Skocz do zawartości

[przerzutki] niedziałająca śruba regulacyjna

qwoot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie, ani w tylnej ani w przedniej przerzutce nie chce działać mi jedno z regulacji H L

na przykładzie tylnej: zakres H działa bardzo ładnie ale jak chodzi o L to przemieszcza się to co najwyżej o setne części milimetra :confused:

czym takie zachowanie może być spowodowanie być, błąd człowieka czy zawinił stary, tani sprzęt?

Napisano

Linki i pancerze w środku raczej czyste, linka przechodzi bez oporów, ni tu korozji ani nie wiem jak syf mógłby tam sie dostać w znaczących ilościach.

A jak nie syf, to coś z przerzutką lub ustawieniem może, chociaż nie mam pojęcia jakie działania wykonać by spowodować praktycznie zerową reakcje na kręcenie śruba L...

Jak jest jakiś sposób by potwierdzić / wykluczyć sprężynę to zawsze mógłbym zrobić mały test.

Napisano

Linka musi być poluzowana podczas regulacji ogranicznikami H i L, w przeciwnym wypadku będzie blokować ich ruchy. Ogólna procedura regulacji jest taka:

1) Luzujesz linkę albo śrubą na manetce.

2) Regulujesz ograniczenie ruchu przerzutki za pomocą wkrętów H i L na skrajnych zębatkach.

3) Przystępujesz do regulacji naciągu linki śrubą na manetce.

Napisano

ok, zdaje się, że wszystko działa, sprawdziłem na luźnej lince, ręcznie docisnąłem przerzutkę w stronę kola i sprawdziłem czy kręcenie śrubą cos zmieni i w tym przypadku działało, czyli wychodzi na to, że linka za słabo ciągnęła w stronę kola i regulacja nie dawała rezultatu przez to...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...