Methos Napisano 29 Października 2013 Napisano 29 Października 2013 Witam Czytając niektóre tematy na forum spotkałem się kilkukrotnie z takim stwierdzeniem jak w temacie. Padało ono, kiedy ktoś z forumowiczów napisał, że np jeździ mając z przodu największą koronkę i z tyłu też - lub odwrotnie: z przodu mała i z tyłu mała - lub też skrajne przełożenia: przód duża-tył mała i na odwrót. Troszkę to dla mnie dziwne - stąd temat. Bo niby dlaczego tak nie jeździć jak tak komuś akurat pasuje przełożenie, bo mu wygodnie, optymalnie. A jak tak będę jeździć to co? Hiszpańska inkwizycja wyda na mnie wyrok? Jeśli tak się nie jeździ to dlaczego producenci sprzętu nie zablokują fabrycznie możliwości takich przełożeń - skoro np niby mają one szkodzić żywotności sprzętu. Nikt z wpisujących takie zdanie: takich przełożeń się nie używa - nie raczył wyjaśnić dlaczego jego zdaniem tak jest. To tak jak by napisać: masz MTB to nie wolno Ci jeździć po ulicy! albo coś w ten deseń. Dla mnie to jak na razie bez sensu. Jeśli znacie konkretną, sensowną i uzasadnioną odp - to proszę napisać. Bardzo mnie ciekawi Wasza opinia na ten temat.
BikerLight Napisano 29 Października 2013 Napisano 29 Października 2013 @@Methos Możesz używać takich kombinacji jakich chcesz i nikt tego nie zabroni jeśli chcesz wspomóc finansowo producentów łańcuchów Ten bowiem element będzie się zużywał bardzo szybko jeśli będzie nadmiernie przekoszony.
BikoBiko Napisano 29 Października 2013 Napisano 29 Października 2013 Konkretnie to odpowiedź jest taka, ze linia łańcucha jest przy takich przełożeniach nie do przyjęcia i tak duże przekosy powoduję szybsze zużycie łańcucha i reszty napędu.
Mod Team michuuu Napisano 29 Października 2013 Mod Team Napisano 29 Października 2013 Nikt z wpisujących takie zdanie: takich przełożeń się nie używa - nie raczył wyjaśnić dlaczego jego zdaniem tak jest. Niedokładnie czytałeś tematy z tym związane. Jeśli znacie konkretną, sensowną i uzasadnioną odp - to proszę napisać. Bardzo mnie ciekawi Wasza opinia na ten temat. Bo napęd się szybciej zużywa przy dużych przekosach i tyle. Nie ma na to ustawy i nikt tego nie zakazał a jedynie nie zaleca się.
Methos Napisano 29 Października 2013 Autor Napisano 29 Października 2013 @@Methos Możesz używać takich kombinacji jakich chcesz i nikt tego nie zabroni jeśli chcesz wspomóc finansowo producentów łańcuchów Ten bowiem element będzie się zużywał bardzo szybko jeśli będzie nadmiernie przekoszony. Przekoszony czyli co - ułożony po skosie? Czyli jak prawidłowo/optymalnie powinno wyglądać przełożenie jak mam 8 zębatek na tyle?
Mod Team michuuu Napisano 29 Października 2013 Mod Team Napisano 29 Października 2013 Przekoszony czyli co - ułożony po skosie? Skąd Ty się wyrwałeś?
seraph Napisano 29 Października 2013 Napisano 29 Października 2013 Jeśli komuś wygodnie jechać na przełożeniu 42/32 to tak samo mu się będzie wygodnie jechało na 22/16, a przy drugiej opcji łańcuch będzie prosto i napęd będzie ciszej pracował i ogólnie same zalety.Właśnie dlatego nie ma sensu katować napędu na skrajnościach. Mam nadzieję, że nie karmimy trolla po prostu
1415chris Napisano 29 Października 2013 Napisano 29 Października 2013 Methos, to ze nie rozumiesz czegos, nie oznacza, ze to cos jest zaraz bezsensowne. Masz takie podejscie do wszystkiego, czego nie rozumiesz? ... nie raczył wyjaśnić dlaczego jego zdaniem tak jest. Nie raczyles, to Ty sie wysilic, zeby chociazby troche poczytac w temacie, ktory byl przerabiany wiele razy.
panSocjolog Napisano 29 Października 2013 Napisano 29 Października 2013 Przekoszony czyli co jeździ mając z przodu największą koronkę i z tyłu też - lub odwrotnie: z przodu mała i z tyłu mała To właśnie jest przekos. A jazda na w/w przełożeniach nie ma najmniejszego sensu, nawet jeśli komuś akurat pasuje przełożenie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.