Skocz do zawartości

[Siodełko] damskie szosa do 250 zł

kasica76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zwracam się z zapytaniem głównie do Pań użytkujacych rowery szosowe, jakie siodełko polecacie? :rolleyes:

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Heja!

Powiem Ci, że ja w sumie jeżdżę na męskich siodłach.

W góralu - po naprawdę długich poszukiwaniach! rewelacyjnym okazał się Spec ROMIN.

W szosie mam oryginalne siodło Selle Italia X1 - i powiem szczerze złe nie jest - bo jest dość płaskie!

Nigdy nie pasowały mi siodła, które wyglądały jak położona literka S. Tył wyżek, przód opadający!

Szerokość min 143mm.

Napisano

Obecnie mam typowo męskie selle italia team edition bo z takim wlasnie zakupiłam rower i co dziwne to tyłek nie boli ale strasznie uwiera. Oczywiście jeżdżę z pampersem ale to nie pomaga. Nie wiem za bardzo czym się sugerować przy zakupie takiego siodła

Wysłane z mojego GT-N8010 za pomocą Tapatalk 4

Napisano

Przerabiałam 2 różne Selle Italia SLR. I nie było za ciekawie. Też dupsko mnie bolało. Co ciekawe przyłożyłam moje ulubione, stare pogięte już VELO i jakie było moje zdziwienie, że były niemal identyczne!

NIEMAL!

S.Italia mają opadające boczki w tylnej części!

Myślę, że tu brakowało tych paru MM wsparcia.

Widziałam Twoje siodło. Jak dla mnie za mało podparcia z tyłu. i opadające boki.

X1 jest płaskie na całej powierzchni i ma miejsce na kobiece kształty, choć nie jest to siodło idealne.

83252581_1_644x461_siodelko-x1-ergo-sell

Koniecznie zmień siodło. Musisz próbować!

Na szczęście jest Allegro gdzie można coś fajnego kupić, a potem sprzedać.

Warto też podjechać do rowerowego i poprzysiadać się. Pewne cechy złego siodła wyjdą od razu.

Napisano

Niezłe!

Uważaj tylko na te dziury:)

Teraz jest moda, bo to takie damskie niby, ale na ogół ranty wokoło są ...hmmm, jak to napisać, mają takie zgrubienia (są wyżej od siodła).

Ale myślę, że może być wygodne!

Mój ideał kształtu siodła (którego nie widziałam na oczy a chciałabym kiedyś się na nim przejechać) to:

slr-super-130_czarne.jpg

Kości kulszowe są pięknie podparte a rzut z boku ukazuje idealną równinę!

To mgło by być OK, ale waga jakaś masakryczna:

http://allegro.pl/siodelko-specialized-riva-white-nowe-i3535170286.html

Napisano

"Dziura" w siodle nie jest chyba damskim wynalazkiem, powiedziałbym że bardziej dla samców żeby utrzymali m.in. zdolności rozrodcze :)

Proponowałbym skorzystać z któregoś z programów dopasowania siodła do użytkownika - np firmy Selle Italia. Sklepy które to oferują mają też siodła testowe, które można pożyczyć a koszt pożyczki otrzymać zwrotnie w zakupie siodła jeśli się na ten krok zdecydujesz. Masz chyba niedaleko do Poznania i sądzę że tam można znaleźć sklep oferujący te opcje. 

Sam korzystam z siodła Selle Italia SLK - jest ono dosyć nietypowe, ponieważ obie połowy nie są połączone z tyłu przez co pracują w pewnym zakresie. Jest bardzo wygodne (a mój tyłek jest wybredny). 

Polecam spróbować też Fizika Aliante. 

Nie wiem jak w Polsce (zakładam że skoro nasz kraj leży w cywilizowanym świecie to zasada ta też będzie tam obowiązywać) ale firma Trek oferuje siodła Bontrager z programem satysfakcji gwarantowanej. Jeśli w ciągu 30 dni nie "dogadasz" się z siodłem masz je prawo zwrócic u sprzedawcy. 

Siodła są oferowane w różnych szerokościach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...