Skocz do zawartości

[2500-3000] Hardtail do maratonów

ditom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Szybko i na temat. Szukam roweru MTB Hardtaila do treningów i maratonów . Koła mogą być 26 , 27,5 lub 29 calowe. Jest mi to obojętne. Liczy się dla mnie najbardzej amortyzator. WIem że przedział cenowy słabiutki ale....... POMÓŻCIE koledze ;-)

Nie jest to mój pierwszy rower ale najwięcej jeździłem na rowerach szosowych i się na MTB nie znam. Mój wzrost 175 cm , waga 63 kg.

Pozdrawiam i liczę na pomoc ;-) Aha rower tylko nowy , żadne używki . 

Napisano

A proszę.

http://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-GLOCK-limitowana-wersja/1240

Ciesz się, że kupujesz rower w okresie promocji :)

Edycja: Tu następny:

http://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-MAGNUS-GREEN-2012-wysylka-gratis-/1366

http://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-MAGNUS-WHITE-2012-wysylka-gratis-/1365

Może coś z reszty też ci się spodoba:

http://rower-sport.pl/pl/c/Rowery-MTB-gorskie-kola-26-29/7/1/default/1/f_producer_2/1

Z tego, co widzę to te z naprawdę niezłymi amorami są ta koło 3,2-3,3 tyś. Reba, Fox itp,

Napisano

Ten Fox to jest do DH xD 

Kellisy wygladaja okej ale znajomy mi odradził bo ramy słabo wykonane.... Macie jakieś inne propozycje ?

Napisano

ale znajomy mi odradził bo ramy słabo wykonane

To może niech znajomy sprecyzuje co twój rower powinien w tej cenie mieć i jakiej firmy powinien być, to łatwiej będzie zawęzić poszukiwania.

Szklanej kuli nie mamy, a bez sensu jest na ślepo szukać tylko po to, by zostało odrzucone przez szarą eminencję :)

Napisano

"Kellisy" są w porządku, ale mają często gorszy osprzęt, wzamian za napis na ramie. Może nie ceni się tak jak Specialized, ale na pewno nie możesz oczekiwać takiego osprzętu jak w Romecie :). Porównywałem Specialized jakiśtam za 3000zł z Rometem za tyle samo. Romet miał o niebo lepszy widelec, 120mm, Rock Shox, bodaj XC32 albo Tora, a Specialized miał Suntoura któregoś, 80mm. Różnica kolosalna już w samym widelcu, nie wspominając o hamulcach. Bierz coś na zestawie hamulcowym Avid Elixir 3/5( mam piąteczki z 2013 i są mega :D. ), Rock Shoxie jakimś, Recon na 120mm najlepiej, rama to już zależy od Twojego widzimisię, czy ma być typowa, czy jakaś inna, to już sam sobie musisz odpowiedzieć. Romet Jolene ma fajną ramę ;). Rodziny Shimano XT w nowym rowerze za 3 tysiaki nie uświadczysz ;). Może jedynie przerzutkę, albo manetki. Ogólnie polecam SRAM X7/X9. No i odpowiedz sobie jaką chcesz kierownicę, czy chcesz rurę długą na 80cm, czy 60cm. Jeżeli zależy Ci na wadze, to najlepiej zainwestuj w coś z ramą karbonową, kierownicą i sztycą. Ale to już są pieniądze.

Jeżeli mówisz o maratonach to podejrzewam, że masz na myśli maratony XC? ;)

Dodaję jeszcze link do tego Rometa. Za 3 tysiaki masz sprzęt z górnej póły, Avidy Elixir 3, SRAM X9 z tyłu (polecam :D), Rock Shox Recona (nie byle jaki wideł ;)), oponki Schwalbe, obręcze Rodi, więc markowe. Nic tylko brać. Jeden forumowicz ostatnio takiego samego kupił, popytaj jak się sprawuje i kupuj, bo drugiej takiej okazji nie trafisz zapewne :).

http://allegro.pl/nowy-2013-romet-jolene-1-rock-shox-recon-sram-x9-i3646906977.html

Napisano

Nie i jeszcze raz nie. Mondraker: Hamulce Avid Elixir 1 (Romet Elixiry 3), Widelec XC32 (Romet Recon, czyli lepszy jako tako, zależy też jaka wersja, ale Recony są droższe o 400zł od XC32), SRAM X7 z tyłu (Romet ma X9, czyli jeszcze wyżej), mostki noname, czyli Zoom prawdopodobnie (Romet ma Truvativa, czyli jedne z najlepszych na rynku w tej półce cenowej). NO I ROMET KOSZTUJE 1000zł! MNIEJ. Kwestionujesz Rometa, bo to Romet, stara polska firma? Bierz co uważasz za słuszne, ale Romet jest półkę wyżej niż oba te rowery i kosztuje 3 tysiaki, a nie 4. 

Napisano

Niestety ale waga jest maskaryczna . 14 kg to waży mój Giant Yukon kupiony za 1600 zł . Geometria ramy mało wyścigowa. Nie jestem wcale źle nastawiony do firm z naszego kraju . Po prostu szukam czegoś z geometrią bardziej agresywną bo chciałbym zacząć jeździć więcej w maratonach i mieć ramę przyszłościową. 

Napisano

Co rozumiesz pod słowem Agresywna geometria? Agresywne to są ramy dirtowe, streetowe, ze względu na dużą zwrotność, oraz możliwości, a na maratonach chyba tego nie potrzebujesz. Ty na pewno wiesz co to są maratony? 14kg to i tak nieźle. Ty oczekujesz w tym przedziale cenowym komponentów z karbonu i wagi 9kg? WOLNE ŻARTY. Swoją drogą, po cholere pytasz się na forum, skoro SAM WIESZ NAJLEPIEJ. Jak to mój kumpel mówi: Idź do Tesco, tam są super hiper rowery z dwoma amortyzatorami i se kup. 

+ I Romet i Mondraker mają taką samą geometrię ramy, więc nie wiem o czym Ty do mnie w ogóle mówisz. :huh:

Napisano

Jeśli nie wiesz co to jest agresywna geometria no to przykra sprawa. Kolejna rzecz jest taka ze nie oczekuje 9 kg i węgla. Odnośnie maratonów to nie rozumiem aluzji. Ty chyba pracujesz dla Rometa bo nikt przy zdrowym umyśle by takeigo syfu nikomu nie wciskał. I z łaski swojej zmień ton, pyskować w internecie każdy umie .....

A wracając do tematu..... to prosiłbym o sensowne rady innych osób bo czas mnie nagli :-)

Napisano

Nikt Ci chyba już nie udzieli rad, skoro uważasz że ten Romet to syf, a Mondrakery bóstwo. Ty wiesz lepiej. Jasne. 

Jaki ton? To że jesteś ślepcem, który patrzy na napis na ramie? Pytałeś się o rower do 3 tysięcy, to masz. A Ty nagle wyskakujesz z Mondrakerami za 4 kafle. Koleś. Logiki w Twoich postach nie widzę. Masz zamknięty umysł. Taka sytuacja. Jak Cie czas nagli, to jedź do Decathlonu, kup wymarzony bajk, przepłać 500zł za napis i z bani. Ale wpierw się ogarnij ;).

+ Te mondrakery różnią się wagą, jeżeli chodzi o rozmiarówkę, Romet to 20", więc nic dziwnego że waży "troszkę" więcej. Ale ma o niebo lepsze komponenty! Ale jeżeli Ty sądzisz, że XC32 jest lepszy od Recona, to ja nie mam pytań. Żegnam, sajonara, ariwederczi roma.

Napisano

Mondraker za 4 k? Ciekawe , inne oferty chyba ogarniamy . Nie uważam za bóstwo bo się okazało że ramy pękają także tamte też odpadają. Rower może mieć i Foxa oraz osprzęt za pierdyliard pln ale jeśli rama jest do bani to sorry ale taki sprzęt odpada. Wg. Twojego rozumowania to rama jest bez znaczenia . 

A wracając do tematu .....

Napisano

Wg Twojego rozumowania, to jak koleś na internetach napisał, że rama pęka to Tobie też pęknie. Mocne argumenty. Jeżeli rower oceniasz po ramie, to ja tutaj nic nie zdziałam  :stupid: .

• Mod Team
Napisano

Reprezentują ten sam poziom choć RS będzie lepszy. A wam radze spuścić z tonu b oto sie źle skończy, jak komu sie ciśnienie podnosi niech idzie do krwiodawstwa, od razu spadnie.

Napisano

No to chyba GIant będzie lepszym wyborem , wstrzymam się jeszcze chwilkę bo może ktoś poleci mi coś lepszego. Jak nie to biorę Gianta. 

Z tym krwiodastwem to dobry pomysł  :laugh:

Napisano

Uwielbiam takich ludzi jak ty, patrzących na firmę i mówiących, że ramy pękają. CZŁOWIEKU! Ramy, nie pękają same! Do maratonów nie potrzebne Ci nic wielkiego. Ja jeżdżę na Krossie Signie DS i odziwo wytrzymuje pode mną skoki po 7m i dropy po 2m. Ważę 60kg. Dodatkowo, mam mam dość "agresywną geometrię": rama 15" i amor 180mm skoku. Duuuuuuuuużo ludzi mi mówiło, że po trzech jazdach mi pęknie rama, a śmigam już na tym rowerku 2 lata.

• Mod Team
Napisano

Pod wzrost 175 rama 18 " będzie dobra ?

Małą rundkę zrobiłem i może być. Mam 176cm wzrostu. Ale sądzę że zbyt krótko jeździłem aby jednoznacznie stwierdzić czy mi pasowała i że to jest ta jedyna. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...