Skocz do zawartości

[łańcuch] Jaki łańcuch do 9 rzędowej kasety

vorvaver

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jaki jest najlepszy łańcuch do 9 rzędowej kasety sram ?
tak żeby nie przeskakiwał i byl kontabitylny i cena nie przekraczała 100 zł

Napisano

Kolego poczytaj o campagnolo C9 i sam sobie odpowiesz na pytanie który najlepszy. Ja używam i jestem zachwycony. Najwytrzymalszy jaki mialem.

Napisano

Jeżeli kaseta jest w dobrym stanie to raczej nie trzeba jej wymieniać. Chyba ,że jest już na skończeniu to wymiana bedzie potrzebna , ile ma przejechane kilometrów i jeżeli możesz to podeślij jakieś fotki kasety.

Napisano

Żeby łańcuch nie przeskakiwał na używanej kasecie, jej stan musi pozwolić na jego przyjęcie.

I cóż, najlepszy 9-rzędowy łańcuch to chyba faktycznie Campagnolo C9. Pytanie, czy do Twojej kasety zakup tak drogiego łańcucha ma sens. Do XG-999, PG-990 czy PG-980 ma. Do PG-970 czy PG-950 jakoś mi się to już nie kalkuluje.

Napisano

Nie wiem jak campa, ale connex na kasecie srama nie powalał jakością zmiany biegów, na shimano było pod tym względem lepiej. Inna sprawa, że jak masz kasetę pg950 czy 970, to nie opłaca się tam ładować lepszego łańcucha niż pc-971/hg-73 i w takim wypadku kup raczej łańcuch srama, będzie to lepiej działało niż na connexie, shimano czy campie, a kaseta i tak nie jest najwyższych lotów, żeby stosować do niej tylko mega trwałe łańcuchy.

Napisano

ile by mnie kosztowało wymiana kasety i łańcucha z jakieś dobrej jakości  czy by to było lepiej dla roweru? czy lepiej dostać przy wymianie samego łańcucha

Napisano

Dobra kaseta to koszt około 200zł (przynajmniej) np. XT, łańcuch też stówka minimum, ihmo dla samej zmiany nie warto wymieniać, ale jak zajeździsz napęd, to można pomyśleć o zmianie na coś lepszego.

Jaki masz rower? Bo ładowanie kasety XT w przypadku, gdy reszta napędu jest na poziomie deore/slx niezbyt ma sens, są inne części, na których bardziej widać różnicę w jakości pracy, w stosunku do kosztów, niż kaseta i łańcuch.

Napisano

Ja zacząłbym od trzech pytań:

1. Co rozumiesz przez dobrą jakość?

2. Jaki aktualnie masz napęd?

3. Jak użytkujesz rower?

Może okazać się, że zakup XT czy PG-990 i C9 mija się z celem, a dla Twoich potrzeb wystarczy kaseta Deore i niedrogi łańcuch.

Napisano

Dobra kaseta to koszt około 200zł (przynajmniej) np. XT, łańcuch też stówka minimum, ihmo dla samej zmiany nie warto wymieniać, ale jak zajeździsz napęd, to można pomyśleć o zmianie na coś lepszego.

Jaki masz rower? Bo ładowanie kasety XT w przypadku, gdy reszta napędu jest na poziomie deore/slx niezbyt ma sens, są inne części, na których bardziej widać różnicę w jakości pracy, w stosunku do kosztów, niż kaseta i łańcuch.

giant xtc

korba fsa

przerzutka przednia i tylna deore

kaseta sram

łańcuch shimano hg93

Napisano

Nie wiem jak campa, ale connex na kasecie srama nie powalał jakością zmiany biegów, na shimano było pod tym względem lepiej. Inna sprawa, że jak masz kasetę pg950 czy 970, to nie opłaca się tam ładować lepszego łańcucha niż pc-971/hg-73 i w takim wypadku kup raczej łańcuch srama, będzie to lepiej działało niż na connexie, shimano czy campie, a kaseta i tak nie jest najwyższych lotów, żeby stosować do niej tylko mega trwałe łańcuchy.

Na C9 nie jeździłem, kolega ma i sobie chwali. Ja natomiast mam połączenie PG-950 i Connex 920 i sobie to chwalę w niebiosa. Na zmianę mam łańcuch HG-53 i ten mi ani trochę nie pasuje. Szarak mi po drodze szeleści, biegi nie działają tak płynnie, jak na łańcuchu Connex. Chyba, że trafiłem jakiś lewy HG-53 ...

Napisano

Kolego poczytaj o campagnolo C9 i sam sobie odpowiesz na pytanie który najlepszy. Ja używam i jestem zachwycony. Najwytrzymalszy jaki mialem.

Ja mogę tylko potwierdzić. Widziałem u kolegi Campagnolo Record C9 po przebiegu 5,5 tys ale były maratony i wycieczki agresywne. W połączeniu z kasetą XT.

Miernik nie wchodził nawet w 0,75%. Dosłownie jak w nowym. Szczęka mi opadła :teehee:

• Mod Team
Napisano

Ładne ochraniacze ... ale mimo to i tak kaseta do reusingu sie nie nadaje raczej, co najwyżej recyclingu jak jest dość dobrej klasy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...