Skocz do zawartości

[przerzutka] Shimano XT - czy brakuje czegoś ?

peepeepee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem przerzutkę przednią Shimano XT i w paczce była tylko przerzutka.

Czy montuje się ją metalową obejmą bezpośrednio na ramę czy podkładając podkładkę gumową tak jak to jest w brata A6-ce ?

Jeśli z podkładką to powinna być w komplecie czy trzeba ją dokupić ?

Napisano

To czy przerzutka mocowana jest bezpośrednio zależy od średnicy rury na której będzie montowana. Dziś przerzutki posiadają średnicę obejmy 34,9 a jeśli potrzeba do mniejszych średnic montuje się w obejmie adaptery. Nie mam jednak pewności czy są w zestawie - wydaje mi się że nie, ponieważ dziś zdecydowana większość ram mtb posiada podsiodłówkę 34,9.

Napisano

Pytam, bo dzisiaj dostałem paczkę z gratami i okazuje się, że brakowało jednej manetki do przerzutki, nie ma śrubek do manetek (do montowania manetki przerzutki do manetki hamulca ... i-spec to się chyba zwie) i mam dylemat z tą gumą ...

Sama przerzutka pasuje do rury, nie potrzeba adaptera, tylko czy montuje się ją bezpośrednio ?

Ma metalową obejmę, sądzę, że może uszkodzić lakier przy montażu bezpośrednim.

Czy może powinna być jaka gumowa cienka podkładka pod nią ?

A jeśli tak to w komplecie daje Shimano czy ewentualnie trzeba dokupić ?

Napisano

Witam

Kupiłem przerzutkę przednią Shimano XT i w paczce była tylko przerzutka.

Czy montuje się ją metalową obejmą bezpośrednio na ramę czy podkładając podkładkę gumową tak jak to jest w brata A6-ce ?

Jeśli z podkładką to powinna być w komplecie czy trzeba ją dokupić ?

Zalezy od modelu przerzutki zdaje sie - kupiona ostatnio przednia Deore miala adapter do mniejszej srednicy niejako zamontowany w obejmie - zorientowalem sie ze on tam jak nie moglem jej zamontowac na rurze 34.9 a bylem pewien ze kupilem przerzutke ktora miala pasowac na ta wlasnie srednice...

Sama przerzutka pasuje do rury, nie potrzeba adaptera, tylko czy montuje się ją bezpośrednio ?

Ma metalową obejmę, sądzę, że może uszkodzić lakier przy montażu bezpośrednim.

Czy może powinna być jaka gumowa cienka podkładka pod nią ?

A jeśli tak to w komplecie daje Shimano czy ewentualnie trzeba dokupić ?

A - o to pytasz. Montuje sie bezposrednio, bez zadnych gumowych podkladek.

Napisano

Witam

Przednia ustawiona , natomiast dzisiaj dostałem brakującą manetkę tylnej przerzutki i kolejny problem.

Przerzutka przednia działa dobrze, płynnie przerzuca biegi, łańcuch w żadnej pozycji nie ociera o nią.

Przerzutka tylna także, poza tym, że nie może wrzucić łańcucha na największą zębatkę w kasecie.

Aby przerzutka mogła ustawić łańcuch na najmniejszej zębatce, to śruba odpowiedzialna za to jest wkręcona prawie na maksimum, żeby łańcuch nie spadał.

Aby przerzutka mogła ustawić łańcuch na największej zębatce, to śruba odpowiedzialna za to jest wykręcona na maksimum, przerzutka "łamie się" do końca a łańcuch nie wchodzi na nią.

Podejrzewam brak jakiegoś dystansu, wtedy śruby L i H byłyby w swoim zakresie gdzieś na środku a tak jedna jest skrajnie wkręcona, żeby łańcuch nie spadał na zewnątrz a druga wykręcona a łańcuch nie wchodzi na największą.

Poza tym na przerzutce jest przełącznik ON/OFF i doczytałem jedynie tyle, że powinien być na OFF przy zdejmowaniu koła a podczas użytkowania wnioskuję,na ON.

Co Waszym zdaniem może być powodem ?

Koła WH-MT55 , przerzutka tylna RD-M786 SGS, manetki SL-M780.

Napisano

Podciągnij linkę i po problemie.

To chyba nie to.

Jak podciągnę linkę przy przerzutce czy na regulacji przy manetce to manetka z oporem wrzuca ostatnie przełożenie a łańcuch i tak nie wskakuje na największą zębatkę.

Napisano

Odchylenie przerzutki od kasety jest dobrze ustawione? 

A jak to ustawić ?

W przerzutce mam dwie śrubki L i H , wiadomo po co , trzecia to naciąg, przełącznik On/Off i to wszystko.

Patrząc od tyłu kółka wózka i zębatka jest w osi.

Do ramy Egoist zamówiłem hak , jak się okazało identyczny był już w ramie, więc mam dwa, przykładałem i są identyczne.

Jedyne co mnie zastanawia to fakt, że w A6 hak patrząc od tyłu roweru jest prosty, oba dodane do Authora są profilowane.

Teraz zerkam na stronę Velo i napisane jest tak :

Hak tylnej przerzutki Shimano Direct Mount (możliwy zakup standardowego haka :

http://velo.pl/czesci/haki/author/39-710111)

Który powinienem mieć ? Póki co mam dwa takie :

http://velo.com.pl/czesci/haki/author/39-710125

Wydaje mi się, jestem na 99% pewny, że powinien być prosty i to by wyjaśniało brak możliwości wyboru największej zębatki ... to profilowanie na zewnątrz.

Napisano

W przerzutce mam dwie śrubki L i H

Jest jeszcze trzecia śruba służąca do regulacji odległości górnego kółeczka od kasety, może to masz za bardzo dokręcone. 

Napisano

Jest jeszcze trzecia śruba służąca do regulacji odległości górnego kółeczka od kasety, może to masz za bardzo dokręcone. 

To jest ok, kółko jest dobrze ustawione.

Podejrzewam jednak hak, mam ten pod Direct Mount i wszystko mi pasuje, jest odchylony na zewnątrz, przez co nie wskakuje na największą mimo, że śruba jest wykręcona maksymalnie a na najmniejszą wchodzi ale nie spada z niej tylko dlatego, że śruba dla odmiany jest wkręcona do maksimum.

Zwykły hak jest prosty i zgadzałoby się, przerzutka przesunie się o kilka mm w stronę koła a obie śrubki ( L i H ) będą w swoich zakresach regulacyjnych na środku.

Napisano

Przyznam się, że nie rozumiem o Co CI chodzi z tymi hakami. Hak dobierasz do ramy nie do przerzutki. Nie spotkałem się też żeby do jednej ramy były dostępne różne haki.

Napisano

Sprawa się wyjaśniła.

Sprzedawca wyjaśnił mi, że hak mam pod Direct Mount , zatem od przerzutki muszę odkręcić jeden mały element i wszystko powinno grać.

Dzisiaj to sprawdzę.

Shimano daje mnóstwo instrukcji do każdego podzespołu i bardzo dobrze a do przerzutki tylnej mam tylko kawałek papieru o tym, żeby przełącznik On/Off włączyć na Off podczas zdejmowania koła i nic poza tym.

Tak na marginesie, w necie doszukałem się, że ten przełącznik służy do usztywnienia prowadnicy łańcucha z 2-ma kółkami, żeby łańcuch tak bardzo nie dyndał na wybojach.

Na stonie Shimano natomiast nie otwiera się strona o przerzutce a Google znajdują jedynie PDF z budową samej przerzutki, nie ma natomiast nic o instalacji.

Napisano

Dzięki, fajny PDF, tego nie znalazłem.

Dodam w takim przypadku to co znalazłem (budowa) :

http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/RD/EV-RD-M786-3321_v1_m56577569830801190.pdf

Wg. tego co dostałem mailem, trzeba zdemontować elementy 1 i 2 jeśli dobrze zrozumiałem.

Link do fotki (SLX ale chyba podobnie to wygląda) jak to powinno wyglądać po montażu :

http://reviews.mtbr.com/wp-content/uploads/2012/05/shimano_drd_hanger.jpg

Potwierdziło się, trzeba odkręcić mały łącznik od przerzutki i przykręcić bezpośrednio do haka direct mount.

Regulacja poszła gładko, wszystko biegi wrzucają się lekko, śrubki L i H są mniej/więcej po środku swoich zakresów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...