HaRdMxX Napisano 24 Sierpnia 2013 Napisano 24 Sierpnia 2013 Witam wszystkich. Oto mój problem : Mam rower : Toros Lamas (górski) i mam problem z przednią przerzutką. Mianowicie mam biegi 1,2,3 w przedniej przerzutce. Ustawione mam na 1 bieg i kiedy chcę przerzucić na 2 to przed drugim biegiem zacina się i się nie da przerzucić. Pomocy. Muszę mieć sprawny rower. Czyli tak : Na 2 bieg nie chcę się przerzucić ponieważ zacina się przed 2-gim biegiem. Nie da się wbić drugiego biegu już nie wspominając o biegu nr. 3 . Przed 2 biegiem zacina się i nic nie drgnie dalej. Czy to może być wina linki??? Linke mam od nowości i linka nie jest poszczerbiona. Pozdrawiam
dziobolek Napisano 24 Sierpnia 2013 Napisano 24 Sierpnia 2013 ...Czy to może być wina linki???... Może być - wyczyścić, może pomoże albo wymienić linkę i pancerze. A spróbuj zmieniać biegi ciągnąc za linkę przy przerzutce. Jeśli się da - wina linki lub manetki. Jeśli się nie da - coś nie tak z samą przerzutką.
HaRdMxX Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Napisano 24 Sierpnia 2013 Więc tak : (jak by co to jeszcze nie czyściłem) Linka ma luz więc nie wiem czy to coś zmienia ale jest (teraz dopiero zauważyłem) na końcu poszczerbiona troche . Czy to coś zmienia??? Jak tak to co robić ?? Naciągnąć ją czy co??? Już idę sprawdzić ciągnąc za tą linke. Powiem tyle : Nie da się . Słychać taki chałas jak przy przerzucaniu przerzutek on zawsze jest ale się nie wbija przerzutka na 2 bieg !
Fenthin Napisano 24 Sierpnia 2013 Napisano 24 Sierpnia 2013 Po pierwsze, dokładnie przeczytaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/42083-regulacja-przerzutki-przedniej/ Po drugie, jak długo masz już ten rower? Po trzecie, sprawdź stan pancerzy. Po czwarte, wymień linkę i wyczyść pancerze. Jeśli i one nadają się tylko do wymiany, wymień.
dziobolek Napisano 24 Sierpnia 2013 Napisano 24 Sierpnia 2013 Linka ma luz i manetka znajduje się na biegu 1 czyli łańcuch na najmniejszej zębatce, tak? I jak próbujesz ciągnąć (kręcąc korbą, ooczywiście podczas tej próby) to powinna, ale nie "idzie" na 2 i 3, tak?
HaRdMxX Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Napisano 24 Sierpnia 2013 Linka ma luz i znajduje się na biegu 1 czyli najmniejszej zębatce, tak? I jak próbujesz ciągnąć (kręcąc korbą, ooczywiście podczas tej próby) to nie "idzie" na 2 i 3, tak? tak nie idzie Po pierwsze, dokładnie przeczytaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/42083-regulacja-przerzutki-przedniej/ Po drugie, jak długo masz już ten rower? Po trzecie, sprawdź stan pancerzy. Po czwarte, wymień linkę i wyczyść pancerze. Jeśli i one nadają się tylko do wymiany, wymień. Czyli tak : ten link już czytałem na początku. Ten rower mam 2 lata. Stan pancerzy nie naruszony jak nowe. Linka jest prawie nowa tylko na końcu ok 1 mm jest poszczerbione. 1 kawałek drutu wystaje. A pancerze już czyściłem i nic nie dało
dziobolek Napisano 24 Sierpnia 2013 Napisano 24 Sierpnia 2013 Odkręć linkę od przerzutki i sprawdź to samo bez linki. Spróbuj zmieniać biegi samą przerzutką. Przy okazji dowiesz się, czy linka w pancerzach chodzi lekko czy nie, no i czy manetki działają w całym zakresie.
HaRdMxX Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Napisano 24 Sierpnia 2013 Odkręć linkę od przerzutki i sprawdź to samo bez linki. Spróbuj zmieniać biegi samą przerzutką. Przy okazji dowiesz się, czy linka w pancerzach chodzi lekko czy nie, no i czy manetki działają w całym zakresie. Dobra już wiem co się dzieje mimo to dzienki za pomoc. Problemem były postrzępione pancerze (w środku) i to mi blokuje przerzutki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.