Skocz do zawartości

[tarcze] wibracje podczas hamowania przy małych prędkościach

Ciapus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam hamulce magura MT-2 z oryginalnymi tarczami magury 180mm(Zakupione w maju wraz z Radonem ZR Race 29), od pewnego czasu odczuwam dziwne wibracje podczas hamownia z prędkości mniejszej niż 20 km/h. Gdy wciskam na hamulec przy większych predkosciach początkowo wibracja nie występuje dopiero gdy już trochę zwolnię cały przód zaczyna wibrować. Byłem w serwisie niestety nie potrafili rozwiązać mojego problemu. Tarcze są proste, klocki, jak nowe (2000km w tym tylko jeden wypad w góry i 2 wyścigi). Na początku myślałem że to może jakiś luz na amorku (Reba 2013) bo podczas hamowania lekko golenie się ruszają ale żadnych luzów nie ma... Spróbowałem z czyszczeniem tarczy specjalnym środkiem, też nic nie dało. Na klockach też raczej nic nie ma bo przejechałem na tych wibracjach jakieś 200km i jakby coś było to powinno się zetrzeć. Miał ktoś może taki problem, ew. pomysł co z tym zrobić?

Napisano

Ja miałem taki objaw przy brudnych klockach hamulcowych, możesz spróbować je przetrzeć papierem ściernym, ewentualnie coś takiego występuje przy mocno pociętych tarczach - tych z dużymi otworami wentylacyjnymi np. dartmoor nano - takie tarcze także zużywają szybciej i nierównomiernie klocki.

Napisano

ystępuje przy mocno pociętych tarczach - tych z dużymi otworami wentylacyjnymi np. dartmoor nano

Mam takie tarcze tylko że 180 / 160 mm z zaciskami SLX M665 i nic takiego nie ma miejsca więc nie jest to reguła .

Napisano

chyba wiem o co Ci chodzi bo mam tarcze aligatora z zaciskiem m665 i też hałasuje to mocno - u mnie na 100% problemem są właśnie mocno wyrzeźbione tarcze. Sprawdzane!

Napisano

Przetarłem klocki papierem sciernym i wibrowanie ustąpiło, przynajmniej takie wyciągam wnioski po paru hamowaniach, dziękuje za pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...