werben Napisano 31 Sierpnia 2013 Napisano 31 Sierpnia 2013 A więc sprawa wygląda następując. W swoim rowerku z tyłu mam Shimano Deore i kasete Shimano HG-50 9 rz., a z przodu korbę i przerzutkę Alivio. I teraz chciał bym wymienic przednią korbę na coś w stylu 2x9. I teraz tutaj prosze was o pomoc co polecacie i czy w ogóle. jest taka możliwoś i czy to będzie się integrować z moją tylną przerzutką i kasetą.
qwaq Napisano 31 Sierpnia 2013 Napisano 31 Sierpnia 2013 A dlaczego chcesz wyminić korbę? W Alivio jak i we wszystkich wyższych grupach Shimano zębatki można wymieniać, więc 2x9 możesz zrobić nawet nie wyminiając korby.
werben Napisano 7 Września 2013 Autor Napisano 7 Września 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora. A są może jakies poradniki jak to zrobić, bo jezeli masz rację to zaoszczędze kasę i kupię przedni widelec
seraph Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 Poradniki? Wystarczy zdjąć największą zębatkę i w jej miejsce dać podkładki pod śruby lub założyć rockring - już masz 2 blatową korbę i można tak jeździć Chociaż warto wymienić środkową zębatkę na coś większego i młynek dobrać wedle uznania - wszystko jest wymienialne. Jeśli za dużo nie będziesz używał małych zębatek kasety to suport zostawiasz w spokoju, a jeśli trochę częściej to można odsunąć korbę od ramy żeby skorygować linię łańcucha, czyli zmienić suport na taki z osią dłuższą o 5 mm (+2,5 mm po każdej stronie).
werben Napisano 7 Września 2013 Autor Napisano 7 Września 2013 Dobra to już sobie poradzę a jeszcze się zapytam jaki napinacz mogę do tego zamontować?
Mod Team Puklus Napisano 8 Września 2013 Mod Team Napisano 8 Września 2013 Poradniki? Wystarczy zdjąć największą zębatkę i w jej miejsce dać podkładki pod śruby lub założyć rockring - już masz 2 blatową korbę i można tak jeździć Tylko nie ma to sensu bo 2 rzędowy układ powinien mieć policzone przełożenia a nie wyrzuconą zębatkę tak po prostu Nie wspominając ze trzeba suport dać inny.
seraph Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Tylko nie ma to sensu bo 2 rzędowy układ powinien mieć policzone przełożenia a nie wyrzuconą zębatkę tak po prostu Nie wspominając ze trzeba suport dać inny. Śmiem twierdzić, że nie doczytałeś, bo napisałem o zmianie pozostałych 2 zębatek i wymianie suportu. Może bez kalkulacji przełożeń, ale jak się świadomie jeździ to zębatki się dobierze pod siebie.
Mod Team Puklus Napisano 8 Września 2013 Mod Team Napisano 8 Września 2013 No tak ... ślepnę na starość ...
soulafein Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Podepne się pod temat: jaką przednia przerzutke polecacie pod korbe 42 (alivio m410). Aktualnie mam Alivio m412 down swing i chcialbym coś mocniejszego. Manetki to xt m760. Najchętniej uzywana Wysłane z mojego Grand X In przy użyciu Tapatalk 4
Mod Team Puklus Napisano 9 Września 2013 Mod Team Napisano 9 Września 2013 Ja mam stare deore, lekkie, tanie, mocne i dobre
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.