qb41 Napisano 12 Października 2013 Napisano 12 Października 2013 Witam Mam pytanie jaką długość powinien mieć suport do w/w korby w przypadku gdy będzie tylko jeden blat? Pozdrawiam
M333 Napisano 12 Października 2013 Napisano 12 Października 2013 Odległość pomiędzy zębatkami to ok 5mm. Tak więc aby zachować tę samą linie łańcucha należałoby zamontować oś krótszą o 5mm- na stronę (dla obu stron to będzie 10mm). Tyle teoria, bo z praktyki wiem, że osie są zazwyczaj niesymetrycznie zbudowane. Jeżeli blat będzie w miejscu środkowej zębatki (tak, blat montowany w innym miejscu) to długość taka sama jak dla 3 zębatek. To jest moim zdaniem najwygodniejsze rozwiązanie.
qb41 Napisano 13 Października 2013 Autor Napisano 13 Października 2013 Tylko jaki suport mam kupić bo są różne informacje a na stronie shimano nie mogę tego znaleźć, czy 116 będzie ok czy może dłuższy np 122/126. A zębatkę chciałbym zostawić na blacie.
nemo2009 Napisano 13 Października 2013 Napisano 13 Października 2013 Dla tej korby suport ma 126 mm długości. Wysyłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 991D za pomocą Tapatalk 2
qb41 Napisano 13 Października 2013 Autor Napisano 13 Października 2013 Ok czyli 126mm bazowo a jak wezmę powiedzmy 116mm przesunie się o te 5mm do środka i będę mógł zębatkę zamontować na blacie bez problemu czy nie będzie to przeszkadzało z samym osadzeniem ramion?.
Mod Team Puklus Napisano 13 Października 2013 Mod Team Napisano 13 Października 2013 Jak weźmiesz 116 to sie korbę przesunie o 10mm, bo suporty sa niesymetryczne. Czyli trójka będzie w miejscu jedynki mniej więcej i nie zakręcisz korby bo zahaczysz o ramę najprawdopodobniej.
qb41 Napisano 13 Października 2013 Autor Napisano 13 Października 2013 Dokładnie o to mi chodziło, Dzięki Puklus:)
porcelanowy Napisano 13 Października 2013 Napisano 13 Października 2013 Powitoł Jak weźmiesz 116 to sie korbę przesunie o 10mm, bo suporty sa niesymetryczne. Czyli trójka będzie w miejscu jedynki mniej więcej i nie zakręcisz korby bo zahaczysz o ramę najprawdopodobniej.Czy to stała zależność? Znaczy: czy zmieniając długość suportu (kwadrat mnie głównie interesuje ) zmienia się tylko prawy wymiar a lewy zostaje bez zmian?
Mod Team Puklus Napisano 13 Października 2013 Mod Team Napisano 13 Października 2013 Tak to stała zależność suportów poza osiami zintegrowanymi, tam długość osi jest stała. Dlatego też jeżeli rozbieramy suport, np kwadrat i wybijamy łożyska należy zapamiętać strony bo sie okaże ze źle sie złoży i nagle zakładamy korbę a tu wyregulować sie nie da mimo ze nie powinno być mowy o regulacji
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.