Skocz do zawartości

[wymiana koronek]

dg12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chyba ma cos ok 9 lat . Chce wymienic koronki w piascie a nie wiem jak sie do nich dostac i czy musze zdejmowac "bebenek "

Napisano

Wyciag teraz zebatki. Zostanie bebenek na piascie. Zlap go żabka albo wkrec w imadlo i odkrec. Odkreca sie go normalnie w lewo. Potem nakrecasz nowy wolnobieg.

Napisano

Ty masz wolnobieg. Nie kasete. Sciagasz to cale, odkrecasz bebenek i zostaje Ci tylko i wylacznie gwint na piascie. Nowy wolnobieg bedzie w calosci, nakrecisz go jak zwykla nakretke i tyle. Dociagnie sie jak bedziesz pedalowal.

Napisano

Spojrz na 1 i 3 zdjęcie zdjąłem kasete i tam są koronki ( malutkie) ii wmomencie jak bede to odkęcał one sie rozypią ii pytanie jak to potem złozyc w całosc . a pozatym ja nie chce wymieniac wolnobiegu tylko koronki w piascie .

Napisano

Aaaa :D dopiero zrozumialem.

Da sie to zlozyc oczywiscie. Jesli nie uszkodzisz bebenka podczas odkrecania...

W polowie bebenka sa zapadki. Na sprezynkach lub blaszkach. Zapamietaj jak jest to mocowane i je zdejmij.

Fajnie by bylo gdybys policzyl sobie ile kulek jest na ktorej biezni. Zeby potem wlozyc tyle samo.

Nastepnie czyscisz wszystko dokladnie. Bierzesz ta wieksza czesc wolnobiegu i smarujesz bieznie smarem. Nakladasz na niego kulki one sie przykleja i bedzie git.

Delikatnie go obracasz i robisz to samo od gory przy najmniejszej zebatce ze tak powiem

Potem zakladasz zapadki na bebenek i delikatnie wsuwasz go od dolu potem skrecasz go od gory nakretka ktora wczesniej zdjales. Pamietaj o takich cieniutkich podkladkach.

Powinno sie udac.

Napisano

Chodziło ci o kulki chyba ... powiedz po polsku co chcesz zrobić to ci ktoś udzieli sensownej rady.

Kulki , koronki  , rózni ludzie róznie mówia , ale nie o to chodzi . Aa wiec chce wymieniec kulki i nie wiem jak sie do nich dostac od strony wolnobiegu , jak równiez chciałbym uzyskac pomoc jak to pozniej poskładac w całosc. 

OK . Dzieki wielkie , tak własnie myślałem , zeby zrobic ale wolałem spytac .

• Mod Team
Napisano

Ty to hadcore jesteś by wymieniać kulki w wolnobiegu który kosztuje ok 30zł ... a tak btw koronki to zębatki ... a w wyglądzie zębatki a kulki jest maluśka różnica :P

A masz gdzie kupić takie kulki ?

Napisano

Złóz wolnobieg na nowo. Musisz zdjąć wolnobieg z piasty koła a nie rozkręcać go . Wtedy masz dostęp do kulek w piaście . Wolnobieg odkręca sie specjalnym kluczem . Najpierw musisz wymontować oś.

• Mod Team
Napisano

Może i racja ze jest on ciężki we współpracy :P Jednak jak by autor napisał od razu : ze chce wymienić łożyska, kulki w kole nawet, nie było by zamieszania :D Przy okazji odkręcenia wolnobiegu wymieniłbym go na "cywilizowany"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...