Skocz do zawartości

[~1500]Rower na miasto oraz wypady do lasu oraz jeziora

Mar9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kilka lat temu zakupiłem rower w tesco za 400 zł niestety jeździ się nim jak "czołgiem" i co roku kilka razy trzeba coś w nim wymieniać/naprawiać.

Poszukuje rower do 1500 ( w ostateczności 2000, ale nie chciał bym dawać więcej) do jazy po mieście, oraz jazdy po lasach i wypady nad jeziorko.

Myślałem nad rowerem Krossa, ale szczerze powiem nie mam zielonego pojęcia na co powinienem zwrócić uwage oraz jaki wybrać, dlatego proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

Jak się ma ilość jeżdżenia po lasach do ilości jeżdżenia po mieście?

Jeździsz w każdą pogodę i wiosnę/jesień? Dojeżdżasz do pracy? Chcesz coś bardziej komfortowego, czy lekko sportowego, bo lubisz czasem trochę poszaleć? W lesie przejazd jak najprostszą drogą, czy lubisz się trochę pobawić terenem? Chcesz mieć docelowo bagażnik/błotniki? Cross czy MTB? A może myślałeś bardziej o miejskim?

Krótko mówiąc, przyda się dużo więcej informacji.

Napisano

Zajrzyj do mojego profilu - może coś takiego cię interesuje ? Do mojej rekreacji (w sezonie średnio ~20 km dziennie - wypady drogami polnymi, szutrami i asfaltem za miasto + trochę ścieżek leśnych) wystarcza mi w 100%.

Jak chcesz większe możliwości terenowe kosztem niższych prędkości na ubitych drogach, to przeczytaj i może cię zainteresuje : http://www.team29er.pl/testy/1113-test-roweru-kross-level-b2-2013

Powyższe maszyny do twoich zastosowań wg. mnie będą wystarczające.

Napisano

Jak się ma ilość jeżdżenia po lasach do ilości jeżdżenia po mieście?

Jeździsz w każdą pogodę i wiosnę/jesień? Dojeżdżasz do pracy? Chcesz coś bardziej komfortowego, czy lekko sportowego, bo lubisz czasem trochę poszaleć? W lesie przejazd jak najprostszą drogą, czy lubisz się trochę pobawić terenem? Chcesz mieć docelowo bagażnik/błotniki? Cross czy MTB? A może myślałeś bardziej o miejskim?

Krótko mówiąc, przyda się dużo więcej informacji.

Jazda po mieście można powiedzieć 70 % do jazy po lasach  30%.

Rower zawsze używam wiosna-lato.

Do pracy chodzę pieszo ;-)

myślę że jak by miał lekko sportowy styl było by super.

W wypady  w las zaczynają i kończą sie tak ze poznaje nowe tereny wokół miasta, których wcześniej nie znałem, droga bywa rożnie jak mnie ciekawość poniesie.

Bez bagażnika, zawsze mam problem czy jest jakaś możliwość przymocowania plecaka, tak aby nie wozić go na plecach w upalne dni.

co do rodzaju czy cross czy MTB, myślę że MTB ale pewności nie mam co lepsze jestem w tym zielony

Zajrzyj do mojego profilu - może coś takiego cię interesuje ? Do mojej rekreacji (w sezonie średnio ~20 km dziennie - wypady drogami polnymi, szutrami i asfaltem za miasto + trochę ścieżek leśnych) wystarcza mi w 100%.

Jak chcesz większe możliwości terenowe kosztem niższych prędkości na ubitych drogach, to przeczytaj i może cię zainteresuje : http://www.team29er.pl/testy/1113-test-roweru-kross-level-b2-2013

Powyższe maszyny do twoich zastosowań wg. mnie będą wystarczające.

Dobre rowerki, warte rozważenia

Napisano

Jak chcesz w sklepie stacjonarnym to może masz blisko Decathlona? Tam popularny jest Rockrider 5.3, składają go na bardzo dobrych markowych częściach jak na cenę 1599zł. Jako bonus dożywotnia gwarancja, która podobno jest całkiem porządnie realizowana.

Ewentualnie ten jest bardzo niezły, jak nie jesteś zbyt wysokiego wzrostu:

http://allegro.pl/rower-mbike-renegade-vbr-2013-kola-26-rama-17-35-i3714450445.html

Wadą jest jednak to, że krążą plotki o bankructwie Mbike'a, więc potencjalnie możesz zostać bez gwarancji producenta i tylko z gwarancją sprzedawcy, ale rower mega :)

Ewentualnie w Martes Sport Kross Black Edition 3 też powinien mieścić się w Twoim budżecie. Wszystko zacne MTB w tym przedziale cenowym.

Poza tym możesz udać się do jakiegoś lokalnego sklepu i spróbować dostać w swoim budżecie Kross Level A3 albo Unibike Evolution z 2013 roku. Jest koniec sezonu i wielu osobom udało się je stargować do poniżej 2 tyś PLN.

Edycja: Skoro Cross może być to możesz też podobnie jak te MTB powyżej spróbować stargować do swojego budżetu tego:

http://www.unibike.pl/vipergts.html

Ewentualnie opcja budżetowa na crossa: Za ok 1100zł na allegro i w niektórych sklepach internetowych (bardzo rzadko w stacjonarnych) możesz kupić Lazaro Integral, bądź Kands Maestro. Rowery marki "krzak", ale złożone na porządnych podzespołach (miejscami lepszych niż u konkurencji za powyżej 1500zł). Firma niby krzak, ale na forum kupiło je już pewnie ze 100 osób i jak na taką cenę mają bardzo dobre opinie. Za resztę kasy mógłbyś je świetnie dopasować do siebie.

Napisano

Jak chcesz w sklepie stacjonarnym to może masz blisko Decathlona? Tam popularny jest Rockrider 5.3, składają go na bardzo dobrych markowych częściach jak na cenę 1599zł. Jako bonus dożywotnia gwarancja, która podobno jest całkiem porządnie realizowana.

Ewentualnie ten jest bardzo niezły, jak nie jesteś zbyt wysokiego wzrostu:

http://allegro.pl/rower-mbike-renegade-vbr-2013-kola-26-rama-17-35-i3714450445.html

Wadą jest jednak to, że krążą plotki o bankructwie Mbike'a, więc potencjalnie możesz zostać bez gwarancji producenta i tylko z gwarancją sprzedawcy, ale rower mega :)

Ewentualnie w Martes Sport Kross Black Edition 3 też powinien mieścić się w Twoim budżecie. Wszystko zacne MTB w tym przedziale cenowym.

Poza tym możesz udać się do jakiegoś lokalnego sklepu i spróbować dostać w swoim budżecie Kross Level A3 albo Unibike Evolution z 2013 roku. Jest koniec sezonu i wielu osobom udało się je stargować do poniżej 2 tyś PLN.

Edycja: Skoro Cross może być to możesz też podobnie jak te MTB powyżej spróbować stargować do swojego budżetu tego:

http://www.unibike.pl/vipergts.html

Ewentualnie opcja budżetowa na crossa: Za ok 1100zł na allegro i w niektórych sklepach internetowych (bardzo rzadko w stacjonarnych) możesz kupić Lazaro Integral, bądź Kands Maestro. Rowery marki "krzak", ale złożone na porządnych podzespołach (miejscami lepszych niż u konkurencji za powyżej 1500zł). Firma niby krzak, ale na forum kupiło je już pewnie ze 100 osób i jak na taką cenę mają bardzo dobre opinie. Za resztę kasy mógłbyś je świetnie dopasować do siebie.

Zbyt wysoki nie jestem 1,75 m, niestety mieszkam w Pile, wieć Decathlona u nas nie ma.

Nie wiedziałem ze romet robi takie rowery

• 3 tygodnie później...
Napisano

W następnym tygodniu wybieram się za zakupy i obstawiam dwa z powyższych 

Romet ramblert 6.0  lub Kross Level B2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...