Skocz do zawartości

[Łańcuch] Po wymianie przeskakuje

fazaprzemek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Chciałem się Was poradzić , ponieważ po wymianie łańcucha na Shimano HG40 http://allegro.pl/lancuch-shimano-cn-hg40-8-7-6-rzedow-114-ogniw-i3601234544.html w rowerze Trek 4300 (2010) przeskakuje łańcuch przy naciśnięciu na pedał, pomimo, że nie wkładam w to dużo siły. Dzieje siętak na każdym biegu.

Przerzutki w tym rowerze to Acera - tył i Altus - przód. Według tabeli, którą znalazłem w internecie ten łańcuch powinien pasować do mojego roweru. W czym może być problem ? Przy okazji, gdy wymieniałem łańcuch wyczyściłem i nasmarowałem piasty w kołach. 

Napisano

Moze masz juz zajechane zebatki. Ja od kiedy łancuch Connexa zjadl mi zebatki xt w korbie po 7k km jestem strasznie przeczulony na tym pkt.

Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2

• Mod Team
Napisano

No nie wiem jeżeli rower ma np dekadę a używał całej kasety jak ja to robię to tak może być, jeżeli nie, przyczyna może być inna, np źle zakuty łańcuch lub zła spinka. Fakt, trzeba obejrzeć kasetę, podrzuć zdjęcia.

Napisano

U mnie w takim przypadku pomogła wymiana tarczy z przodu.

Jak mocniej przycisnąłem patrząc na korbę zobaczyłem jak ładnie łańcuch po niej skacze.

• Mod Team
Napisano

Nie rzuciło mi sie w oczy ze 2010 ... ostatnio często mi sie nie rzuca ... no ale to nie znaczy ze rower nie ma na karku sporego przebiegu ale to sie dowiemy po zdjęciach.

Napisano

A ja dalej będę drążył temat smarowania piasty bo nie wiem czemu w kośćiach czuję że ta ingerencja mogła mnieć znaczenie ;> Tak więc w jaki sposób była smarowana ? ;>

Napisano

Byłem dziś w serwisie rowerowym i stwierdzili, że moja korba i kaseta są już mocno zużyte. Zasugerowali mi  wymianę ich, ale wezmę się za to w zimę, kiedy nie będę używał roweru. Na razie ten sezon jeszcze przejeżdżę na obecnym napędzie, póki jeszcze jest zdatny do jazdy. 

Napisano

Ale jak jeździć na czymś co przeskakuje na każdym biegu, chyba, że jednak nie na każdym ;)

Po drugie skoro smarowałeś piasty to wielce prawdopodobne, że musisz lekko podregulować przerzutkę tył - być może nie wrzuca precyzyjnie i łańcuch się ślizga.

Napisano

Ale jak jeździć na czymś co przeskakuje na każdym biegu, chyba, że jednak nie na każdym ;)

Po drugie skoro smarowałeś piasty to wielce prawdopodobne, że musisz lekko podregulować przerzutkę tył - być może nie wrzuca precyzyjnie i łańcuch się ślizga.

Zmieniłem łańcuch na ten stary, najwyraźniej jest on już dopasowany do tej kasety. Zdarza mu się przepuścić, ale nie jest to tak bardzo uciążliwe jak na nowym łańcuchu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...