Skocz do zawartości

[napęd] Sram Spectro 7

Jacky108

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich użytkowników. Jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość. Jestem laikiem i mam pytanko dla niektórych może dość banalne. Z góry przepraszam za wszelkie ewentualne nieścisłości.

Do rzeczy - kupiłem niedawno rowerek z przekładnią jak w temacie. W domu zorientowałem się że plastikowa osłonka ze znacznikiem jest popękana. Odkręciłem ją, pokleiłem gdyż clickbox był nie naruszony i w momencie gdy składałem wszystko razem zruszyłem linkę i usłuszałem jakby rozprężającą się sprężynę. Mimo wszystko złożyłem wszystko do kupy i biegi wchodzą ale mam wrażenie że linka jest jakby luźna na biegach gdzie jest popuszczane jej naprężenie czyli do biegu 1. I teraz pytanie czy ta czerwona rolka w clickboxie jest jakoś napięta na jakiejś sprężynie czy za całe napięcie odpowiada popychacz w przekładni.

Może dodam jeszcze że linka w żaden sposób nie była zciągana z clickboxa i jej długość jest taka jak była (gdzieś czytałem że ma ona znaczenie).

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Napisano

Kolego grzebałem przy clickboxie. Zdjąłem plastkową osłonkę na której jest wyżłobienie względem którego ustawia się znacznik na tej czerwonej nakrętce (dwa znaki które ustawia się względem siebie na 4 biegu). Miałem ją popękaną zdjąłem żeby podkleić. Niestety żeby ją zdjąć musiałem odkręcić na maxa tą baryłkę po lewej stronie clickboxa służącą do zamej regulacji. Gdy zakładałem tą plastikową osłonkę zruszyłem linkęktóra rozwinęła się na tej czerwonej rolce w cklckboxie, a przekładnia chyba zeszła do najniższego biegu. Po tym jak naciągnąłem linkę manetką wszystkie biegi wchodzą, ale schodząc do niskich biegów linka jest jakby nie napięta. Stąd pytanie czy sam clickbox ma jakąś sprężynkę która napina linkę nawet w najniższym położeniu gdy linka jest niejako swobodna, czy linka jest tylko nawinięta a za konkretne jej naprężenie ustala określony bieg na piaście.

Napisano

O właśnie o to mi kolego chodziło i z tą sprężyną właśnie chyba mam problem. Spróbuje się jakoś do niej dobrać i może jakoś naciągnąć.

Dziękuje bardzo za pomoc.

Napisano

Clickboxa trudno jest rozebrać.

Wskaźnik, będący za przezroczystą częścią tworzywa, jest wstępnie napięty. Odkręć tę cześć, jak do zmiany linki, i spróbuj okręcić linkę o fragment szpuli w taki sposób, żeby nadać jej wstępne naciągnięcie. Jeżeli nie pomoże to konieczne będzie dostanie się do środka mechanizmu, bądź zakup nowego clickboxa.

Napisano

Rozumię że manetka na pierwszy bieg i zdjąć clickbox z osi. "Jak do zmiany linki"? tzn. nam ten przezroczysty plastik czy tą czerwoną rolkę się też demontuje?

Napisano

Clickbox od spectro 7, z którym miałem ostatnio do czynienia, serwisowałbym w nast. sposób.

Manetka na "1". Zdemontować clickboxa z piasty (małą śrubka z boku). Odkręcić przezroczystą część, taka przykrywka- wg niej przeprowadza się mikroregulację- śrubokręt krzyżakowy ph2.

Teraz będziesz widział czy sprężyna ciągnie linkę. Jak pisałem przy pierwszym biegu linka jest okręcona częściowo o rolkę. "Rolka" z wycięciem pod linkę na obwodzie, połączona jest w jakiś sposób ze sprężyną skrętna, dzięki temu jest się w stanie osiągnąć wstępne naprężenie ułatwiające zmianę biegów "w dół".

Trzeba wziąć poprawkę na to, że możesz mieć inną wersję clickoboxa. Ta moja wyglądała w ten sposób: klik.

Napisano

Zaraz spróbuje tylko zastanawia mnie co zablokuje to wstępne naciągnięcie linki. Czy nie będzie tak,że przy każdym ewentualnym zdjęciu clickboxa sprężna wróci do pełnego rozprężenia? w każdym razie spróbuje i zobaczę co będzie.

I już po problemie. Faktycznie wystarczyło na rolkę nawinąć jeden zwój linki więcej i wszystko wróciło do normy. Linka napięta, ładnie wciąga biegi w górę i zrzuca w dół w ciągłym napięciu, biegi wchodzą precyzyjnie. Wszystko chodzi jak książka pisze :laugh: Temat można uznać za zamknięty.

Dziękuje za pomoc i wskazówki :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...