Skocz do zawartości

[29er] do 7500

mat81

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

wątek pewnie się nieraz pojawił ale nie wiem jak wygląda to z doborem do moich warunków - 186 cm i 98 kg wagi.

szukam 29er do jazdy głównie (90% ) góry. udział w maratonach również - dystanse mega. nie wiem jeszcze co chce  Fullem czy  HT ?. Wiem że jak full to będzie gorszy osprzęt. 

z góry dziękuję za rady 

Napisano

a cos ze scott'a badz trek w tej cenie plus minus 500? jest cos ciekawego

jakos nie jestem przekomany do canyon'a....

dzieki za info pozdr

Napisano

Trek i Scott katalogowo mają chore ceny. Najtańszy karbonowy superfly treka, kosztuje ponad 11.000 i ma żenujący osprzęt. Scott trochę lepiej ale też jest drogi. Scale 930 to też ponad 10.000, ale można wyhaczyć go za blisko 8.500, np. tu:  http://www.arkus.sklep.pl/rower-scott-scale-930-2013-p-5226.html

Canyon zbiera bardzo pozytywne opinie, i to nie tylko w rodzimych Niemczech. Ja bym go tak szybko nie skreślał.

Napisano

Witam,

wątek pewnie się nieraz pojawił ale nie wiem jak wygląda to z doborem do moich warunków - 186 cm i 98 kg wagi.

szukam 29er do jazdy głównie (90% ) góry. udział w maratonach również - dystanse mega. nie wiem jeszcze co chce  Fullem czy  HT ?. Wiem że jak full to będzie gorszy osprzęt. 

z góry dziękuję za rady 

Maratony u Grabka czy u Golonki?

Tu masz przecenę

http://www.rosebikes.pl/bike/rose-dr-z-2-583488/aid:583495

jak się sprawuje możesz przeczytać w jednym z poprzednich Magazynów Rowerowych lub tutaj

http://www.bikeradar.com/mtb/gear/category/bikes/mountainbikes/full-suspension/product/review-rose-dr-z-8-13-47047

Niestety w tej cenie dostaniesz go bez CTD Foxa a to fajna zabawka

A jak wolisz hardtaila to możesz zastanowić się nad tym:

http://www.rosebikes.pl/bike/rose-mr-ride-2/aid:586323

w konfiguratorze zmieniasz amor na SIDa oraz korbę na XT i za ok 1700 euro masz porządny rower.

Wygrał test w przedostatnim zdaje się Magazynie Rowerowym

Napisano

Ciężko będzie znaleźć coś lepszego niż to:

http://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3169

Tyle, że będzie dostępny dopiero za parę tygodni.

po analizie wszystkich za i przeciw Arek_wro mam pytanie: canyon powoli mnie przekonuje tym bardziej ze zbiera niezłe recenzje .... nie wiesz czy jest możliwość przymiarki, testu (jak będzie) ect ? z tego co wyczytałem to mają oni sprzedaż bezpośrednią tylko. Napisałem już nawet do Canyon polska ale oni teraz na targach i ewentualnie odpiszą po powrocie....

z góy dzieki za info

pzdr 

Napisano

W sumie mogę jeszcze wspomnieć o radonie - model 2014 za 1500 euro (radon zr race 8.0 29) będzie wyposażony w sida i full xt, koła dt swiss 1900 (koła mogłyby być lepsze, ale jak za 6,5k z dostawą nie jest źle).

Napisano

po analizie wszystkich za i przeciw Arek_wro mam pytanie: canyon powoli mnie przekonuje tym bardziej ze zbiera niezłe recenzje .... nie wiesz czy jest możliwość przymiarki, testu (jak będzie) ect ? z tego co wyczytałem to mają oni sprzedaż bezpośrednią tylko. Napisałem już nawet do Canyon polska ale oni teraz na targach i ewentualnie odpiszą po powrocie....

z góy dzieki za info

pzdr 

Możliwości przymiarki z tego co wiem to nie ma. Szukaj kogoś w swoich okolicach kto ma np. tegoroczny model, albo znajdź rower o zbliżonej geometrii i na nim się przymierzaj. Zawsze to lepsze niż nic.

Napisano

słuchajcie no to doszedł jeszcze jeden zgryz...

znajomy ma trek'a superfly comp, tegoroczny i używany i musi go sprzedać... Rower jest po 1 maratonie w szklarskiej BM i chce go puścic w dobrej cenie. myśle ze przekroczyłby budzet o 1500 zl. mam pytanie czy w porównaniu do proponowanego canyona warto się "żyłować" i dodać trochę kasy i wziąć tego treka, czy w porównaniu do canyon'a przepłacę za markę , jak to w niektóych wątkach czytalem. Co więcej zastanawiałem się nad Grand Canyonen al 8.9 na aluminoiowej bo ma lepszy osprzęt a on w porównaniu nawet do tej dobrej ceny treka jest dużo tańszy.Budzet był 7,5k ale może warto dodać 1,5k?

sam już nie wiem bo nigdy nie jeździłem na carbonie i nie wiem jaka będzie różnica ....

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Napisano

sluchajcie dawno się nie odzywałem w tym temacie ale...

wczoraj jechałem na trek'u i rower jest niezły nawet bardzo... jest sztywny, ma super przyspieszenie, amor fox's daje naprawdę dużo, ale - jest jedno ale. Jechałem drugi raz na 29er i drugi raz na korbie z dwoma koronkami z przodu i jedna rzecz mi  przeszkadzała - nie mogłe znaleźć przełożenia - czasami za twardo, czasami za miekko. Korba treka ma 38/24, a ja obecnie jeżdże na radonie z  korbą Shimano XT FC-M770 (22/32/44), i się zastanawiam czy to kwestia przyzwyczajenia czy, no właśnie  :icon_confused: ...

Wiem może niektórzy mnie nazwą "turystą", bo teraz wszystkie rowery "z wyższej póły" są z dwoma koronkami z przodu. Nie szukam dziury w całym, ale rower to moje hobby, jeżdzę po górach (raz w tygodniu, czasami dwa), trochę w maratonach w BM (dla fun'u niekoniecznie dla generalki) i jak już daję trochę kasy za niego to chciałbym, żeby był idelany no i właśnie...

na canyonie nie jeździełm i raczej nie pojeżdzę z uwagi na sposób dystrybucji... nie wiem czego się po nim spodziewać, tym bardziej że jest to "alus". Recenzje zbiera super. Mimo że nowy model jest prawie o połowę tańszy od nowego trek'a (superfly) to osprzęt jest na podobnym poziomie. Poza tym ma 3 koronki z przodu (22/30/40). 

No i mam prośbę, jakby ktoś mógł poradzić, doradzić który... czy iść wkońcu w tego treka (droższego,na którym jeździłem i z niepasującym (na chwilę obecną) przełożeniem z przodu, czy iść w canyon'a nowego, tańszego ale na którymnie jeździłem. NIe wiem też jaka może być różnica w ramie carbon trek'a i alu w Canyon. Na wagę bym chyba nie patrzył, bo waga rowerów jest podobna, a przy mojej wadze teraz koło 101 kg, w sezonie 95-96 i wzrost 186, raczej nie robi to różnicy...

Może ktoś ma canyon'a jeździł na nim i wie czego się ponim spodzewać  

z gory dziękuję za dobre rady, informację

pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...