Skocz do zawartości

[Napęd] Regulacja napędu

Brugi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej 

Mam nietypowy problem co do napędu.. Do rzeczy - łańcuch dość "krzywo" nachodzi na kasete względem korby (na dole foto i wideo). Gdy wrzucę sobie na 3x1 i zaczne kręcić korba w druga stronę to łańcuch spada na mniejsze przełożenia (widać na wideo). Nie przeszkadzało mi to ale mam chęci aby tą krzywiznę jakoś wyregulować o ile się da.. :)

Nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba kiedyś napęd dobrze chodził na 3x1 dopóki nie dałem do serwisu ale nie jestem pewien bo tyle tych rowerów przez nogi przeszło....

Dodam że żadna część od 

Foto:

2013-10-0_nswhhsh.jpg

2013-10-0_nswhhse.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=Xa7NED91cog&feature=youtu.be

Dzięki

Napisano

Witam. Na takim przełożeniu się nie jeździ, duży przekos jest szkodliwy dla łańcucha. Wyregulować tego też nie bardzo się da, można ewentualnie przełożyć podkładki z mufy suportu na lewą stronę, wtedy przekos będzie mniejszy.

Napisano

Taaak wiem że się nie jeździ ale czasami na chwilke potrzebuje :) nie chce mi się ruszać przedniej przerzutki zwłaszcza że to DC LX - niewygodna dla mnie przednia manetka - więc chciałbym aby nie było takiego ukosu 

Napisano

Nie wolno używać przełożenia jak na filmie - czyli największej tarczy z przodu i największej z tyłu. Robisz straszny przekos łańcucha - nic dziwnego że Ci łańcuch spada. Przełożenia powinny być takie by łańcuch był stosunkowo prosty i równoległy do ramy.

• Mod Team
Napisano

Wszystko jest ok. A krzywiznę oczywiście da sie wyregulować ;) należy zastosować samo centujacą sie zębatkę najlepiej, procesorowo sterowaną , w ten sposób zębatki same sie będą ustawiać tak by łańcuch szedł prosto. 

A tak na poważniej ... używasz czasami tego co masz za oczami ?? Jak by używał to byś zauważył ze nie ma takiej technicznej możliwości żeby wykonać to o chcesz żeby nie miał negatywnego wpływu w innym miejscu ;)

No chyba ze to mokry Troll jak tak to spoko :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...