patryku6 Napisano 7 Października 2013 Napisano 7 Października 2013 Witam, szukam amortyzatora z przeznaczeniem do XC. Do przeznaczenia mam 600zł. Skok najlepiej 100mm i oczywiście powietrzny. Moja waga to 85kg. Co powiecie o tym RS: http://allegro.pl/rock-shox-recon-race-blokada-pop-lock-super-stan-i3602690943.html interesowal by mnie jakiś tez Manitou ale ciezko dostac za ta cene. Zapomnialem jeszcze o rurze sterowej, 1.1/8 a długość ok 22cm. Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 7 Października 2013 Mod Team Napisano 7 Października 2013 Stary ale jary, jak zadbany warto brać.
Jechan Napisano 7 Października 2013 Napisano 7 Października 2013 Rebe można znaleźć w tym przedziale ale 22cm sterówki to chyba nie znajdziesz ;d Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalk 4
patryku6 Napisano 7 Października 2013 Autor Napisano 7 Października 2013 chociaz teraz sie zastanawiam czy nie lepiej poczekac jeszcze troche i kupic jakis nowy np dozbierac do Epicona
czyzu6491 Napisano 7 Października 2013 Napisano 7 Października 2013 wydaje mi się, że z tego recona schodzi anoda na lagach.Kilka amortyzatorów przerabiałem i wydaje mi się , że jako takie pojęcie mam a więc tak:ujeżdżałem epicona, axona, xcr, xcm i sida.Po pierwsze axon i epicon to dokładnie to samo jeśli chodzi o model sf-11 tylko axon ma drążoną korone, więc axona można odrzucić bo po co przepłacać.porównanie epicona i sida, hmmm..... Mająć epicona ponieważ nie ważę dużo miałem problem z traceniem skoku pnieważ przy 7 psi zjadał jakiś 1 centymetr, oraz zawze narzekałem na czułość. Sid to zupełnie inna bajka ustawianie dwóch komór to dość cieżka robota, bo ilość możliwości przyprawia niektórych o ból głowy. A teraz czas na pracę :-tłumienie ma wiele możliwośći -płynność pracy powala na kolana -sztywność w porówanaiu z wyżej wymienionych również najlepsza Biorąc używanego RS'a trzeba również wziąć pod wuagę to, że przydałby sie serwis bez względu na to co pisze sprzedawca. Koszt uszczelek to około 70zł ( u mnie w sklepie który jest przedstawicielem RS i Mavic 67zł) do tego olej 5W do tłumika i 15W do dolnych lag jeśli się dogadamy ze sklepem to około 8zł za 100ml.teraz należy zadać sobie pytanie na ile uczciwy jest spzredawca, ocenić stan amortyzatora i swtierdzić czy to kolejny bubel na alledrogo czy może okazja. Jeśli to pierwsze to jednka lepszym wyborem jest nowy epicon który po małych modyfikacjach i wadze >70kg działa naprawdę przyzwoicie.
patryku6 Napisano 8 Października 2013 Autor Napisano 8 Października 2013 slyszalem o duzo pozytywnych opiniach o Epiconie. tylko ktory brac jak cos? 2011 czy 2013 rocznik?
czyzu6491 Napisano 8 Października 2013 Napisano 8 Października 2013 ja również bardzo go lubiłem dopóki nie spróbowałem czegoś z wyższej półki ale to tak jest ze wszytskim jeśli wcześniej nie jeździłeś na amortyzatorach po 2kpln to na pewno sie nie zaiwedziesz na epiconie. pytanie czy brać 2011 czy 2013 na to do końca nie umiem odpowiedzieć, podobno 13 ma lepszy tłumik ale to tylko zasłyszane opinie
Fenthin Napisano 8 Października 2013 Napisano 8 Października 2013 Lepszy? Niekoniecznie. Lżejszy? Chyba tak. Jeśli zastanawiasz się nad Epiconem LOD (LOR) lub RLD (RLR), nie ma sensu przepłacać za najnowszy rocznik.
patryku6 Napisano 9 Października 2013 Autor Napisano 9 Października 2013 jezdzilem na Manitou Nixon a jak jest z średnicą lag w tych dwóch amortyzatorach? 2013 ma 32mm, a 2011? jak bym brał to wersje LOD nie potrzebna mi manetka do blokady na kierownicy
Fenthin Napisano 9 Października 2013 Napisano 9 Października 2013 Wszystkie Epicony, począwszy od 2007 roku, mają golenie 32mm. Natomiast pisząc o tłumikach miałem na myśli egzemplarze z regulacją kompresji, które są oferowane tylko w najnowszych rocznikach. Nie rozpisywałem się jednak, bo taki widelec mocno przekracza Twój budżet.
Mod Team Puklus Napisano 9 Października 2013 Mod Team Napisano 9 Października 2013 Tamten recon tłumik MC wiec warto go było chapnąć, mam owo tłumienie i jest fajne i przyjazne dla użytkownika, bardzo dostrajalne w przeciwieństwie tych w epiconie.
patryku6 Napisano 9 Października 2013 Autor Napisano 9 Października 2013 a co powiecie na temat tych dwoch?http://bike-arena.pl/index.php?p3050,marzocchi-marathon-r-2012-100mm-1-1-8-26er http://bike-arena.pl/index.php?p3047,rock-shox-recon-321-solo-air-26er ten Marzocchi dosyć przypadł mi do gustu;D
patryku6 Napisano 10 Października 2013 Autor Napisano 10 Października 2013 wypowie sie ktos na temat tego Marzocchi?
michael26 Napisano 12 Października 2013 Napisano 12 Października 2013 właśnie, wypowie się ktoś na temat tego "Marczoka"?
Fenthin Napisano 12 Października 2013 Napisano 12 Października 2013 MarCoka jak już, to włoska firma I szczerze mówiąc, gdybym miał składać rower do XC, nie patrzyłbym na podlinkowane wyżej widelce. Brak blokady.
patryku6 Napisano 12 Października 2013 Autor Napisano 12 Października 2013 a co z praca tego amortyzatora? czy pracuje tak jak stare marathony S??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.