Skocz do zawartości

[korba M361 octalink] jaka długość suportu

qb41

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Odległość pomiędzy zębatkami to ok 5mm. Tak więc aby zachować tę samą linie łańcucha należałoby zamontować oś krótszą o 5mm- na stronę (dla obu stron to będzie 10mm).  Tyle teoria, bo z praktyki wiem, że osie są zazwyczaj niesymetrycznie zbudowane.

Jeżeli blat będzie w miejscu środkowej zębatki (tak, blat montowany w innym miejscu) to długość taka sama jak dla 3 zębatek. To jest moim zdaniem najwygodniejsze rozwiązanie.

Napisano

Tylko jaki suport mam kupić bo są różne informacje a na stronie shimano nie mogę tego znaleźć, czy 116 będzie ok czy może dłuższy np 122/126. A zębatkę chciałbym zostawić na blacie.

Napisano

Ok czyli 126mm bazowo a jak wezmę powiedzmy 116mm przesunie się o te 5mm do środka i będę mógł zębatkę zamontować na blacie bez problemu czy nie będzie to przeszkadzało z samym osadzeniem ramion?.

• Mod Team
Napisano

Jak weźmiesz 116 to sie korbę przesunie o 10mm, bo suporty sa niesymetryczne. Czyli trójka będzie w miejscu jedynki mniej więcej i nie zakręcisz korby bo zahaczysz o ramę najprawdopodobniej.

Napisano

Powitoł

Jak weźmiesz 116 to sie korbę przesunie o 10mm, bo suporty sa niesymetryczne. Czyli trójka będzie w miejscu jedynki mniej więcej i nie zakręcisz korby bo zahaczysz o ramę najprawdopodobniej.

Czy to stała zależność?

Znaczy: czy zmieniając długość suportu (kwadrat mnie głównie interesuje :) ) zmienia się tylko prawy wymiar a lewy zostaje bez zmian?

• Mod Team
Napisano

Tak to stała zależność suportów poza osiami zintegrowanymi, tam długość osi jest stała. Dlatego też jeżeli rozbieramy suport, np kwadrat i wybijamy łożyska należy zapamiętać strony bo sie okaże ze źle sie złoży i nagle zakładamy korbę a tu wyregulować sie nie da mimo ze nie powinno być mowy o regulacji :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...