Venomiz Napisano 14 Października 2013 Napisano 14 Października 2013 Witam, Od jakiegoś czasu zauważyłem luzy w sterach i wczoraj zdecydowałem się wyjąć widelec i zbadać problem. Po wyjęciu widelca okazało się, że dolne łożysko jest w kilku miejscach pęknięte i dosłownie rozsypało się podczas wyciągania widelca. W związku z zaistniałą sytuacją zdecydowałem się na zmianę sterów, gdyż nie chcę się bawić w szukanie części zamiennych. Niestety, im więcej czytam, tym bardziej nie wiem jaki mam rodzaj sterów. Poniżej załączam zdjęcie górnej części główki ramy: Początkowo myślałem, że to stery zintegrowane, ale w tym momencie nie mam pojęcia czy nie są to przypadkiem półzintegrowane, gdyż czarna miska wydaje się być oddzielnym elementem. Próbowałem ją wyjąć, ale nie udało mi się. Nie chciałem próbować na siłę, żeby niczego nie zniszczyć. Na stronie Kony znalazłem tylko informację, że mam stery TH, nic więcej. Czy mogę prosić o identyfikację rodzaju sterów na zdjęciu oraz informację, jakie stery będą kompatybilne z moją ramą?
MokryxD Napisano 14 Października 2013 Napisano 14 Października 2013 Jak na moje oko to stery półzintegrowane. Taki sam typ jak http://velo.pl/czesci/stery-i-podkladki/accent/hsi-s01 Ale poczekaj na weryfikację kogoś bardziej doświadczonego, ponieważ mogę się mylić.
Piksel Napisano 14 Października 2013 Napisano 14 Października 2013 Półzintegrowane, zintegrowane mają bezpośrednio w ramie miejsce na łożyska, które jest jej integralną częścią.
Venomiz Napisano 14 Października 2013 Autor Napisano 14 Października 2013 Dzięki wielkie Czyli rozumiem, że każde stery półzintegrowane będą pasowały do tej ramy? Bo o zintegrowanych się tyle naczytałem, że już niczego nie jestem pewien
Schwefel Napisano 14 Października 2013 Napisano 14 Października 2013 Daj konkretne przykłady to się oceni i wtedy będziesz miał pewność, a tak to wróżenie z fusów bo sprzedawcy nagminnie mylą zintegrowane z półzintegrowanymi.
Replay Napisano 14 Października 2013 Napisano 14 Października 2013 Nie każde ponieważ różnią się także rozmiarem Wysłano z Samsung Galaxy S IV za pomocą Tapatalk 2
Mod Team Maniak Napisano 15 Października 2013 Mod Team Napisano 15 Października 2013 Nie mieszaj, tapered to świeży standard, małe szanse żeby na to, a nawet jeśli to chyba sam by zauważył że dolną miskę ma większą, ze zdjęcia na 1" też to nie wygląda. Z tego co widać powinny to być zwykłe stery półzintegrowane 1i1/8 (dla pewności jeszcze zmierzyć). Najprościej wybić miski z ramy i dokupić na wzór, generalnie większość półzintegrowanych powinna pasować. Domowym sposobem najlepiej użyć twardego drewnianego klocka, trzonka od młotka, uciętego kija od szczotki, może być coś metalowego ale trzeba działać z wyczuciem, pukać w miskę od wewnątrz, po trochu raz z jednej raz z drugiej, czasami siedzą tak ciasno że trzeba mocniej przyłożyć, grunt to rozłożyć siłę równomiernie na wszystkie strony. Jeśli masz obawy oddaj serwisowi, powinni mieć dedykowane narzędzie.
Venomiz Napisano 15 Października 2013 Autor Napisano 15 Października 2013 Dzięki za rady, mam zwyczajną główkę pod sterówkę 1⅛. Czy będą mi pasować takie stery? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=3600797251 Nie wiem, co oznaczają wymiary podane w opisie, ale wszystkie, na które patrzyłem mają identyczne. Wysłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2
Mod Team Maniak Napisano 15 Października 2013 Mod Team Napisano 15 Października 2013 Powinny pasować, z nieco tańszych i sprawdzonych sterów masz boplight'y czyli vp-45ac.
Replay Napisano 15 Października 2013 Napisano 15 Października 2013 @Maniak, jeżeli pierwsze zdanie było do mnie to chce powiedzieć że nie chodziło mi o tapered tylko bardziej o rozmiary np. 1" / 1,5"/ 1 i 1/8" Wysłane z mojego ST21i
Mod Team Maniak Napisano 15 Października 2013 Mod Team Napisano 15 Października 2013 Do sprawdzenia tego starczy linijka.
Venomiz Napisano 15 Października 2013 Autor Napisano 15 Października 2013 Powinny pasować Przed chwilą zmierzyłem średnicę miski i wygląda na to, że ma ona 46 mm, natomiast prawie wszystkie stery półzint. mają miski 44 mm :/ Znalazłem coś takiego: http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=8906&&id_pod_kat=48&&id_kat=3&&id_pp=189 Tylko co oznacza press fit? Chodzi o to, że miski są wkładane w ramę na wcisk, tak jak u mnie? Wysłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2
Mod Team Maniak Napisano 15 Października 2013 Mod Team Napisano 15 Października 2013 To znaczy że są wciskane, wszystkie pół zintegrowane stery to press-fit. Widzisz dobrze że zmierzyłeś bo byłaby skucha ale mowa tu o średnicy osadzenia, nie o średnicy rury sterowej itp. W sumie większość ram ma te 44mm.
razorjack Napisano 16 Października 2013 Napisano 16 Października 2013 górne widać że półzintegrowane (zero stack) - ZS44 a jakie są dolne ? EC44 ? EC49 ? (zewnętrzne) czy może też półzintegrowane (zero-stack) ZS44 ? ZS49 ? ZS56 ? bez zdjęcia nie da się powiedzieć
Replay Napisano 16 Października 2013 Napisano 16 Października 2013 I dlatego o tym wspomniałem ;] Wysłane z mojego ST21i
Mod Team Maniak Napisano 16 Października 2013 Mod Team Napisano 16 Października 2013 Bez zmierzenia nikt nie wywróży Dlatego napisałem wybić, zmierzyć i kupić na wzór starych.
Venomiz Napisano 18 Października 2013 Autor Napisano 18 Października 2013 Udało mi się wybić miski starych sterów i faktycznie mam główkę 44 mm. Po prostu czarny pierścień widoczny na zdjęciu w pierwszym poście również jest częścią miski, a sama główka jest nieco węższa, niż na to wyglądało. A co z pozostałymi wymiarami? Czy wszystkie stery półzintegrowane 44 mm będą pasowały? Te, które chcę kupić mają wymiary 28,6 x 44 x 30 mm. Co oznaczają pierwszy i ostatni wymiar? Wysłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2
Schwefel Napisano 18 Października 2013 Napisano 18 Października 2013 Wymiar góry i dołu rury sterowej.
Venomiz Napisano 19 Października 2013 Autor Napisano 19 Października 2013 Dzięki, czyli rozumiem, że te wymiary są zawsze takie same dla rur sterowych w danym rozmiarze, tzn w moim przypadku 1⅛"? Wysłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2
razorjack Napisano 19 Października 2013 Napisano 19 Października 2013 Dzięki, czyli rozumiem, że te wymiary są zawsze takie same dla rur sterowych w danym rozmiarze, tzn w moim przypadku 1⅛"? Wysłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2 szukaj po prostu sterów pod 'zwykłą' ramę (nie tapered) z miskami półzintegrowanymi (ZS44 / ZS44) wymiar który podałeś - 28.6mm - to średnica rury sterowej w górnej części - 1.125'' = ~28.6mm na dole rura sterowa jest trochę większa (po to żeby bieżnia ciasno siedziała)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.