Skocz do zawartości

[przerzuta przednia] - przerzutka rozregulowana po transporcie na dachu samochodu

stasiekkiepski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z przrzutką przednią Shimano Altus. Trzy tygodnie temu kupiłem rower górski i od tego czasu przejechałem ok. 120 km - raczej po płaskim terenie. Dzisiaj pierwszy raz transportowałem go samochodem na bagażniku dachowym (ok. 80 km) i po ściągnięciu z dachu na przedniej przrzutce nie chcą zmieniać się biegi. Czy to normalne i trzeba się przyzwyczaić do regulacji przrzutki po każdym transporcie, czy jest może jakiś sposób, żeby temu zaradzić?

Pozdrawiam

Napisano

Może przygniotłeś zaciskiem od bagażnika pancerz linki, lub uderzyłeś o coś przerzutką przy montażu na dachu.

Manetka pracuje?

Linka się przemieszcza?

Popatrz dokładnie, to nie jest zbyt skomplikowany system a my na odległość tu niewiele zrobimy. Za mało danych.

Napisano

Czy to normalne i trzeba się przyzwyczaić do regulacji przrzutki po każdym transporcie, czy jest może jakiś sposób, żeby temu zaradzić?

Nie, to nie jest normalne. Najprawdopodobniej po zakupie serwis niewłaściwie dokręcił śruby / wyregulował przerzutkę i coś się poluzowało, a transport to po prostu zbieg okoliczności, dodatkowe drgania, które przepełniły kielich goryczy.

Napisano

Jak linka przerzutki jest pociągnięta dołem ramy (dolny ciąg) to jest w sumie szansa że chwytem od bagażnika ją ścisnąłeś i coś się stało, ale jeżeli już to ewentualnie za słabo była dokręcona do przerzutki i puściła. Jeżeli to nowy rower i przejechałeś 120 km to o ile się nie myle powinieneś się właśnie zgłośić na pierwszy (obowiązkowy) przegląd, tam się powinieneś dowiedzieć co się stało i pozbędziesz sie usterki ;)

• Mod Team
Napisano

Ja bym obstawiał ze w ferworze walki z bagażnikiem, zakładanie i mocowanie roweru przerzutka dostała strzał i sie przekrzywiła. Złapanie łapą linki nie ma żadnego wpływu na przerzutkę to tak jak by ktoś manetką pokręcił i to nie znacznie. Ewentualnie linka była za słabo zakręcona i zahaczenie o nią mogło spowodować przesuniecie prowadnicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...