sam mam taki, ponieważ pojemność napędu wynosi= różnica koronek korby+różnica koronek kasety. Korba to 0 a kaseta to 36-11 czyli 25 a jeśli mnie pamięć nie myli to sh+ w wersji gs ogarnia do 35. Kolejną zaletą takiego napędu jest operowanie tylko jedną manetką dzięki czemu jeśli mamy podjazd to nie musimy po zrzuceniu na młynek korygować z tyłu przełożen tylko od raz ustawiamy to co ma być i lecimy pod górę. Proponuje na początku spróbować nie korzystać z przełożeń lżejszych niż ≈1,0(5) to będziesz mógł wsadzić blacik 38 a z takim to juz ponad 60 z górki dokręcisz spokojnie. Ja na 32/11 do 55 dokręcałem ale tego sie już utrzymać przez dłuższą chwile nie dało za szybko nogi latały :D

Aha jeszcze wracjać do zwykłych blatów, niestety ale wtedy prowadnica to mus, sam przerabiałem taki patent i niestety ale co korzeń czy krawężnik trzeba było się zatrzymać i założyc łańcuch. W sklepie przy skrzyżowaniu leszno i okopowa mają prowdnicę boplighta w dwóch wersjach jedna mniejsza druga masywniejsza(tą własnie polecam) koszt to około 50zł. Aczkolwiek to dodatkowe 75gr do roweru :P

Napisano

Te wszystkie cyfry się mają nijak  do realnego testowania.

Testowalem rózne mozliwosci do 29er : 

40/28 40/26/ 40/24 40/22

38/28 38/26 28/24 38/22
36/28 36/26 36/24 36/22

uzywam ogolnie zestawu 36/22 korba 11-32 kaseta , na góry 11-34 9 rzędowe ,miałem 12-36 ale jej masa byla ogromna ok 430 g a przy mlynku 22 i 34 kasecie można wjechac naprawdę wszędze  

najbardziej mi odpowiada  blat 36z Zapewnia dobre przyśpieszenie , wysoką kadencje  na której w terenie płaskim lub o delikatnym nachyleniu ok 1-3% kreci się o wiele lepiej niz np mając 38z ( 40 z  uzywalem bardzo silowo co wplyneło na szybsze zuzycie kasety)\mniejszy defekt dla kolan oraz  wolniejsze zuzywanie napędu

Używam zębatki 36z  alivio ok 30 zł stalowa i wytrzymała  ok 98g 4000 km i doskonaly stan , Saint 60g po 2000 km wyglada na bardziej zuzyty.

Jeżeli wolisz jeździć siłowo to bierz 38z / z wyższą kasencją 36z 

Napisano

na blacie mam 36 i przy hcc faktycznie nie potrzeba żadnych prowadnic ale warto dodoać, że producnet zastrzega sobie, że  to  działa tylko z 10 akowym łańcuchem ale tutaj inaczej nie bedzie. Nie wiem jak kondycja  u Ciebie ale objeżdżałem w warszawie kopiec powstania warszawskiego, lasek bielański, lasek kabacki, forty bema i lasy ursynowskie. W większości wjeżdżałem na ≈1,14 a gdy byłem zmeczony na 1.0(chodzi o przełożenia korba-kaseta). Jeśli posiadamy korbę na 3 blaty to ten jeden montujemy w miejsce środkowej i ewentualnie(jeśli hollowtech) można pobawić sie podkładkami dla najlepszej lini łańcucha ale z reguły wystarczy zamontować tylko w miejsce środkowej i śmigać.Odpowiadając na 2 pytanie tak wózek gs spokojnie ogarnie, sam mam taki, ponieważ pojemność napędu wynosi= różnica koronek korby+różnica koronek kasety. Korba to 0 a kaseta to 36-11 czyli 25 a jeśli mnie pamięć nie myli to sh+ w wersji gs ogarnia do 35. Kolejną zaletą takiego napędu jest operowanie tylko jedną manetką dzięki czemu jeśli mamy podjazd to nie musimy po zrzuceniu na młynek korygować z tyłu przełożen tylko od raz ustawiamy to co ma być i lecimy pod górę. Proponuje na początku spróbować nie korzystać z przełożeń lżejszych niż ≈1,0(5) to będziesz mógł wsadzić blacik 38 a z takim to juz ponad 60 z górki dokręcisz spokojnie. Ja na 32/11 do 55 dokręcałem ale tego sie już utrzymać przez dłuższą chwile nie dało za szybko nogi latały :D

Aha jeszcze wracjać do zwykłych blatów, niestety ale wtedy prowadnica to mus, sam przerabiałem taki patent i niestety ale co korzeń czy krawężnik trzeba było się zatrzymać i założyc łańcuch. W sklepie przy skrzyżowaniu leszno i okopowa mają prowdnicę boplighta w dwóch wersjach jedna mniejsza druga masywniejsza(tą własnie polecam) koszt to około 50zł. Aczkolwiek to dodatkowe 75gr do roweru :P

HCC kusi bo nie zaśmiecam sobie roweru dodatkowym szpejem.

Skłaniam sie ku rozwiązaniu 36T i 11-36.

W kontekście Twojej wypowiedzi:

1. O co chodzi z łańcuchem- 10akowy  - nie znam pojęcia - czy ten Shimanowski kierunkowy CN-M980 obleci?

2. Wspomniałeś o przesiadce z 3T na 1T  - jak to jest w przypadku 2T-1T -  ten jeden blat montuję na miejsce starego dużego czy małego a może gdzieś pomiędzy czyt jakieś dystanse?

BTW - uprzejmie dzikuję za pomoc - sporo się dowiaduję od Ciebie

Napisano

Tak ten łańcuch da radę bo to 10sp XTR więc nie będzie problemu. Co do łańcuchów to pamiętam jeszcze, że producent coś pisał o tym aby nie stosowac kmc dlatego najlepszy bedzie shimano lub sram. Przy przesiadce z 2t na 1t jest jeszcze prościej ponieważ montujemy naszą zębatkę w miejsce blatu i już. Producent zadbał o linię łańcucha więc nawet nie ma potrzeby sie bawić podkładkami. 

W bikestacji jest też promocja na zębatki absolute black, to są również źębatki przeznaczone do 1x10/1x11. Mają zęby szersze i węższe co zapobiega spadaniu łańcucha. 

Napisano

Ja przesiadłem się z 2x10 na 1x10, i krotko mówiąc to było to warte. Teraz nie wyobrażam sobie jeździć z dwoma blatami na korbie i z przerzutka przednia. Tarcze na przód wybrałem tez polskiej produkcji absolute black, zęby jak w xx1, moja ma 36 zęby. Łańcuch mi ani razu nie spadł, choć raz naprawdę próbowałem. i mi się nie udało.

Kaseta z 36`ioma zębami na tyle była by za mala, wiec zapodałem 42 zęby z tylu, tak jak w xx1. Zrobiłem to za pomocą adaptera leonardi, gdzie po prostu ostatnie trzy koronki z kasety XT lub SLX są zastępowane tym adapterem. Fajne jest tez to ze masa kasety spada w porównaniu z oryginalna 11-36.

Ustopniowanie biegów zostało ciutke zmienione, czyli:

Przedtem:                              Teraz:

40/11=3,63                             36/11=3,27

26/32=0,813                           36/42=0,857

Na tyle używam przerzutki Sram ze sprzęgłem/mocniejszą sprężyną Type 2. Taki zestaw zmienia biegi fajnie, a tylna przerzutka nie ma problemów by obsłużyć kasetę 42 z.

A tak się to prezentuje:

b1dt.jpg

Napisano

No dobra zatem pomogliście mi wypracować koncepcje 36T + 11/36kaseta.

Proszę podpowiedzcie jeszcze kto poza HCC oraz Absoluteblack robi zębatki pod 1x10 - pytam o firmy godne polecenia sprawdzone koszty stoją na drugim miejscu gdyż cenię sobie bezpieczeństwo (może nawet sprowadzę z US).

Przewrotnie

zapytam też o polecanych producentów prowadnic ew. przykłady gdyby okazało się że taniej mnie wyjdzie taki zestaw połączeniu z zebatką XT shimano 

Napisano

z prowadnic które nie są drogie a zarazem lekkie i spełniające swoje zadanie to boplight http://katalog.bikeboard.pl/produkty,2012,napinacze,brand%3D49

A poza hcc i absolute są jeszcze zębatki wolf tooth, te trzy firmy niczym sie nie różnią, każda zębatka sprawuje sie tak samo. Są one tak zaprojektowane jak xx1 więc tutaj mamy tylko różnice wagowe, kolorystyczne i wyglądowe tzn niektóre mają inaczej wycięcia niz inne i tyle.

Napisano

Jest jeszcze Race Face model narrow/wide.

Bardzo pomogła mi Twoja sugestia. Ta zębatka zgarnia bdb recenzje.Prawdopodobnie sprowadzę 36 i 38T i zacznę od większej. Nie ukrywam że raczej jeżdżę siłowo i większośc na mazowszu. Kaseta będzie 11-36 - najbliżej mi w niej do obecnego stanu..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...