Skocz do zawartości

[stery] Proszę o identyfikację rodzaju sterów

Venomiz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Od jakiegoś czasu zauważyłem luzy w sterach i wczoraj zdecydowałem się wyjąć widelec i zbadać problem. Po wyjęciu widelca okazało się, że dolne łożysko jest w kilku miejscach pęknięte i dosłownie rozsypało się podczas wyciągania widelca. W związku z zaistniałą sytuacją zdecydowałem się na zmianę sterów, gdyż nie chcę się bawić w szukanie części zamiennych.

Niestety, im więcej czytam, tym bardziej nie wiem jaki mam rodzaj sterów. Poniżej załączam zdjęcie górnej części główki ramy:

uwzf.jpg

Początkowo myślałem, że to stery zintegrowane, ale w tym momencie nie mam pojęcia czy nie są to przypadkiem półzintegrowane, gdyż czarna miska wydaje się być oddzielnym elementem. Próbowałem ją wyjąć, ale nie udało mi się. Nie chciałem próbować na siłę, żeby niczego nie zniszczyć. Na stronie Kony znalazłem tylko informację, że mam stery TH, nic więcej. Czy mogę prosić o identyfikację rodzaju sterów na zdjęciu oraz informację, jakie stery będą kompatybilne z moją ramą?

Napisano

Dzięki wielkie :)

Czyli rozumiem, że każde stery półzintegrowane będą pasowały do tej ramy? Bo o zintegrowanych się tyle naczytałem, że już niczego nie jestem pewien :P

• Mod Team
Napisano

Nie mieszaj, tapered to świeży standard, małe szanse żeby na to, a nawet jeśli to chyba sam by zauważył że dolną miskę ma większą, ze zdjęcia na 1" też to nie wygląda. Z tego co widać powinny to być zwykłe stery półzintegrowane 1i1/8 (dla pewności jeszcze zmierzyć).

Najprościej wybić miski z ramy i dokupić na wzór, generalnie większość półzintegrowanych powinna pasować.

Domowym sposobem najlepiej użyć twardego drewnianego klocka, trzonka od młotka, uciętego kija od szczotki, może być coś metalowego ale trzeba działać z wyczuciem, pukać w miskę od wewnątrz, po trochu raz z jednej raz z drugiej, czasami siedzą tak ciasno że trzeba mocniej przyłożyć, grunt to rozłożyć siłę równomiernie na wszystkie strony.  Jeśli masz obawy oddaj serwisowi, powinni mieć dedykowane narzędzie.

Napisano

@Maniak, jeżeli pierwsze zdanie było do mnie to chce powiedzieć że nie chodziło mi o tapered tylko bardziej o rozmiary np. 1" / 1,5"/ 1 i 1/8"

Wysłane z mojego ST21i

Napisano

Powinny pasować

Przed chwilą zmierzyłem średnicę miski i wygląda na to, że ma ona 46 mm, natomiast prawie wszystkie stery półzint. mają miski 44 mm :/

Znalazłem coś takiego: http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=8906&&id_pod_kat=48&&id_kat=3&&id_pp=189

Tylko co oznacza press fit? Chodzi o to, że miski są wkładane w ramę na wcisk, tak jak u mnie?

Wysłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2

• Mod Team
Napisano

To znaczy że są wciskane, wszystkie pół zintegrowane stery to press-fit.

Widzisz dobrze że zmierzyłeś bo byłaby skucha ale mowa tu o średnicy osadzenia, nie o średnicy rury sterowej itp.  W sumie większość ram ma te 44mm.

Napisano

górne widać że półzintegrowane (zero stack)  - ZS44

a jakie są dolne ? EC44 ? EC49 ? (zewnętrzne)

czy może też półzintegrowane (zero-stack)  ZS44 ? ZS49 ? ZS56 ?

bez zdjęcia nie da się powiedzieć

Napisano

Udało mi się wybić miski starych sterów i faktycznie mam główkę 44 mm. Po prostu czarny pierścień widoczny na zdjęciu w pierwszym poście również jest częścią miski, a sama główka jest nieco węższa, niż na to wyglądało. A co z pozostałymi wymiarami? Czy wszystkie stery półzintegrowane 44 mm będą pasowały? Te, które chcę kupić mają wymiary 28,6 x 44 x 30 mm. Co oznaczają pierwszy i ostatni wymiar?

Napisano

Dzięki, czyli rozumiem, że te wymiary są zawsze takie same dla rur sterowych w danym rozmiarze, tzn w moim przypadku 1⅛"?

Napisano

Dzięki, czyli rozumiem, że te wymiary są zawsze takie same dla rur sterowych w danym rozmiarze, tzn w moim przypadku 1⅛"?

szukaj po prostu sterów pod 'zwykłą' ramę (nie tapered) z miskami półzintegrowanymi  (ZS44 / ZS44)

wymiar który podałeś - 28.6mm - to średnica rury sterowej w górnej części - 1.125'' = ~28.6mm

na dole rura sterowa jest trochę większa (po to żeby bieżnia ciasno siedziała)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...