Blackj Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 Witam, Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość; Obecnie posiadam rower górski 26". Z racji iż 85% tras robię po asfalcie chciałbym przesiąść się na 29". Mam 177 cm wzrostu. Wstępnie przymierzałem się do Unibike Flite 29" 2014. Z tego co wiem unibike na 2014 rok niewiele zmienił w swoich rowerach więc będzie bardzo podobnie do 2013. Myślałem także nad jakimś Cube (podobają mi się ich rowery) ale po przeczytaniu paru postów z tego forum wnioskuję że nie są zbytnio polecane dlaczego ? Krossa póki co odpuściłem sobie z powodu bardzo żywej kolorystyki. Oglądałem również ofertę Treka aczkolwiek nie znalazłem nic co przyciągnęło by moje oko. Podsumowując, jaki rower polecacie w tym przedziale cenowym z dobrym osprzętem ? Zależy mi na trwałości i niezawodności. Wszelkie rady i propozycje mile widziane. PS: Jak unibike podchodzi do klienta ?
ObiOne Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 Unibike Flite nie jest zły. Mam Evolution i jestem z niego zadowolony, a Flite jest zbudowany na jeszcze lepszych częściach. Co prawda posiadam 26, aczkolwiek tu i tu prawie wszystko jest takie same. Więc osobiście mogę powiedzieć, że jest bardzo fajny
seraph Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 Ludzie chwalą Unibike'i, to polska firma z gwarancją i serwisem nie ma ponoć problemów żadnych. Ludzie startują na nich w maratonach, a niejeden model Evolution ma już cały sezon za sobą takiego jeżdżenia. Co do Treka, albo Gianta to tam sporą część ceny stanowią naklejki, więc sprzętowo będzie odstawać, podobnie Cube. Kolorystyka Krossa i mi nie podchodzi, więc rozumiem. I dla zasady zapytam czy nie przeszło Ci przez myśl przesiąść się z MTB na crossa skoro tak dużo jeździsz po asfalcie? Te 15% off-road jest aż takie wymagające, ze potrzebujesz czysto terenowych opon i agresywniejszej pozycji żeby je pokonywać?Za te pieniądze dostałbyś w crossie klasę wyższy osprzęt, a do standardowej ramy wchodzą tam spokojnie opony 29x2.0 gdybyś miał taką fanaberię kiedyś.
Blackj Napisano 9 Listopada 2013 Autor Napisano 9 Listopada 2013 Tylko rzecz w tym że crossy do mnie nie przemawiają. Nie podoba mi się rower na takich 28 calowych cieniutkich kołach według mnie zasadniczo psują one wygląd roweru. Miałem też okazje jechać na crossie po terenie i powiem szczerze nie podoba mi się jak się zachowuje na kamieniach, nierównościach a dodatkowo one mają zazwyczaj mniejszy skok amortyzatora co też jest gorsze. Napisałem tak te 85% mniej więcej, ponieważ teraz większość dróg nawet tych wiejskich jest asfaltowana. Nie wiem jakie 29" ma opory toczenia ale teraz jeżdżę na 26" i źle nie jest, daje rade, Mam nadzieję że na 29" opory będą mniejsze niż na 26" (tak mi przynajmniej powiedziano w rowerowym, jeśli więcej jeżdżę po asfalcie to 29, jeśli górki to 27,5 ew 26). Jakiej firmy rowery jeszcze warto brać pod uwagę ?
mklos1 Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 Jeżeli 85% dystansów robisz po asfalcie i cross Cię nie przekonuje, to szczerze powiedziawszy nie do końca wiem, czego oczekujesz po rowerze. 29" z terenowymi oponami to jakaś masakra. Jedyna zaleta, że zmieniasz ogumienie i masz praktycznie crossa. Możesz zerknąć na ofertę Rometa. Rambler 29" R-line. Może nie jest szczególnie estetyczny, ale cenowo nie ma sobie równych. Wysłane z mojego OV-Steelcore10III przy użyciu Tapatalka
seraph Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 Crossy wcale nie muszą mieć cieniutkich opon, spokojnie można włożyć szersze.Amortyzator w crossie za 3000 zł to już będzie średnia-wyższa półka, a nie średnia-niższa jak w 29erze i może być nawet powietrzny, który będzie pracował bardzo przyjemnie mimo stosunkowo niewielkiego skoku. Natomiast opony czysto terenowe mają bardzo duże opory toczenia niezależnie od rozmiaru, to co Ci powiedział sprzedawca to klasyczne namawianie człowieka na modniejszy rower - olaboga bo nagle ludzie odkryli "Amerykę" w postaci dużego koła i to ma same zalety przecież. Duże koło oczywiście toczy się lżej, ale tylko po terenie, ponieważ mniej odczuwalna jest "chropowatość" terenu. Po asfalcie na 26" irytujące jest to, że ciężko utrzymać wysoką prędkość, a na 29" będzie irytować Cię to, że strasznie ciężko te koła rozpędzić. Geometria roweru MTB i miękkie przełożenia średnio nadają się na nabijanie km po asfalcie. Taka moja opinia możesz ją olać jak jesteś zdecydowany na MTB 29er.
Blackj Napisano 10 Listopada 2013 Autor Napisano 10 Listopada 2013 Jaki rower byś polecił z crossów ? Jakbym do tego 29er założył jakieś opony z ciągłym bieżnikiem na środku np. Maxxis CrossMark to nie jeździło by się dużo lżej ?
Tadeus Napisano 10 Listopada 2013 Napisano 10 Listopada 2013 Moje propozycje: Cross: http://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-MASH-2012/1359 (świetny osprzęt, amortyzator powietrzny, mocna promocja, rasowy asfaltowy pomykacz) 29er: http://www.unibike.pl/flite29er.html (lubiana polska firma, przyzwoity osprzęt, przyzwoity amortyzator, dodatkowo świetne hamulce tarczowe) Wcześniej też myślałem, że Romet będzie miał coś fajnego na 29, ale okazuje się, że tylko za 2200zł, a ty masz trochę wyższy budżet, więc jednak odstaje od konkurencji, którą można dostać w budżecie (marny amortyzator itp). Edycja: Musiałem zmienić link do crossa z wersji 2011 na 2012, bo ta pierwsza niestety tylko w rozmiarze 21, ale nadal pasuje do niego wszystko, co mówiłem
seraph Napisano 10 Listopada 2013 Napisano 10 Listopada 2013 No i ten Kellys wielce OK nawet poniżej budżetu Napęd z najwyższej półki, pewnie kosztem tarcz, ale to nawet lepiej. Semi-slicki w 29erze trochę poprawią sytuację, ale chodzi też o masę takich terenowych opon. Żeby to miało jakiś sens to tylko lekka opona zwijana i jeszcze szybsza niż CrossMark np WTB Vulpine, albo Schwalbe Furious Fred, ale asfalt takie opony "pożre" w kilkaset km. Do tego terenowe opony nie znoszą (i byłoby to absurdem tak pompować) ciśnienia rzędu 4-5 barów, a na takim ciśnieniu jeździ się po asfalcie.
Blackj Napisano 10 Listopada 2013 Autor Napisano 10 Listopada 2013 A co powiecie o Unibike Zethos ? Ten kellys tak średnio mi się podoba z wyglądu aczkolwiek osprzęt ma ciekawy. Miałem też do czynienia z Maxxis oriflame i zdecydowanie stwierdzam że na crossmarku jeździ się lepiej (mniejsza styczność opony z asfaltem) dlatego nie bardzo rozumiem dlaczego wymieniłeś opony które będą się toczyć całą szerokością. Dlaczego byłoby absurdem pompowanie do 4 bar ? Na oponie nawet tej obecnej co mam 26" wyraźnie pisze że od 2,5 do 4,0 bara. Wale po ok. 3,7 i jeździ się w miarę dobrze.
seraph Napisano 10 Listopada 2013 Napisano 10 Listopada 2013 Zethos ok, ma hamulce tarczowe kosztem troszkę słabszego osprzętu względem Kellys'a. Tzn. to jest tak z terenowymi oponami, że jak chcesz mieć wygodnie w terenie i trakcję jak najlepszą to się jeździ na ciśnieniu jak najbardziej zbliżonym do minimalnego. Wysokie ciśnienie w takiej oponie pozbawia ją terenowych zalet - zostaje tylko jej masa, która tylko przeszkadza. Owszem może i trochę lepiej toczy się po asfalcie, ale to nie zmienia faktu, że to jedzenie zupy widelcem - coś tam kąsków wybierzesz, ale się nie najesz Górna granica to oznacza raczej wytrzymałość opony a nie zalecane użytkowe ciśnienie. Przy wysokim ciśnieniu każda opona niezależnie od bieżnika będzie stykać się tylko grzbietem z podłożem, a opony które wymieniłem mają całkiem niskie opory toczenia także na niskim ciśnieniu. CrossMark na wysokim ciśnieniu może i będzie toczył się lekko po asfalcie, ale i dryfował tu i tam po bardziej luźnym podłożu, więc nie jest w żaden sposób uniwersalny. Ja sobie po prostu nie wyobrażam jazdy na takim "kamieniu" po lesie i dlatego użyłem słowa absurd. Natomiast w rowerze, którym jeżdżę po asfalcie mam 7 bar zawsze.
Blackj Napisano 11 Listopada 2013 Autor Napisano 11 Listopada 2013 Ja nie jestem jakimś wymagającym użytkownikiem roweru i mówiąc szczerze jak ostatnio jechałem kamienistą drogą mając w oponach około 3,5 bar to nie odczuwałem dryfowania. Jadę po asfalcie jedzie się w miarę lekko tylko trudno utrzymać prędkość bo trzeba cały czas kręcić, a z górki też nie osiągnę za dużych prędkości ponieważ jak przestaje kręcić to automatycznie szybko zwalniam. Aż się prosi kupno crossa ale nie podoba mi się jak się cross zachowuje w terenie trochę piasku i opony już się wbijają, kamienie to opona na nich się zsuwa wyrzuca je na lewo prawo. Szczerze mówiąc stoję pod ścianą i nie wiem jaki typ roweru wziąć. Może niech wypowiedzą się też inni. PS: Jest jakaś strona internetowa z mapą Polski lub województwa na której znajdują się trasy rowerowe terenowe ?
Tadeus Napisano 11 Listopada 2013 Napisano 11 Listopada 2013 Jest jakaś strona internetowa z mapą Polski lub województwa na której znajdują się trasy rowerowe terenowe ? To zależy, na tej na brązowo są szlaki, po których da się przejechać rowerem (czasem ledwo i z dość dużym wysiłkiem), ale nie są utwardzone: http://www.openstreetmap.org/#map=8/51.924/18.946&layers=C Trzeba sobie mocno przybliżyć, by je zobaczyć.
Blackj Napisano 11 Listopada 2013 Autor Napisano 11 Listopada 2013 To zależy, na tej na brązowo są szlaki, po których da się przejechać rowerem (czasem ledwo i z dość dużym wysiłkiem), ale nie są utwardzone: http://www.openstreetmap.org/#map=8/51.924/18.946&layers=C Trzeba sobie mocno przybliżyć, by je zobaczyć. W mojej okolicy to słabo z takimi drogami, musiałbym jechać w górki co najmniej 10 km żeby dojechać do tych ścieżek i widzę tu tylko same brązowe. Da się na tej mapie jakoś wyznaczyć drogę i wgrać np. do endomondo żeby mówił mi gdzie jechać ?
Tadeus Napisano 11 Listopada 2013 Napisano 11 Listopada 2013 No, to zależy od miejscowej społeczności rowerzystów używających tej mapy, tam gdzie ich dużo, to i pokrycie lepsze. Najczęściej wpisują tam po prostu trasy, które sami przejechali i były fajne. Z tego co się orientuję są aplikacje nawigacyjne na androida bazujące na bazie danych openstreetmap. Ja jakiś czas temu próbowałem, ale nie znalazłem nic, w czym udałoby mi się odpalić tę warstwę rowerową. Ale szukałem krótko i bez przekonania, więc pewnie jakoś się to da uruchomić, jak się trochę przy tym przysiądzie. Z tego co wiem obecnie w google maps też już jest warstwa rowerowa, ale tej nie testowałem.
remlik Napisano 12 Listopada 2013 Napisano 12 Listopada 2013 Tak, jest nawigacja rowerowa w google maps od jakiegoś czasu. Testowałem i w okolicach Katowic sprawuje się całkiem przyzwoicie.
Blackj Napisano 12 Listopada 2013 Autor Napisano 12 Listopada 2013 Jaki rozmiar ramy będzie dla mnie odpowiedni ? Wzrost: 177 cm Noga: 78-79 cm a) rower 29er - rama:... b.) rower crossowy - rama ...
morfish Napisano 12 Listopada 2013 Napisano 12 Listopada 2013 W obu przypadkach 17, 17.5 albo 18 cali, w zależności od marki. Trzeba mierzyć, o ile jest taka możliwość.
Blackj Napisano 12 Listopada 2013 Autor Napisano 12 Listopada 2013 Możliwość jest, mierzyłem ostatnio 29era na ramie 19 i nie był jakoś bardzo za duży, może minimalnie. Kross z 2012 to trochę stara konstrukcja a po za tym w krosie ponoć ramy pękają.
Latino2077 Napisano 12 Listopada 2013 Napisano 12 Listopada 2013 Ramy pękają w kilku modelach z rocznika 2013 a widziałeś osprzęt?
Blackj Napisano 13 Listopada 2013 Autor Napisano 13 Listopada 2013 Rowerek ładny tylko dziwny kształt ramy taki pogięty strasznie i niestety 10 rzędowa kaseta z tyłu. Odradzano mi takie gdyż łańcuch jest już dość cienki i jest słabszy, można go łatwo uszkodzić.
seraph Napisano 13 Listopada 2013 Napisano 13 Listopada 2013 Łańcuch nie jest cieńszy tylko węższy, albo źle zrozumiałeś, albo to kolejna część marketingowej bełkotki. Przez to, że jest węższy to rzeczywiście żywotność napędu spada, a jego wymiana jest droga, bo to nowa technologia, więc siłą rzeczy musi być droga I to jest argument za mniejszą ilością biegów. Obecnie optimum jeśli chodzi o stosunek cena/jakość jest napęd 3x8. Jednak bzdurą jest, że jest jakiś delikatny, bo przecież zawodowcy by na nim nie jeździli no bo jak? Żeby go zostawić w połowie trasy po kolejnym uderzeniu nim o ramę?
Blackj Napisano 14 Listopada 2013 Autor Napisano 14 Listopada 2013 Łańcuch nie jest cieńszy tylko węższy, albo źle zrozumiałeś, albo to kolejna część marketingowej bełkotki. Przez to, że jest węższy to rzeczywiście żywotność napędu spada, a jego wymiana jest droga, bo to nowa technologia, więc siłą rzeczy musi być droga I to jest argument za mniejszą ilością biegów. Obecnie optimum jeśli chodzi o stosunek cena/jakość jest napęd 3x8. Jednak bzdurą jest, że jest jakiś delikatny, bo przecież zawodowcy by na nim nie jeździli no bo jak? Żeby go zostawić w połowie trasy po kolejnym uderzeniu nim o ramę? Tak, o to mi chodziło że jest węższy. I zgadzam się w 100% z tym co napisałeś lecz z tego co mi mówiono to standardem teraz jest 3x9. A z Cube jaki rowerek crossowy lub 29 jest godny uwagi ?
GnX Napisano 14 Listopada 2013 Napisano 14 Listopada 2013 A z Cube jaki rowerek crossowy lub 29 jest godny uwagi ? Sam mam Acida 29 (jego cena to trochę powyżej 3k) ale brałem pod uwagę też zakup żółto-niebieskiego Attentiona w cenie w okolicach 3000. Ze specyfikacji widzę ,że jest bardzo podobny do Acida (z którego zakupu jestem zadowolony)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.