Skocz do zawartości

[3500]Na wiosnę - czym warto się zainteresować

Badek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam obecnie Krossa Hexagona X5 (budżetowe MTB), jednak chciałbym spróbować jazdy na szosie (bo i tak 95% mojej trasy jest robione na asfalcie). Ale jak dobrze wyjdzie to gotówka dopiero będzie na wiosnę. Chciałbym się zapytać Was, czym warto się zainteresować w tej cenie, na co warto spojrzeć (oczywiście nowe modele).

Na kolarzówkach się nie znam - moim jedynym wymaganiem jest jej dobry wygląd, bo jestem dość pedantyczny jeżeli chodzi o tą kwestię. Niech dominują ciemne kolory (po białym Hexagonie mam uraz - nigdy więcej białego/jasnego roweru).

Na chwilę obecną mam 185cm wzrostu (raczej już nie urosnę :) ), 87kg. 17 lat.

Napisano

wiosna to najgorszy okres do kupowania roweru, lepiej kupic "tanszy" w zimie z obecnej kolekcji lub już wogole jakiegoś lezaka magazynowego

Zobaczymy jak z pracą wyjdzie, może pieniądze już będę miał skompletowane po świętach, a może w lutym, w może w kwietniu. Wiem, że to nie najlepszy okres, ale gdy ja się na coś napalę to nie ma zmiłuj  :woot:

Mniejsza o to, pytałem jakie kolarki polecacie :)

Napisano

@@vitesse, Nie do końca. Czasami zostają zeszłoroczne sztuki i sprzedawcy chcą się ich szybko pozbyć, by zrobić miejsce na bieżący rocznik. Tylko oczekiwanie hiperpromocji wiosennej jest nieco ryzykowne, bo można się nie doczekać - bo rowery mogą się rozejść jeszcze jesienią.

W tym budżecie można już szukać rowerów marki Radon lub nawet PlanetX, może trochę trzeba będzie dołożyć. Szosówki Giant'a są bardzo fajne i w tym sezonie były w ciekawych cenach, szczególnie niższe modele. Jeżeli chodzi o szeroki wybór w dobrych cenach to jednak jesień jest najlepszym czasem. Wiosną tylko szczęście ;)

Napisano

W tym budżecie można już szukać rowerów marki Radon

Jeżeli chodzi o wygląd to R1 4.0 bardzo mi się spodobał - czarny i minimalistyczny. Sporo wychodzi ponad budżet, ale powiedzcie mi - Tiagra/105 w tej klasie cenowej to norma? Bo rozumiem, że Tiagra jest najniższą klasą Shimano, a 105 jest zaraz ponad nią? (tak jak w MTB - Tourney, Altus, Acera, Alivio, Deore etc.)

Dziękuję za propozycję. Jeżeli ktoś by miał inne to proszę śmiało informować. :)

Napisano

Sora jest najniższą półką szosową. To jest mniej więcej poziom Alivio/Deore. Jest jeszcze niższa grupa bez nazwy pod serią 2300, to taka szosowa Acera. Tiagra/105 jak na pierwszą szosę jest dobrym wyborem. Z resztą w tym rowerze Tiagra to tylko łańcuch i kaseta, reszta to 105...

Napisano

Jeżeli to ma być zakup na zasadzie sondowania tematu, to nie ma co się pchać w droższe modele. 3500 na pierwszą szosę to naprawdę spory budżet i wystarczy na zakup godnego pojazdu, który sporo posłuży i przede wszystkim pozwoli ocenić, czy to jest "już", czy może oczekuję od sprzętu czegoś więcej. Najgorsze co można zrobić, to wydać kasę i nie wykorzystywać sprzętu.

Napisano

Najgorsze co można zrobić, to wydać kasę i nie wykorzystywać sprzętu.

Oczywiście. Prawdę mówiąc, z kolarzówkami nie miałem do czynienia, ale postanowiłem sprawdzić na własnej skórze. Gdyby nie podpasowała to jest to dobry sprzęt i zawsze można sprzedać z niedużą stratą. Nikt w moim otoczeniu nie jeździ kolarkami, więc muszę się poświęcić.

Chociaż motywacja do intensywnej pracy jest, co mi odpowiada :)

Napisano

@@Zazi, fajnie, że spojrzałeś na sprawę trzeźwo, bo doszedłem do wniosku, że nie ma co się zachwycać wyglądem, skoro kasa ogranicza (trzeba jeszcze rower dobrze wyposażyć, kupić ubranie etc.). :) A Merida też fajnie wygląda, a osprzęt w większości Tiagra, co mi się wydaje dobrym zestawem. Co sądzicie o tej szosie Meridy, o której Zazi wspomniał post wcześniej?

Fajnie byłoby, abym skompletował kilka rowerów pomiędzy np. 3200-3700, a potem wyliczył wady i zalety. Jednak obserwując ofertę znanych marek, nie znajduję niczego ciekawego na rynku...  :icon_confused:

Napisano

Przejrzałem ofertę dość sporej części popularnych marek i nie znalazłem niczego godnego uwagi (przy zakupie chcę mieć wybór). Wyżej wspomniane Radon i Canyon dużo przewyższają budżet, nie sądzę, by była potrzeba inwestowania na start aż tak dużo (a dodatkowo trzeba się doposażyć w ubranie, akcesoria etc).

Mogę prosić o przedstawienie dodatkowych szos w moim budżecie, jeżeli znacie jakieś ciekawe maszynki? Przyjmijmy, że bariera 3700 jest nieprzekraczalna.

Napisano

Wez uzywke, wyjdziesz na tym znaczonie lepiej. Ja we wrzesniu kupilem Authora za 2.5k na Dura Ace, wadze 7.5kg i jestem w 100% zadowolony.

Szosowki maja wiekszy przebieg od MTB, mozna wyhaczyc tanio sprzet w swietnym stanie

Tapniete z Granda

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...