Skocz do zawartości

[Łańcuch] miejsce skrócenia

marekwini

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zakupiłem łańcuch Shimano SLX CN-HG75 (10rzedów, do Dyna-Sys, kierunkowy) ze wzmocnionym pinem do łączenia. To moje pierwsze zakuwanie, więc prosiłbym o pomoc w moich trywialnych rozterkach. Jestem zmuszony do skrócenia łańcucha, ale po przeczytaniu instrukcji mam pewne wątpliwości. Instrukcja dostępna pod adresem: http://techdocs.shim...69830706426.pdf Nie wiem czy mogę łańcuch skrócić na jednym z jego końców, czy jest to miejsce specjalne, które należy tylko skuwać za pomocą wzmocnionego pinu łączącego.

Powyższe zdanie przestrzega przed rozkuwaniem pinu łączącego, czy przestrzega przed rozkuwaniem tych dwóch ogniw w ogóle?

Cytat

Jeżeli konieczne jest wyregulowanie długości łańcucha z powodu zmiany liczby zębów koronek, należy skrócić łańcuch w innym miejscu niż miejsce, w którym łańcuch został połączony, za pomocą wzmocnionego sworznia łączącego. Łańcuch zostanie uszkodzony, jeżeli zostanie skrócony w miejscu, gdzie został połączony za pomocą wzmocnionego sworznia łączącego.

Przy okazji czy dobrze rozumiem poniższe zdanie:

Cytat

W celu uzyskania dobrego działania przerzutki łańcuch posiada stronę przednią i tylną; są one oznaczone w taki sposób, że po zainstalowaniu łańcucha będzie on zwrócony we właściwym kierunku. Uzyskanie prawidłowego działania będzie możliwe po zainstalowaniu łańcucha w odpowiednim kierunku. Jeżeli łańcuch zostanie zamontowany w przeciwnym kierunku, może spaść, powodując przewrócenie się roweru i w konsekwencji poważne obrażenia rowerzysty.

Czy dobra strona, to strona bez napisów od strony ramy, a z napisami od strony widocznej?

Napisano

Możesz nabyć spinkę i użyć jej przy skróceniu łańcucha a także zawsze gdy będziesz chciał umyć łańcuch - łatwiej zdjąć.

Łańcuchy mają jedną stronę bez napisów i drugą z napisami, ta druga powinna być widoczna gdy łańcuch zamontujesz. 

Co do spadnięcia łańcucha to trudno mi sobie to wyobrazić - spadanie zależy przede wszystkim od jakości wyregulowania przerzutek.

Napisano

Łańcuchy mają jedną stronę bez napisów i drugą z napisami, ta druga powinna być widoczna gdy łańcuch zamontujesz. 

Ale jaja. Nigdy nie przywiązywałem uwagi do tych napisów :) No chyba, że ma to znaczenie tylko przy wyższych klasach, gdzie zastosowano specjalnie indeksowanie napędu ?  - ja mam 8s.

PS. Zaraz idę z ciekawości luknąć na łańcuszek :P

Napisano

Ok, przyjmijmy, że co do kierunkowości - rozumiem, mimo iż obie strony jednak są widoczne;) Ale co tym łączeniem specjalnie wzmocnionym pinem? Czy mogę sobie skrócić z jednego z końców, czy jest to miejsce na wzmocniony pin, a ja muszę rozkuć łańcuch w innym miejscu i tam go skrócić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...