stasiekkiepski Napisano 19 Października 2013 Napisano 19 Października 2013 Mam problem z przrzutką przednią Shimano Altus. Trzy tygodnie temu kupiłem rower górski i od tego czasu przejechałem ok. 120 km - raczej po płaskim terenie. Dzisiaj pierwszy raz transportowałem go samochodem na bagażniku dachowym (ok. 80 km) i po ściągnięciu z dachu na przedniej przrzutce nie chcą zmieniać się biegi. Czy to normalne i trzeba się przyzwyczaić do regulacji przrzutki po każdym transporcie, czy jest może jakiś sposób, żeby temu zaradzić? Pozdrawiam
Mod Team michuuu Napisano 20 Października 2013 Mod Team Napisano 20 Października 2013 Czy to normalne i trzeba się przyzwyczaić do regulacji przrzutki po każdym transporcie, To nie jest normalne, sprawdź czy wszystko jest dokręcone.
Roonin Napisano 20 Października 2013 Napisano 20 Października 2013 Może przygniotłeś zaciskiem od bagażnika pancerz linki, lub uderzyłeś o coś przerzutką przy montażu na dachu. Manetka pracuje? Linka się przemieszcza? Popatrz dokładnie, to nie jest zbyt skomplikowany system a my na odległość tu niewiele zrobimy. Za mało danych.
mklos1 Napisano 20 Października 2013 Napisano 20 Października 2013 Czy to normalne i trzeba się przyzwyczaić do regulacji przrzutki po każdym transporcie, czy jest może jakiś sposób, żeby temu zaradzić? Nie, to nie jest normalne. Najprawdopodobniej po zakupie serwis niewłaściwie dokręcił śruby / wyregulował przerzutkę i coś się poluzowało, a transport to po prostu zbieg okoliczności, dodatkowe drgania, które przepełniły kielich goryczy.
kinder85 Napisano 20 Października 2013 Napisano 20 Października 2013 Jak linka przerzutki jest pociągnięta dołem ramy (dolny ciąg) to jest w sumie szansa że chwytem od bagażnika ją ścisnąłeś i coś się stało, ale jeżeli już to ewentualnie za słabo była dokręcona do przerzutki i puściła. Jeżeli to nowy rower i przejechałeś 120 km to o ile się nie myle powinieneś się właśnie zgłośić na pierwszy (obowiązkowy) przegląd, tam się powinieneś dowiedzieć co się stało i pozbędziesz sie usterki
Mod Team Puklus Napisano 20 Października 2013 Mod Team Napisano 20 Października 2013 Ja bym obstawiał ze w ferworze walki z bagażnikiem, zakładanie i mocowanie roweru przerzutka dostała strzał i sie przekrzywiła. Złapanie łapą linki nie ma żadnego wpływu na przerzutkę to tak jak by ktoś manetką pokręcił i to nie znacznie. Ewentualnie linka była za słabo zakręcona i zahaczenie o nią mogło spowodować przesuniecie prowadnicy.
stasiekkiepski Napisano 20 Października 2013 Autor Napisano 20 Października 2013 Dzięki za wszystkie rady. Na pewno mi pomogą. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.