Skocz do zawartości

[korba] Srodkowa zebatka

kalisiek

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Będzie, ale ty jej nie kupisz, chyba ze jesteś głupi :P ona zniknie szybciej niż ją założysz ;) alu zębatka za 30zł ... równie dobrze z kartonu sobie wytnij.

Napisano

Bez przesady...dlaczego od razu zniknie? Po prostu szybciej się zużyje. Sugeruję poszukać oryginalnej zębatki Shimano - często na Allegro można kupić za grosze - byle BCD był taki sam. Często w tej cenie można upolować całe używane korby - tylko tutaj uważaj bo środkowa zębatka własnie jest najczęściej używana i zazwyczaj najbardziej zużyta.

Napisano

Będzie. Przy każdej zębatce masz podane BCD, czyli rozstaw otworów. Jak nie jesteś pewien to zmierz jaki masz teraz i dobierz taki sam, może być nawet XTR.

Napisano

Każda zębatka z takim samym BCD będzie pasować, tylko nie kupuj pod łańcuch IG (stare XTRy takie miały, ale nie wiem czy były na 4 czy na 5 śrub, stare Alivio, STXy) a pod HG. Praktycznie IG też będą działać, teoretycznie nie więc lepiej nie ryzykować.

Napisano

Z tym pasowaniem to różnie jest ... Środkowe zębatki kupuję z modelu FC-M590 i o ile aluminiowy pasował od strzału, ale zajechałem go w 3 miesiące. O tyle kolejny, stalowy, także do 590'tki piłowałem dobre parę godzin, zanim siadł na swoim miejscu. Najlepiej wybrać się z swoją starą zębatką do sklepu i dokładnie przymierzyć, aby zaoszczędzić czas, na robótki ręczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...